Κορονοϊός: Ανησυχία για τις εικόνες χάους στην Ερμού – Κίνδυνος για την Αττική από τον μεταλλαγμένο ιό

  • Γιάννα Σουλάκη
μεταλλαγμένο
Ένα ακόμη κρούσμα από τον μεταλλαγμένο κορονοϊό της Μεγάλης Βρετανίας εντοπίστηκε στην Αττική, με τον συνολικό αριθμό στη χώρα να φτάνει τα 27, ενώ την ίδια στιγμή οι εικόνες κοσμοσυρροής στην Ερμού αυξάνουν την ανησυχία.

Εύθραυστη είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα, με τους αριθμούς της πανδημίας να βρίσκονται μεν σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά με ισχυρή πάντα τη δυνατότητα του κορονοϊού να φέρει τη μεγάλη ανατροπή.

Η παρουσία του παραλλαγμένου στελέχους στην Αττική και μάλιστα με τη μορφή “ορφανού” κρούσματος, δηλαδή μόλυνσης που προκλήθηκε όχι μετά από ταξίδι σε χώρα που ενδημεί ο συγκεκριμένος ιός, αλλά από εγχώρια μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, μεγαλώνει την αγωνία για την πολυπληθή πρωτεύουσα.

Δείτε επίσης: Μεταλλαγμένος ιός: Ένα ακόμη «ορφανό» κρούσμα εντοπίστηκε στην Αττική

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο νέος εξελιγμένος ιός έχει βελτιώσει την ικανότητά του να εισβάλλει στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού και συγκεκριμένα στην πρωτεϊνη ακίδα και να προκαλεί ευκολότερα και ταχύτερα τη λοίμωξη Covid-19.

Ανησυχία για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Οι εικόνες συνωστισμού που επικράτησαν χθες στην αγορά της Ερμού δεν απέχουν πολύ από τις εικόνες που είδαμε στις αρχές των εορτών των Χριστουγέννων έξω από τα Harrods του Λονδίνου. Καταστάσεις που οδήγησαν τη Μεγάλη Βρετανία στη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Είναι γνωστό πλέον ότι ο κορονοϊός σε παρόμοιες “ευνοϊκές” συνθήκες βρίσκει την ευκαιρία να εξελίσσεται, να βελτιώνει την ικανότητά του να μεταδίδεται, ή ακόμα και να γίνεται πιο θανατηφόρος, λένε οι ειδικοί.

Αν δεν τηρούμε σωστά τα μέτρα ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος στην Ελλάδα είναι υπαρκτός, καθώς και το κλείσιμο ξανά της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλο, θα πρέπει να προσέξουμε τρία πράγματα: να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, να τα εφαρμόζουμε οριζοντίως παντού και να κάνουμε πολλά τεστ:

“Αυτά δεν έγιναν ταυτόχρονα και γι’ αυτό ξέφυγε η κατάσταση στο παρελθόν. Αν γίνουν όλα, θα καθυστερήσουμε το τρίτο κύμα… τόσο όσο να εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες. Μετά, τα μέτρα θα αρχίσουν να χαλαρώνουν πολύ”, δήλωσε και είπε ότι είναι “αυτονόητο” ότι θα ξανακλείσουμε αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα σωστά.

Ήδη, τα ημερήσια κρούσματα εμφανίστηκαν ελαφρώς αυξημένα, από 589 την Παρασκευή 22/1, σε 605 χθες Σάββατο (23/1), γεγονός το οποίο μπορεί να οφείλεται στον συνωστισμό των Θεοφανείων, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτι που θα φανεί πιο καθαρά τις επόμενες 2 με 3 ημέρες.

Δείτε επίσης: Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Ενέκρινε την «κολχικίνη» ως θεραπεία για την Covid-19 σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου

Αυξάνεται η επιδημιολογική επιτήρηση του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα

Η έξαρση και η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σε πολλές χώρες σχετίζεται με τις νέες μεταλλάξεις. Για τον έγκαιρο εντοπισμό και περιορισμό του μεταλλαγμένου στελέχους, πριν προκαλέσει διασπορά, η Ελλάδα έχει δημιουργήσει έγκαιρα έναν ισχυρό μηχανισμό επιτήρησης.

Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που ηγείται στην προσπάθεια αυτή με τη συνεργασία 8 εργαστηρίων αναφοράς για τον κορονοϊό σε όλη την Ελλάδα, θα έχει άμεσα τη δυνατότητα να ολοκληρώνει την αλληλούχιση έως και 800 δειγμάτων την εβδομάδα, για να ανιχνεύει έγκαιρα το μεταλλαγμένο στέλεχος. Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται τα αποτελέσματα από 10 ύποπτα δείγματα που έχουν ληφθεί από την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Πώς εντοπίζονται τα «ύποπτα» για μεταλλάξεις κρούσματα

Τα κριτήρια, με τα οποία εντοπίζονται τα “ύποπτα” για τον μεταλλαγμένο ιό κρούσματα, είναι εργαστηριακά και επιδημιολογικά.

Εργαστηριακά:

Στον απλό PCR μοριακό έλεγχο μπορεί να φανεί εάν κάποιο δείγμα έχει ενδείξεις για περαιτέρω έλεγχο μεταλλάξεων. Ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ενημέρωση της Παρασκευής (22/1), εξήγησε τον τρόπο:

“Υπάρχουν κάποιες PCR οι οποίες δίνουν μία καθαρή ένδειξη ότι υπάρχει μία μετάλλαξη, με αποτέλεσμα ένα από τα τρία γονίδια που ανιχνεύουν να μην ανιχνεύεται. Οπότε αυτό είναι και ένα κριτήριο για να σταλεί ένα δείγμα για ταυτοποίηση αλληλουχίας”, είπε.

Άλλο έμμεσο κριτήριο είναι εάν στο τεστ εμφανίζεται υψηλό ιικό φορτίο.

Επιδημιολογικά:

Στα επιδημιολογικά κριτήρια που συντείνουν στον χαρακτηρισμό ενός κρούσματος ως “ύποπτου” για μεταλλάξεις, συγκαταλέγεται το εάν το θετικό στον ιό άτομο, έχει εισέλθη πρόσφατα στη χώρα από τις πύλες εισόδου και μάλιστα από χώρες με υψηλή παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους.

Άλλο κριτήριο είναι, επίσης, η διαπίστωση κατά την ιχνηλάτηση των επαφών, ότι κάποιο κρούσμα έχει μεταδώσει τη νόσο στο περιβάλλον του σε περισσότερους ανθρώπους από το αναμενόμενο.

Τα “ύποπτα” δείγματα από τα εργαστήρια αναφοράς μεταφέρονται στην Αθήνα και το ΙΙΒΕΑΑ, από τη Θεσσαλονίκη αεροπορικώς και από την Κρήτη με πλοίο. Από τα υπόλοιπα εργαστήρια οδικώς. Στην πλήρη εξέλιξή του το πρόγραμμα επιτήρησης των μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση πάνω από 3.000 αλληλουχίσεων ανά μήνα.