Κορονοϊός: Η βρετανική μετάλλαξη γεμίζει τα νοσοκομεία – Έρχονται 200 νέες εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ Covid

  • Γιάννα Σουλάκη
ΜΕΘ
Η πρόβλεψη των μαθηματικών μοντέλων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, για 200 νέες εισαγωγές και διασωληνώσεις ασθενών με κορονοϊό σε ΜΕΘ την ερχόμενη εβδομάδα, θέτει σε απόλυτο συναγερμό τις υγειονομικές αρχές. Ήδη, αναζητούνται λύσεις για την εύρεση διαθέσιμων κλινών από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ στην Αττική διαθέτει ελεύθερες μόλις 30 κλίνες ΜΕΘ Covid.

Τριάντα κλίνες ΜΕΘ διαθέτει αυτή τη στιγμή κενές το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική, γεγονός το οποίο θέτει τις υγειονομικές αρχές σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού και ετοιμότητας. Η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού εξαιτίας της βρετανικής μετάλλαξης, που τείνει να κυριαρχήσει στο 70% των κρουσμάτων στη χώρα και στο 90% στην Αθήνα και την Κρήτη αναγκάζει την πολιτεία να επιστρατεύσει σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της επιστράτευσης κλινών του ιδιωτικού τομέα για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του iatropedia.gr και του newsit.gr κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία, για το εάν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας να προωθηθούν σε ιδιωτικές κλινικές περιστατικά Covid, όταν οι υπάρχουσες εφεδρείες κορεστούν.

“Βεβαίως σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η νόσος, εξετάζουμε όλα τα σενάρια, έτσι ώστε εάν υπάρξει οποιοδήποτε ζήτημα στα δημόσια Νοσοκομεία να χρησιμοποιηθούν και στο σύνολό τους οι δομές του ιδιωτικού τομέα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εφιαλτική πρόβλεψη για 200 νέες εισαγωγές ασθενών Covid σε ΜΕΘ την άλλη εβδομάδα

Ειδικά μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιεί η ομάδα των ειδικών του Υπουργείου Υγείας για να λαμβάνει αποφάσεις, δείχνουν αυξημένη ανάγκη για ΜΕΘ Covid την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, τα εξιτήρια φαίνεται να επιβραδύνονται, καθώς -όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής κα. Βάνα Παπαευαγγέλου στη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία- έχει αυξηθεί κατά μία εβδομάδα η νοσηλεία ασθενών στις Μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο κύμα της πανδημίας.

“Σήμερα οι διασωληνωμένοι συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται στην ΜΕΘ κατά μέσο όρο μια βδομάδα περισσότερο από ότι παλαιότερα. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, έχει και σαν αποτέλεσμα να γεμίζουν οι μονάδες πολύ πιο εύκολα, αφού υπερτερούν τα εισιτήρια των εξιτηρίων”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Παραθέτοντας στοιχεία, πρόσθεσε η ίδια ότι την τελευταία εβδομάδα στις Μονάδες Εντατικής εισήχθησαν 196 συνάνθρωποί μας αυξάνοντας την πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στο 63% στην επικράτεια, ενώ στην Αττική, η πληρότητα υπολογίζεται στο 87% “παρόλο που έχουν σημαντικά αυξηθεί οι διαθέσιμες κλίνες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών”, σημείωσε.

Η πίεση θα συνεχιστεί τις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες

Ίδιος αριθμός εισαγωγών σε ΜΕΘ αναμένεται και για την ερχόμενη εβδομάδα, όπως επισήμανε η Καθηγήτρια, κάτι που σημαίνει ότι οι σχεδόν οι μισές από τις 200 εισαγωγές, θα γίνουν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής. Υπάρχει μία πρωτοφανής πίεση στο Σύστημα Υγείας, που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, είπε:

“Η πίεση αυτή θα συνεχίσει να υφίσταται και για τις επόμενες 3, ίσως και 4 εβδομάδες. Η αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθυστερεί πολύ περισσότερο από ό,τι όταν συμβαίνει, αργεί”, δήλωσε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα έγιναν 1.600 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής (στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια), ενώ ο μέσος όρος ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία της Επικράτειας ήταν 330.

Είναι προφανές ότι δημιουργείται πλέον επιτακτική ανάγκη για εξεύρεση -εκτός από ΜΕΘ Covid- και επιπλέον απλών κλινών για ασθενείς με κορονοϊό στο λεκανοπέδιο.

Τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές για επιπλέον κλίνες ΜΕΘ

Με επιστολή του προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος ζήτησε από τους κλινικάρχες να δηλώσουν μέχρι στις 20:00 το απόγευμα της Παρασκευής, πόσες επιπλέον κλίνες μπορούν να διαθέσουν για τη στήριξη του ΕΣΥ, εκτός από τις 120 ΜΕΘ γενικών περιστατικών τις οποίες έχουν ήδη παραχωρήσει στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Αναφερόμενος στο θέμα ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε ότι υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές:

“Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει συμφωνία στο τι θα προσφέρει ο καθένας από τη μεριά του. Είναι μία εποικοδομητική συνεργασία και από την αρχή της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 120 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που έχουν διατεθεί”, υπογράμμισε.

Τα ευχάριστα νέα…

Παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα εξαιτίας της πανδημίας, υπάρχουν και ευχάριστα νέα. Από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά παρατηρείται μία μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 75 ετών, “γεγονός που πιθανότατα συνδέεται με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών. Αυτό είναι ένα πολύ ευοίωνο μήνυμα το οποίο παρακολουθούμε στενά”, τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση στον αριθμό των συμπολιτών μας που χάνονται καθημερινά από τις επιπλοκές της νόσου Covid, όπως είπε, ο δείκτης των θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει σταθερά χαμηλός, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με την επιστήμονα, “η χώρα μας να μην εμφανίζει αυξημένη θνητότητα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EuroMOMO”.