Κικίλιας: «Επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πατρών»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Την επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας στο Ρίο εξήγγειλε κατά τη διάρκεια περιοδείας του στα νοσοκομεία της Αχαϊας ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική, είναι στρατηγικής υγειονομικής σημασίας όχι μόνο για την Αχαϊα, αλλά για ολόκληρη την Πελοπόννησο, ενώ αστοχίες από το 2017 είχαν οδηγήσει στο κλείσιμο της. Η έλλειψη της αναδείχθηκε με τραγικό τρόπο τον περασμένο Οκτώβριο, με το άδικο θάνατο της συζύγου του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Μουρμούρα που έχασε τη ζωή της από ρήξη ανευρύσματος αορτής, πριν προλάβει να μεταφερθεί από τον Πύργο στα Ιωάννινα για να υποβληθεί σε χειρουργείο.

Δείτε επίσης – Τραγωδία με τη σύζυγο του Ι. Μουρμούρα: Οι εγκληματικές παραλείψεις από το 2017

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, το οποίο επισκέφθηκε, ο Υπουργός Υγείας συγκάλεσε σύσκεψη με θέμα την επαναλειτουργία της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς και ο νέος διευθυντής της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, Νίκος Χαροκόπος.

Κικίλιας: «Η κλινική θα λειτουργήσει, ακόμα και αν φέρουμε τα πάνω–κάτω»

Μετά τη συνάντηση ο Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε:

«Καταλαβαίνω ότι στα χρόνια της κρίσης που οι πόροι ήταν περιορισμένοι πολλά πράγματα έμειναν πίσω. Βρίσκομαι σήμερα εδώ, πρώτα απ’ όλα για μια εμβληματική πρωτοβουλία, η οποία θα υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και για την εξέλιξη της οποίας ενημερώνομαι διαρκώς. Μιλώ για την ουσιαστική λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο. Μια εμβληματική ενέργεια που θα δείξει ότι στο νοσοκομείο που είναι κόσμημα για την περιοχή, μπορούν να αλλάξουν πολλά προς το καλύτερο (…) Η κλινική θα λειτουργήσει, να είστε σίγουροι γι’ αυτό, ακόμα και αν πρέπει να φέρουμε τα πάνω–κάτω.», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, για την εκπόνηση του προγράμματος επαναλειτουργίας της κλινικής, θα εξασφαλίσει από την Περιφέρεια σημαντική χρηματοδότηση, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες του διαγωνισμού. Παράλληλα, όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας προκηρύχθηκε η θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή που θα είναι επικεφαλής της Καρδιοχειρουργικής κλινικής, ενώ σε συντονισμό με τη Διοίκηση του νοσοκομείου θα υλοποιηθεί ταχύτατα και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και νοσηλευτών.

«Δοθείσης της ευκαιρίας, τονίζω ότι στο Υπουργείο Υγείας εξίσου με τους συναδέλφους μου ιατρούς, λογίζουμε το νοσηλευτικό προσωπικό. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες είναι η καρδιά ενός νοσοκομείου και θα στηριχθούν αναλόγως», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Κικίλιας: Η επίσκεψη στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου και σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής της Αχαϊας

Ενωμεταξύ, ο υπουργός Υγείας κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα επισκέφθηκε διαδοχικά την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το Καραμανδάνειο – Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» και το Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα Πατρών.

Επίσης, συναντήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, θέματα κτιριακής και ενεργειακής αναβάθμισης των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Περιφέρειας, παρουσία του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Αθανάσιο Γιάνναρη.

Ο κ. Κικίλιας, τέλος, επισκέφθηκε και το Δημαρχείο της πόλης, όπου είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Μετά το πέρας των επισκέψεων, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε:

«Τα νοσοκομεία έχουν να επισκευαστούν και να επιμεληθεί κανείς σε ό,τι έχει να κάνει με το κτιριακό τους, ενδεχομένως από την αρχή της Μεταπολίτευσης. Έκτοτε είχε κάνει μια προσπάθεια ο Αλέκος Παπαδόπουλος».

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε διεξοδικά στο όραμά του για την ανασύσταση της δημόσιας Υγείας και τόνισε ότι θα επιστρατευθουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά οικονομικά μοντέλα, αλλά και η κρατική επιχορήγηση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να χρηματοδοτηθούν κάποιες δράσεις έως το 80% των δαπανών. Επίσης, επεσήμανε ότι με τη βοήθεια των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε καίριες και δομικές παρεμβάσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας:

«Η Υγεία στην Ελλάδα θα είναι δημόσια και δωρεάν, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα εργαλεία προκειμένου γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό, να έχουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια και στήριξη, ώστε να μην υπάρχει αναμονή, να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, να έχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας,

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας: «Θα στηρίξουμε απόλυτα το ΕΣΥ»

Απο την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Ν. Φαρμάκης δήλωσε την πλήρη στήριξη της Περιφέρειας στο μερίδιο που της αναλογεί, ώστε να υλοποιηθεί η επαναλειτουργία της Θωρακοχειρουργική Κλινικής του Νοσοκομείου Πάτρας:

«Εμείς στο μερίδιο που μας αναλογεί και αποδεχόμενοι πλήρως και βλέποντας την ουσιαστική πρωτοβουλία του Υπουργείου για επαναλειτουργία της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής στην Πάτρα, όπως είναι ήδη γνωστό, έχουμε δεσμεύσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να την επαναλειτουργία της εν λόγω κλινικής. Βλέπουμε με χαρά και είμαστε εδώ σήμερα, μια πραγματικά αισιόδοξη μέρα. Γιατί, ξέρετε, δεν είναι θέμα καλής πρόθεσης μόνο, είναι και θέμα αποτελεσματικότητας και αυτό που βλέπω είναι κινήσεις που δείχνουν ισχυρή κατεύθυνση και βούληση για μια γρήγορη αποτελεσματικότητα. Αυτό χρειάζεται ο κόσμος».

Αγαστή συνεργασία, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, θα υπάρξει και για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομειακών ιδρυμάτων στην Πάτρα, τον Πύργο και την Αιτωλοακαρνανία, καθώς και για την προμήθεια του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού για την επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Πάτρα το απόγευμα, σε εκδήλωση-αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.