Τραγωδία με τη σύζυγο του Ι. Μουρμούρα: Οι εγκληματικές παραλείψεις από το 2017

  • Γιάννα Σουλάκη
καρδιοχειρουργική
Η τραγωδία με τη σύζυγο του Ι. Μουρμούρα που έχασε τη ζωή της το Σάββατο από ρήξη ανευρύσματος αορτής, πριν προλάβει να μεταφερθεί από τον Πύργο στα Ιωάννινα για να χειρουργηθεί, έφεραν στην επιφάνεια μια σειρά από αστοχίες και γεγονότα που μεσολάβησαν από το 2017 και μέχρι σήμερα και οδήγησαν στο κλείσιμο της Καρδιοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου της Πάτρας.

Η 52χρονη σύζυγος του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υφυπουργού Οικονομικών Ιωάννη Μουρμούρα, καθηγήτρια Φιλοσοφίας η ίδια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, βρισκόταν σε Συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία όταν ένοιωσε αδιαθεσία και κατέρρευσε. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Πύργου, όπου εξαιτίας της βαριάς και επείγουσας διάγνωσης του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, αποφασίστηκε να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο … Ιωαννίνων. Η απόφαση ελήφθη καθώς, σε ολόκληρη την περιφέρεια Πελοποννήσου δεν υπάρχει Καρδιοχειρουργική κλινική για να αντιμετωπίσει επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά.

Η άτυχη γυναίκα, ωστόσο, δεν άντεξε!  Κατέληξε μέσα στο ασθενοφόρο, καθοδόν προς το νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο ύψος της Άρτας.

Δείτε επίσης – Πυρ Κικίλια κατά Πολάκη για θάνατο της 52χρονης συζύγου του πρώην υφυπουργού

τραγωδία

Δείτε επίσης: Τραγωδία! 52χρονη χάθηκε από ανεύρυσμα αορτής γιατί κανένα νοσοκομείο δεν μπορούσε να την αναλάβει 

Να σημειωθεί ότι καρδιοχειρουργικές κλινικές υπάρχουν σε ελάχιστα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Και συγκεκριμένα, μόνο στα Ιωάννινα, τη Λάρισσα, τη Θεσσαλονίκη και δύο στην Αθήνα, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και τον Ευαγγελισμό (συν μία ακομη στο Ωνάσειο).

Να τονιστεί, επίσης, ότι παρόμοιο -αν όχι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα- υπάρχει και στην Κρήτη, όπου από το 2012 και μέχρι σήμερα, όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά διακομίζονται με αεροσκάφη του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία της Αθήνας, σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Τι έχει συμβεί, όμως, με την Καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου της Πάτρας..

Κλειστή η Καρδιοχειρουργική κλινική από το 2017!

Η άτυχη 52χρονη γυναίκα ενδεχομένως σήμερα να βρισκόταν στη ζωή, αν λειτουργούσε η Καρδιοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, η οποία παραμένει κλειστή από το 2017!

Υπάρχει άλλωστε και το πρόσφατο αντίστοιχο παράδειγμα, με τον Πέτρο Τατσόπουλο, που  υπέστη επίσης, την απειλητική για τη ζωή «ρήξη ανευρύσματος αορτής», όμως, σώθηκε χάρη στην έγκαιρη μεταφορά του στο στελεχωμένο με άριστους επιστήμονες Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Αθήνας.

Στο Νοσοκομείο της Πάτρας, όμως, το τμήμα της αντιμετώπισης επειγόντων καρδιοχειρουργικών περιστατικών έχει τεθεί σε παύση λειτουργίας, από τον Απρίλιο του 2017, οπότε μετακινήθηκε ο μέχρι τότε διευθυντής της, Δημήτρης Δουγένης, στο νοσοκομείο «Αττικόν», με σκοπό να ηγηθεί της προσπάθειας δημιουργίας μιας νέας κλινικής εκεί. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι η η Καρδιοχειρουργική κλινική της Πάτρας ποτέ δεν στελχώθηκε επαρκώς, ώστε και πριν από το ’17 να αντιμετωπίζονταν μόνο ορισμένα έκτακτα περιστατικά, ενώ διεκπεραιώνονταν κυρίως προγραμματισμένα χειρουργεία.

Από τότε και μέχρι σήμερα και παρά τις υποσχέσεις των υπευθύνων, αλλά και τις προσπάθειες των φορέων της περιοχής για την επαναλειτουργία της κλινικής τίποτα δεν άλλαξε.

Την περασμένη άνοιξη προσελήφθη ο καρδιοχειρουργός, επιμελητής Α΄ και αναπληρωτής Διευθυντής του Α’ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του «Ερρίκος Ντυνάν» Γιάννης Παναγιωτόπουλος. Χωρίς άλλο σχεδιασμό, όμως, και χωρίς να στελεχωθεί η κλινική με επιπλέον γιατρούς και εξειδικευμένο προσωπικό, οπότε ήταν αδύνατον να λειτουργήσει. Να σημειωθεί ότι στο Ιπποκράτειο Νοσκομείο της Αθήνας στην αντίστοιχη κλινική, υπηρετούν τουλάχιστον 20 γιατροί και πάλι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις εφημερίες.

Έτσι ο καρδιοχειρουργός από την ώρα που ανέλαβε υπηρεσία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας παρέμενε παροπλισμένος και ανενεργός, μέχρι τη στιγμή που η 6η Υγειονομική Περιφέρεια αποφάσισε να τον αποσπάσει προσωρινά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας, μέχρι να … ξεπεραστούν τα προβλήματα στην Πάτρα και να επιστρέψει στο Νοσοκομείο για να λειτουργήσει και πάλι η Καρδιοχειρουργική κλινική.

Μέτωπο φορέων για την επαναλειτουργία της Καρδιοχειρουργικής κλινικής της Πάτρας

Τραγική συγκυρία: Πριν από λίγες ημέρες συγκροτήθηκε ενιαίο μέτωπο φορέων της περιοχής με αίτημα την άμεση επαναλειτουργία της Καρδιοχειρουργικής κλινικής της Πάτρας. Τα μέλη της ομάδας των φορέων, που αποτελούνται από στελέχη της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Πατρών, βουλευτές Αχαϊας κ.α., μόλις πριν από λίγες ημέρες είχαν αποφασίσει να απευθυνθούν στο Υπουργείο Υγείας. 

Μιλώντας στο thebest.gr, η διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Γιούλη Μαμμή,  είχε επισημάνει ότι γίνονται προσπάθειες στελέχωσης της κλινικής με την εκπαίδευση δύο αναισθησιολόγων του ΠΓΝΠ και δύο εξωσωματιστών και πως τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό θα προσπαθούσαν να τις καλύψουν με πρόσληψη επικουρικού προσωπικού από άλλες πηγές, διαδικασία που είχε αναλάβει να διερευνήσει ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ.

Ο άδικος θάνατος της 52χρονης συζύγου του υποδιευθυντή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννη Μουρμούρα, ωστόσο, πρόλαβε τις εξελίξεις και ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό το οποίο απαιτούν οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια: Την ανάγκη δημιουργίας μιας επαρκώς στελεχωμένης καρδιοχειρουργικής κλινικής για επείγοντα περιστατικά.