Κικίλιας στον ΣΚΑΪ: Τι είπε για αντικαπνιστικό νόμο, προσλήψεις και Novartis

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Συνέντευξη παραχώρησε και πάλι στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Αυτή τη φορά στην εκπομπή "Σήμερα" με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου. Δείτε τι είπε για τα νοσοκομεία, τον αντικαπνιστικό νόμο και τη Novartis.

Προαναγγελία για την απαγόρευση του καπνίσματος και στις παιδικές χαρές, υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις στα νοσοκομεία με «αργά και αποφασιστικά βήματα», αλλά και βολές κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την κατάσταση στα νοσοκομεία, όσο και για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis, περιλάμβανε η νέα συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον σχολιασμό του υπουργού για τη δημοσκόπηση της MRB, που εμφανίζει τον ίδιο και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτης κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στις πρώτες θέσεις της δημοφιλίας από όλο το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η τοποθέτησή του στη 2η θέση της δημοφιλίας, δεν αντικατοπτρίζει μόνο τις πολιτικές που εφαρμόζει στο Υπουργείο Υγείας, όπως είπε, αλλά «τη συνολική προσπάθεια η οποία γίνεται από εμένα, τον Υφυπουργό, τους συνεργάτες μας, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το διοικητικό προσωπικό. Όλοι ξέρουν πόσο δύσκολος είναι ο τομέας της Υγείας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία νομίζω, μάλλον δε με ζηλεύουν πολλοί από τους συναδέλφους για το Υπουργείο μου. Όμως, ο Πρωθυπουργός της χώρας με τίμησε με ένα Υπουργείο το οποίο αγγίζει τον πολίτη και εμάς μας ενδιαφέρει», είπε ο Βασίλης Κικίλας.

Αντικαπνιστικός νόμος: Από τις αρχές Οκτώβρη καθολική απαγόρευση, ακόμα και στις παιδικές χαρές

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, εάν ο αντικαπνιστικός νόμος, θα εφαρμοστεί με αυστηρό πλαίσιο και επιβολή προστίμων, ο υπουργός απάντησε, ότι ο ίδιος έχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα και τόνισε ότι το κάπνισμα θα απαγορευθεί από τις αρχές Οκτωβρίου παντού και ακόμα και στις παιδικές χαρές.

Ο Βασίλης Κικίλιας είπε χαρακτηριστικά:

«Εμείς θέλουμε να μειωθεί το κάπνισμα που έχει βλαβερές συνέπειες, κυρίως για τα παιδιά μας και τους παθητικούς καπνιστές, σεβόμενοι το δικαίωμα του καπνιστή να καπνίσει, σε χώρους, όμως, όπου επιτρέπεται. (…) Το οποίο σημαίνει ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμόζεται παντού στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους κλειστούς αθλητικούς χώρους, στις παιδικές χαρές (…) Στους ανοιχτούς χώρους, όπου υπάρχουν παιδιά και κινούνται γύρω-γύρω παιδιά και ανήλικοι, είναι ανεπίτρεπτο κανείς να καπνίζει»

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν θέλει να «κουνάει το δάχτυλο» στην ελληνική κοινωνία, και ότι οι πολίτες επιθυμούν διαφορετική προσέγγιση. Όσον αφορά στους ελέγχους; «Θα υπάρχει το κομμάτι το κατασταλτικό το οποίο έρχεται και ορίζεται, στην νομοθεσία την οποία φέρνουμε στην Βουλή», είπε ο Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε: «Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος, μη καπνιστές και καπνιστές, το δείχνουν οι έρευνες πλέον των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από 75%, συμφωνεί ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί από τις αρχές του επόμενου μήνα καθολικά»

Η αντικαπνιστική εκστρατεία θα στηριχθεί σε 3 άξονες, είπε ο υπουργός:

  1. Ενημέρωση, «γιατί δε μπορείς να πας να εφαρμόσεις ένα νόμο, αν, πρώτον, δεν ενημερώσεις όλη την ελληνική κοινωνία».
  2. Θα είναι ξεκάθαρο ποιοι εφαρμόζουν το νόμο και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι ελέγχουν.
  3.  Έναρξη της προσπάθειας και συνέχισή της σε όλη τη διάρκεια της 4ετίας.

Κικίλιας για Νοσοκομεία: «Θα κάνουμε μικρές, λελογισμένες και στοχευμένες κινήσεις για την καθημερινότητα του πολίτη»

«Μακριά από μεγάλα λόγια» θα κινηθεί η πολιτική του Υπουργείου Υγείας, είπε ο κ. Κικίλας:

«Την πραγματικότητα, την τραγικότητα και τη δυσκολία του συστήματος της υγείας στην Ελλάδα, τη γνωρίζουν όλοι. Κανείς δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Και πολλές προσπάθειες έχουν γίνει και πολλές αναγγελίες», είπε ο υπουργός, ο οποίος τόνισε ότι θα κινηθεί σε αντίθετο επίπεδο, κάνοντας «μικρές, λελογισμένες και στοχευμένες κινήσεις, που θα τις βλέπει ο πολίτης στην καθημερινότητά του και στα νοσοκομεία και παντού, για να πειστεί ότι πράγματι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση».

Έδωσε για παράδειγμα την ενημέρωση για τον εμβολιασμό των παιδιών, του υγειονομικού προσωπικού και των ευπαθών ομάδων, που θα πρέπει να γίνει ώστε «να μην φτάσουμε στο σημείο Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο να έχουμε εκατό άτομα στην αναμονή για κρεβάτι εντατικής θεραπείας για τη γρίπη».

Ο υπουργός είπε ότι θα δώσει βαρύτητα στη στελέχωση με προσωπικό, των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)

«Ήδη τρέχουμε πρόγραμμα προσλήψεων για τα νοσοκομεία μας που έχουν κατά κύριο λόγο στόχευση στα ΤΕΠ, στα επείγοντα περιστατικά – δε μου αρέσει καθόλου η εικόνα που παρουσιάζουν – και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Άρα, να ανοίξουμε και άλλα κρεβάτια προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Για κάθε κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, απαιτούνται τουλάχιστον τρεις νοσηλευτές και ένας γιατρός. Άρα, λοιπόν, η προσπάθεια εντός πέντε μηνών, όπως ανακοίνωσα. Μέχρι τώρα οι προσλήψεις του προσωπικού, νοσηλευτές, διοικητικοί μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και των γιατρών, γίνονταν τουλάχιστον σε βάθος δεκαοχτώ μηνών. Η δέσμευσή μας είναι ότι θα γίνουν σε λιγότερο από πέντε μήνες. Άρα, το ένα κομμάτι έχει να κάνει με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και το άνοιγμα και άλλων κλινών».

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για πόσο κόσμο μιλάτε;

«Έχει κάνει ήδη τις ανακοινώσεις ο Πρωθυπουργός. Καταρχάς, για 2.500 άτομα. Ήδη τρέχει προκήρυξη για περίπου 1.000 άτομα από το ΑΣΕΠ, που είναι λοιπό προσωπικό και βλέπουμε στην πορεία τι άλλο θα γίνει».

Όσον αφορά στο ερχόμενο καλοκαίρι, ώστε για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα με τις ελλείψεις προσωπικού να τρέχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να «κλεινει τρύπες» θα υπάρξει πρόβλεψη από τώρα, είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Κικίλιας για Novartis: «Διαπόμπευσαν και κρέμασαν ανθρώπους στα μανταλάκια και τελικά αθωώθηκαν»

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η φράση «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» ταιριάζει γάντι στις δηλώσεις του κυρίου Παπαγγελόπουλου, του κυρίου Παππά, του κυρίου Καμμένου, του κυρίου Τσίπρα, του κυρίου Παπαδημούλη, όταν ανήγγειλαν ότι η Novartis, σε ό,τι έχει να κάνει με το σκέλος των πολιτικών, είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

«Διαπόμπευσαν ανθρώπους και τους κρέμασαν στα μανταλάκια και η υπόθεσή τους έχει τεθεί στο αρχείο», σχολίασε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Τι έχουν να πουν στους συγγενείς τους, στις οικογένειές τους, στις συζύγους τους και στα παιδιά τους;»

Ερωτώμενος για την εξαίρεση του πρώην πρωθυπουργού από το «κάδρο» της προανακριτικής επιτροπής, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «δεν πιστεύω στις πολιτικές διώξεις σ’αυτό το επίπεδο» και μίλησε για διάκριση εξουσιών.

«Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, ήταν εμφανές ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση άπλωσε τα πλοκάμια της στη Δικαιοσύνη. Τρεις εισαγγελείς διαφθοράς παραιτήθηκαν και κατήγγειλαν παρεμβάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο έργο τους. Δεν σας λέει κάτι αυτό; Άρα πρέπει να σεβαστούμε αυτό το οποίο λέει ο Μητσοτάκης ότι: προσέξτε, εμείς θα σεβαστούμε το Σύνταγμα, καταλαβαίνουμε τι σημαίνει διαχωρισμός των εξουσιών και η δικαστική εξουσία θα κάνει τη δουλειά της και το πολιτικό σύστημα θα κάνει τη δουλειά του».

Δείτε το σχετικό video: