Κινδυνεύουν να κλείσουν 4000 φαρμακεία! Κραυγή αγωνίας από τον κλάδο

  • Iatropedia
Τα χρέη του δημοσίου και κυρίως του ΕΟΠΥΥ και η έλλειψη ρευστότητας πνίγουν τα περισσότερα φαρμακεία της χώρας που περιμένουν εναγωνίως να δούνε το ...χρώμα του χρήματος. Αποτέλεσμα είναι 4 στα 10 να απειλούνται ακόμη και με λουκέτο. Διαβάστε τι λέει μεγάλη πανελλαδική έρευνα της ΜΑRC, που έγινε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει το σύνολο των φαρμακείων της χώρας σε ποσοστό 95,6%, όπως καταδεικνύει η πανελλαδική έρευνα της ΜΑRC, που έγινε για λογαριασμό του Π.Φ.Σ.

«Ο οικονομικός στραγγαλισμός των φαρμακείων δεν έχει τελειωμό. Οι φαρμακοποιοί τρία χρόνια ταλαιπωρούνται και βρίσκονται στο στόχαστρο της Πολιτείας λες και αυτοί είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την σπατάλη στην Δημόσια Υγεία. Ο κόμπος έφθασε στο χτένι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έρευνας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΦΣ ΘΕΟΔ. ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ MARC ΘΩΜΑ ΓΕΡΑΚΗ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της έρευνας , 9 στα 10 φαρμακεία αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως «χρωστούμενα από το Δημόσιο», «μείωση τζίρου» και «προβλήματα ρευστότητας». Το 81,7% αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα με την άμεση εξόφληση από τους πελάτες και το 56,6% ότι δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις αποθήκες από τις οποίες προμηθεύεται φάρμακα. Το 38% των φαρμακείων αναφέρει ως πιθανό το ενδεχόμενο να βάλει «λουκέτο», δηλαδή 4.000 φαρμακεία!

Να σημειωθεί ότι σε ποσοστό 33,7% τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις τράπεζες.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι τα χρήματα που οφείλει το Δημόσιο, όπως εκτιμά των 67,5% των ερωτηθέντων φαρμακοποιών. Ακολουθεί η έλλειψη ρευστότητας με 46,2%, η μείωση του τζίρου με 27,5%, η μη άμεση εξόφληση από τους πελάτες με 9,4%, τα χρωστούμενα στις αποθήκες με 7,8%, ο κίνδυνος κλεισίματος με 5,4% και τα προβλήματα συνεργασίας με τις τράπεζες με 4,4%.

Αν προχωρήσουμε σε βαθύτερη ανάλυση θα διαπιστώσουμε ότι στα φαρμακεία που λειτουργούν λιγότερο από έξι χρόνια, το 16,8% αναφέρει ως σημαντικότερο πρόβλημα τα χρωστούμενα στις αποθήκες, ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό που αναφέρουν τα παλαιότερα φαρμακεία. Επίσης σχεδόν υπερτριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα υπόλοιπα, συγκεντρώνει το πρόβλημα της μη άμεσης εξόφλησης από τους πελάτες – στα φαρμακεία που λειτουργούν σε μέρη με λιγότερους από 10.000 κατοίκους (17% κάτω από 10.000 κατοίκους, 6,5% από 10.000-50.000 και 6,3% σε μέρη άνω των 50.000 κατοίκων).

Για το 2013 οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο γκρίζες καθώς ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου το 2012 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 28,47%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στα 4 φαρμακεία αναμένει πτώση του τζίρου μεγαλύτερη από 40%.

Άλλωστε το 56,2% των φαρμακοποιών, εκτιμά ότι θα αισθανθεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κρίσης το 2013, ενώ το 22,9% τις αισθάνεται ήδη αυτή την περίοδο.

Η κρίση χτύπησε και τους εργαζόμενους στα φαρμακεία καθώς το 14% των φαρμακείων μείωσε το προσωπικό του τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ μόνο το 5,6% το αύξησε.

Ένα στα τέσσερα φαρμακεία εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού του το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν