Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Ενέκρινε την «κολχικίνη» ως θεραπεία για την Covid-19 σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου

  • Γιάννα Σουλάκη
κολχικίνη
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που αποδείχθηκαν από μελέτη για τη χορήγηση της κολχικίνης στους ασθενείς με Covid-19 οδήγησαν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας να αποφασίσει την εξωνοσοκομειακή χορήγησή της σε ασθενείς, με απλή συνταγή από γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

«Πράσινο φως» για την ένταξη του δοκιμασμένου καρδιολογικού φαρμάκου κολχικίνη, στην θεραπευτική φαρέτρα της φαρμακευτικής αντιμετώπισης των ασθενών με Covid – 19 έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου (23/1) η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Yπουργείου Υγείας, μετά τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα.

Η καναδική μελέτη COLCORONA, έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς covid-19 «μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης.

Η Επιτροπή αποφάσισε, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής Παναγιώτης Γαργαλιάνος, να συμπεριληφθεί το φάρμακο κολχικίνη για χρήση σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου. Ωστόσο όπως επισήμανε «η χορήγηση θα γίνεται μετά από συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με θετικό στον κορονοϊό μοριακό τεστ».

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας, κ. Γεώργιος Δαϊκος, επιβεβαιώνει τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης και συμπληρώνει ότι ουσιαστικά πρόκειται για επέκταση έγκρισης του φαρμάκου για τη νόσο Covid-19, εκτός από τις καρδιολογικές παθήσεις:

«Ουσιαστικά είναι επέκταση έγκρισης. Ήταν παρών στη συνεδρίαση και ο Πρόεδρος του ΕΟΦ. Ίσως να γίνει, όπως το είχαμε κάνει και με τη χλωροκίνη παλιότερα, δηλαδή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), ώστε να μπορούμε να την χορηγούμε και σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, εκτός κλινικής μελέτης. Αλλά πάντα με συνταγογράφηση. Πάντως η Επιτροπή ενέκρινε το επιστημονικό μέρος, καθώς τα αποτελέσματα της μελέτης COLVORONA ήταν εντυπωσιακά», τονίζει.

Μετά τη δημοσίευση της μελέτης, όπως εκτιμά ο Καθηγητής κ. Δαϊκος, θα αποφασιστεί η χορήγηση της χολχικίνης εκτός νοσοκομείου και από άλλα κράτη.

Ποιοι ασθενείς θα λαμβάνουν κολχικίνη με συνταγή γιατρού

Οι κατηγορίες των ασθενών στους οποίους οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας θα χορηγούν κολχικίνη από τη τη στιγμή που θα εμφανίζουν θετικό στην Covid-19 μοριακό τεστ, είναι:

  • όλοι οι ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα.
  • ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα* ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.

*Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.

Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράποντας γιατρός και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.

Τι έδειξε η μελέτη

Μετά την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων της μεγάλης πολυκεντρική τυχαιοποιημένης μελέτης Colcorona που ολοκληρώθηκε στον Καναδά σε περίπου 5000 ασθενείς COVID 19 από την οποία «προέκυψε το σημαντικό όφελος από τη χορήγηση της κολχικίνης ως φάρμακο που χορηγείται όταν κάποιος νοσεί από κορονοϊό» όπως αναφέρει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Π. Γαργαλιάνος.

Το ζήτημα τέθηκε απόψε εκτάκτως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποφασιστεί αν η φθηνή αυτή θεραπεία θα μπορούσε να μπει στο πρωτόκολλο θεραπείας για ασθενείς covid -19 και στη χώρα μας, κάτι που τελικώς έγινε. Η απόφαση θα αναρτηθεί επισήμως αύριο το μεσημέρι από τον ΕΟΔΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην καναδική μελέτη COLCORONA συμμετείχε και η Ελλάδα με Εθνικό Συντονιστή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και μέλη τους Σωτήρη Τσιόδρα, Παναγιώτη Γαργαλιάνο, Δ. Βραχάτη και Σ. Γιωτάκη, και ενεργοποιημένα κέντρα σε Αθήνα, Κοζάνη (Δρ. Ευθαλία Ράνδου) και Αλεξανδρούπολη (Καθ. Παναγόπουλος Περικλής) Θριάσιο (Δρ. Χριστόφορος Ολύμπιος) και Πάτρα Καθ. Μάρκος Μαραγκός.

Η καναδική μελέτη έρχεται σε συνέχεια της 1ης δημοσιευμένης τυχαιοποιημένης μελέτης που διεξήχθη – την GRECCO-19 – με συμμετοχή 16 κέντρων στην Ελλάδα και επιστημονική συμβολή από τα Πανεπιστήμια Humanitas Clinical Research Hospital (Italy), Hospital Universitario y Politécnico La Fe (Spain), Mount Sinai (USA), Yale (USA)