Μεταλλαγμένος ιός: Ένα ακόμη «ορφανό» κρούσμα εντοπίστηκε στην Αττική

  • Γιάννα Σουλάκη
μεταλλαγμένος
Ο μηχανισμός επιτήρησης του μεταλλαγμένου στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας του Υπουργείου Υγείας και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, έφερε στην επιφάνεια ένα ακόμη κρούσμα στη χώρα μας. Έτσι, το σύνολο των περιστατικών με τον μεταλλαγμένο ιό έχουν φτάσει πλέον τα 27.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr το κρούσμα στο οποίο εντοπίστηκε ο μεταλλαγμένος ιός της Μεγάλης Βρετανίας στην Αττική, δεν σχετίζεται με ταξίδι από το εξωτερικό, οπότε καταχωρείται στα «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή σε αυτά που ενδεχομένως ήρθαν σε επαφή με φορέα και μολύνθηκαν με εγχώρια μετάδοση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας  ξεκίνησαν, ήδη, εκτεταμένες ιχνηλατήσεις, για να εντοπίσουν όλες τις επαφές του συγκεκριμένου κρούσματος.

Το σύνολο των κρουσμάτων της παραλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα μας, έχουν φτάσει πλέον τα 27, ενώ τα τρία από αυτά δεν σχετίζονται με ταξίδι από χώρα στην οποία ενδημούν μεταλλαγμένα στελέχη και προέρχονται από ενδογενή μετάδοση, δηλαδή εντός της χώρας.

Εντωμεταξύ, η μοριακή επιτήρηση του μεταλλαγμένου στελέχους συνεχίζεται στη χώρα μας. Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται τα αποτελέσματα 10 ακόμη «ύποπτων» περιστατικών, που αποτελούν είτε επαφές με επιβεβαιωμένο κρούσμα, είτε πρωτογενείς μολύνσεις. Η δυναμικότητα του Ιατροβιολογικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) θα φτάσει σταδιακά στην εξέταση περίπου 800 αλληλουχίσεων δειγμάτων σε εβδομαδιαία βάση, με δείγματα που προέρχονται από εργαστήρια αναφοράς όλης της χώρας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν