Κλειστά αύριο φαρμακεία Αθήνα-Πειραιά! Πόλεμος Λυκουρέντζου-Φαρμακοποιών!

  • Iatropedia
Ο πόλεμος των φαρμακείων ξεκίνησε για τα καλά!Μετά την απόφαση των φαρμακοποιών να παρατείνουν επ αόριστον τις κινητοποιήσεις τους, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλά για εκβιασμό των συνδικαλιστών, τη στιγμή που όπως τονίζει έχουν εξοφληθεί οι οφειλές μέχρι και τον Αύγουστο. Προχωρά μάλιστα σε ατομικές συμβάσεις με κάθε φαρμακοποιό ξεχωριστά ενώ απελευθερώνει πλήρως το ωράριο των φαρμακείων. Οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κλάδου ο οποίος απαντά με 24ωρη απεργία την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου σε Αθήνα Πειραιά ενώ προετοιμάζει και κλιμάκωση. Τα αρμόδια όργανα των φαρμακοποιών (ΠΦΣ) συνεδριάζουν την Τετάρτη με σκοπό να σκληρύνουν τη στάση τους. Πάντως ούτε αυτήν την εβδομάδα θα παίρνουν τα φάρμακά τους δωρεάν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καθώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του. Ταυτόχρονα διαμηνύει στα μέλη του: «μην υπογράφετε ατομικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ»!

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας αναφέρει: “Ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει τις δαπάνες προς τα φαρμακεία μέχρι το μήνα Αύγουστο του 2012. Η ανωτέρω μέχρι στιγμής δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 2.278.000.000,00 Ευρώ,, ενώ έχει καταβάλλει επιπροσθέτως ποσό πάνω από 170 εκ. ευρώ για την πληρωμή φαρμακευτικών δαπανών, μηνών 11ου – 12ου /2011, που αφορούν τον ΟΓΑ.” και συνεχίζει: “Δυστυχώς οι φαρμακοποιοί συνδικαλιστές με τις πρόσφατες αποφάσεις τους, διακόπτουν την πορεία της μέχρι τώρα συνεργασίας μας. Εκβιάζουν, για μια ακόμη φορά, την ελληνική κοινωνία και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, μέσω της αδικαιολόγητης συνέχισης των απεργιακών τους κινητοποιήσεων”

Ρευστό για όλους τους περασμένους μήνες οι φαρμακοποιοί δεν έχουν δει. Από την άλλη, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει ξεκινήσει μάλλον την τακτική του… διαίρει και βασίλευε με την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπλοκάρει την επιρροή από τις απεργίες του κλάδου.

Όλο αυτό το κλίμα οδήγησε στο να αποφασίσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε έκτακτη συνεδρίασή του το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, τη συνέχιση της αναστολής εκτέλεσης συνταγών εφόσον οι διαδικασίες αποπληρωμής παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Τις επόμενες δύο – τρεις ημέρες και αφού ολοκληρωθεί ένας κύκλος επαφών που θα κάνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου με τα Υπουργεία Υγείας, Οικονομικών αλλά και τον ΕΟΠΥΥ, θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ του ΠΦΣ, θα εκτιμήσει τις εξελίξεις και θα αποφασίσει περαιτέρω.

Πάντως ο ΠΦΣ επισημαίνει στα μέλη του: «Κανένας φαρμακοποιός δεν υπογράφει την ατομική σύμβαση – λαιμητόμο που ετοίμασε ο ΕΟΠΥΥ».

Να σημειωθεί ότι σήμερα Δευτέρα πληρώνονται τα φαρμακεία μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος ΔΙΑΣ, το 20% του μηνός Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν