Κορονοϊός: Εβδομάδα – κόλαση για τα νοσοκομεία – Που οφείλεται το “τσουνάμι” εισαγωγών – Επιστρατεύονται εφεδρείες

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομεία
Στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας εισέρχεται αυτήν την εβδομάδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς να επιστρατεύουν κάθε δυνατή εφεδρεία, που μπορεί να προσφέρει ανάσα στα νοσοκομεία για τη νοσηλεία των ασθενών με κορονοϊό.

“Τσουνάμι” νέων εισαγωγών εμφανίζεται στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Αττικής, φαινόμενο που παρατηρούν και καταγράφουν με κομμένη την ανάσα επιστήμονες και υγειονομικές αρχές. Οφείλεται, όπως λένε, στην επίπτωση της έκρηξης κρουσμάτων που σημειώθηκε στην Αττική από τα τέλη Φεβρουαρίου και μετά.

Ήταν αναμενόμενο ότι οι άνω των 1.000 νέες λοιμώξεις που καταγράφονται καθημερινά από τις 2 Μαρτίου και μετά θα έφερναν μεγάλο κύμα εισαγωγών σε κλινικές και ΜΕΘ Covid, επισημαίνει στο iatropedia.gr, η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ και Διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του ΝΝΘΑ “Σωτηρία”, κα. Αντωνία Κουτσούκου:

“Είναι το αναμενόμενο. Συμπληρώνεται αυτές τις μέρες μία εβδομάδα από την απότομη αύξηση των κρουσμάτων που είχαμε, οπότε τώρα αυξάνονται οι νοσηλείες και οι σοβαρές νοσηλείες. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι γεμίσαμε, υπάρχει πίεση μεγάλη. Την Παρασκευή είχαμε 10 κλίνες ελεύθερες και ώρα έχουμε μάλλον 2 και ίσως και καμία. Τι να σας πω; Τις τελευταίες ημέρες οι Εντατικές είναι γεμάτες”, τονίζει.

Παρόμοια εικόνα περιγράφει και η Διευθύντρια της δεύτερης ΜΕΘ του “Σωτηρία” (δυναμικότητας 50 κλινών), Μαρία Ντάγανου:

“Το νοσοκομείο είναι γεμάτο εδώ και πολλές μέρες. Εμείς μέσα στο Σαββατοκύριακο βάλαμε 7 νέους ασθενείς στη ΜΕΘ. Είχαμε ελεύθερες κλίνες, τώρα δεν έχουμε καμία ελεύθερη. Η δική μας Μονάδα έχει δυναμικότητα 50 κλινών και έχει μεγαλύτερη διακίνηση. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τουλάχιστον 4 με 6 εισαγωγές την ημέρα. Το “ρεκόρ” το κάναμε τώρα με τις 7 εισαγωγές” σημειώνει.

Νοσοκομεία Αττική: Ξεπέρασαν τους 300 ασθενείς σε ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο

Αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου νοσηλεύονται για πρώτη φορά εδώ και μήνες περισσότεροι από 300 ασθενείς και συγκεκριμένα 302. Από αυτούς διασωληνωμένοι είναι οι 290.

Στα νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που περιλαμβάνουν όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, κατειλημμένες είναι οι περισσότερες κλίνες ΜΕΘ Covid. Πληρότητα στο 100% εμφανίζουν τα νοσοκομεία: Θριάσιο, Αττικόν, Ασκληπιείο,  Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Ελπίς, Αγία Όλγα και ΝΙΜΤΣ. Λίγες κλίνες διαθέτουν μέχρι αυτήν την ώρα, ο Ευαγγελισμός και το Σωτηρία.

Προσωρινή ανάσα στο ΕΣΥ της Αττικής αναμένεται να δώσουν οι 30 νέες κλίνες Εντατικής που ενεργοποιούνται από σήμερα Δευτέρα 8/3 στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου ΚΑΤ.

Την Τετάρτη 10/3 ενεργοποιούνται και οι εφεδρείες του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, το oποίο εκκενώνεται από ασθενείς άλλων νόσων πλην Covid. Oι 301 κλίνες του νοσοκομείου, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για απλή νοσηλεία ασθενών με Covid, ενώ τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης θα χρησιμοποιηθούν ως ΜΕΘ (πολυδύναμες), στις οποίες θα τοποθετηθούν διασωληνωμένοι ασθενείς με φορητούς αναπνευστήρες, όταν και οι υπόλοιπες ΜΕΘ στην Αττική κορεστούν.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Η βρετανική μετάλλαξη γεμίζει τα νοσοκομεία – Έρχονται 200 νέες εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ Covid

Εξαντλούνται και οι απλές κλίνες Covid στα νοσοκομεία

Δεν είναι όμως, μόνο οι κλίνες ΜΕΘ Covid που εμφανίζουν πληρότητα σε υψηλά ποσοστά. Οι αυξημένες νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό θέτουν σε κίνδυνο και την επάρκεια των απλών κλινών Covid στην Αττική.

Οι νοσηλείες στο ΕΣΥ του λεκανοπεδίου έχουν ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο, λένε οι γιατροί, πολύ περισσότερο που παραμένει σε υψηλούς αριθμούς και η ανάγκη για περίθαλψη ασθενών που πάσχουν από άλλα νοσήματα εκτός Covid.

Αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο υπάρχουν διαθέσιμες 2.251 νοσηλευτικές κλίνες και από αυτές κατειλημμένες είναι οι 1.788.

Οι ασθενείς με κορονοϊό καταλαμβάνουν σήμερα τις 1.555 από αυτές, αριθμός ρεκόρ για τις νοσηλείες Covid σε όλη τη χώρα και από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Ο αριθμός των νοσηλευομένων στην Αττική αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: 53 θάνατοι σε ένα 24ωρο και 1.142 νέα κρούσματα – Στους 466 οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις 5 ημέρες οι κατειλημμένες απλές κλίνες Covid αυξήθηκαν κατά 365.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Μαρτίου μέχρι σήμερα, οι απλές νοσηλείες Covid κλιμακώθηκαν ως εξής:

  • 1/3: 1.190 ασθενείς
  • 2/3: 1.260 ασθενείς
  • 3/3: 1.310 ασθενείς
  • 4/3: 1.300 ασθενείς
  • 5/3: 1.350 ασθενείς
  • 6/3: 1.410 ασθενείς
  • 7/3: 1.555 ασθενείς

Η τρέχουσα και η ερχόμενη εβδομάδα θα δοκιμάσει σημαντικά τις εφεδρείες του συστήματος, λένε οι ίδιοι οι γιατροί:

“Ακόμα και μέσα σε αυτήν την εβδομάδα δύσκολα θα είμαστε, γιατί τα κρούσματα παραμένουν ψηλά στην Αττική. Κι αυτό που ζούμε είναι συνέπεια των αυξημένων κρουσμάτων. Συνήθως από αυτούς που μολύνονται ένα 20% μπαίνει στο νοσοκομείο. Κι από αυτούς, ο 1 στους 4 μπαίνει στη Μονάδα. Αφού είχαμε αυξημένα κρούσματα ένα ποσοστό από αυτούς θα νοσηλευτούν κι ένα ποσοστό από αυτούς που νοσηλεύονται θα μπει στην Εντατική. Η επιδείνωση έρχεται 8 με 10 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων”, τονίζει η Διευθύντρια της Πανεπιστημιακής ΜΕΘ του “Σωτηρία” κα. Κουτσούκου.

Προσπάθειες αύξησης των κλινών Covid

Για να προληφθεί η αυξημένη ζήτηση των επόμενων ημερών το Υπουργείο Υγείας εκπονεί σχέδια περαιτέρω αύξησης κρεβατιών. Συγκεκριμένα, επιστρατεύονται 30 απλές κλίνες νοσηλείας στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, με σκοπό να μεταφερθούν ασθενείς από την Αττική, ενώ σημαντική βοήθεια αναμένεται να προσφέρει και η διαθεσιμότητα από Τετάρτη του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας ασκεί πιέσεις προς τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών να διαθέσουν επιπλέον κλίνες για τη μεταφορά ασθενών που πάσχουν από άλλα νοσήματα, ώστε να απελευθερωθούν στο ΕΣΥ κι άλλες κλίνες για τη νοσηλεία Covid.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο, να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές ακόμη και για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, όπως ακριβώς συνέβη και κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη.