Παπαευαγγέλου: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις – Στο 90% κυριαρχεί η βρετανική σε Αττική και Κρήτη

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
H παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων πιθανότατα οφείλεται στις μεταλλάξεις, είπε την Παρασκευή και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των 6 μ.μ. η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Μάλιστα, στην Αττική και στην Κρήτη, μέχρι και στο 90% των περιστατικών κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη, επισήμανε η κα. Παπαευαγγέλου, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι στο 70%.  Η βρετανική μετάλλαξη αντιμετωπίζεται από τον εμβολιασμό και η νοτιοαφρικανική μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από διαφορετικά εμβόλια.

Μιλώντας για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βραζιλίας, είπε ότι είναι καινούργιο και δεν έχει μελετηθεί αρκετά, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστική μιλώντας για «την κυτταρική ανοσία» σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει, καθώς εξήγησε ότι αναπτύσσουν σημαντική άμυνα στον ιό «μέσω ενεργοποιημένων λεμφοκυττάρων».

«Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα πιο έξυπνα στελέχη του ιού. Εκεί που θα γλιτώναμε από μία απροσεξία μας, τώρα μπορούμε να την πατήσουμε χωρίς να το καταλάβουμε. Γι’ αυτό και η σωστή χρήση μάσκας είναι πολύ σημαντική», τόνισε η ίδια.

Αναφορικά με τις νέες μολύνσεις, ο μέσος κυλιόμενος όρος κρουσμάτων της εβδομάδας είναι 1.909 κρούσματα την ημέρα και είναι αρκετά αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ελπίζουμε ότι μία μείωση των κρουσμάτων θα μας επιτρέψει μετά τις επόμενες 2 εβδομάδες να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, ανέφερε, αλλά τόνισε πως η πίεση στο σύστημα Υγείας θα διαρκέσει για τουλάχιστον 3 με 4 εβδομάδες ακόμα. «Περιμένουμε την μείωση των κρουσμάτων για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση κάποιον μέτρων» είπε χαρακτηριστικά.

Παπαευαγγέλου: Καλπάζουν τα κρούσματα – Βουλιάζουν τα νοσοκομεία από εισαγωγές ασθενών

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 16.500 ενεργά κρούσματα και είναι ηλικίας 20-60 ετών. Στην Αττική διασπορά υπάρχει σε όλες τις γειτονιές και καταγράφεται νέα αύξηση σε όλες με 8.000 ενεργά κρούσματα. Το επιδημιολογικό φορτίο φοβίζει και στη Θεσσαλονίκη με αύξηση κρουσμάτων 37% σε μία εβδομάδα και έχουμε 2.000 ενεργά κρούσματα, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η ίδια έκανε λόγο για αύξηση των νοσηλειών, τονίζοντας ότι αυτή την ώρα νοσηλεύονται με κορονοϊό στη χώρα, πάνω 3200 άτομα και την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται καθημερινά 330 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία της Αττικής είχαμε σε μία εβδομάδα 1.600 εισαγωγές.

Οι 196 διασωληνώθηκαν, και το 87% των ΜΕΘ-Covid είναι πλήρεις.  Σημαντικό είναι ότι ο δείκτης θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσματα παραμένει σχετικά χαμηλός.

Η κα Παπαευαγγέλου μίλησε για διπλασιασμό του επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες 15 μέρες, με τα ενεργά κρούσματα να φτάνουν τα 16.500. Η ηλικιακή ομάδα 20-65 βρίσκεται στην κορυφή των νέων κρουσμάτων, ενώ μείωση παρουσιάζουν οι άνω των 75 ετών – και αυτό όπως είπε, οφείλεται στον εμβολιασμό.

Βρετανική μετάλλαξη και κρύο έφεραν την επιδείνωση στην πανδημία

Η επιδημιολογική επιδείνωση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, τόνισε η ειδικός. Ο ένας είναι ότι ο χειμερινός καιρός μας έκλεισε μέσα. Το δεύτερο είναι η βρετανική μετάλλαξη.

«Αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη και είχαμε μικρότερη αύξηση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης που δεν είχαν μέτρα», τόνισε η καθηγήτρια. Η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου θα μας επιτρέψει τις επόμενες εβδομάδες να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, κατέληξε η ίδια.

Επίσης ένας άλλος λόγος είναι, η ήδη μεγάλη διασπορά που υπάρχει στην κοινότητα, η οποία, όπως είπε, κάνει την μετάδοση του ιού ακόμα πιο εύκολη. Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με την χαλάρωση που είναι δικαιολογημένη, καθώς υπάρχει κόπωση, αύξησαν τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες, εξήγησε.

Η κυρία Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι τα μέτρα δεν ήταν αποτελεσματικά. Ας αναλογιστούμε τι θα είχε γίνει αν δεν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα».

Η ίδια προέβλεψε ότι το σύστημα υγείας θα πιεστεί και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς όπως είπε, είναι πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα, τουλάχιστον 200 άτομα να χρειαστούν νοσηλεία σε κρεβάτι ΜΕΘ.