ΚΕΘΕΑ: Εμμένει η κυβέρνηση στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και την κατάργηση του αυτοδιοίκητου

  • Γιάννα Σουλάκη
ΚΕΘΕΑ
Ανυποχώρητη εμφανίζεται η κυβέρνηση στις θέσεις της για την Πράξη Νομοθετικου Περιεχομένου, με την οποία το αιρετό και άμισθο συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, θα αντικατασταθεί από διορισμένο Δ.Σ. από την κυβέρνηση. 

Στη σημερινή συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ με τον Υπουργό Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης, για το ότι θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος στα οικονομικά του Οργανισμού, καθώς επιχορηγείται από το κράτος με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ ετησίως.

‘Οπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας: «Με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, διασφαλίζουμε τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του οργανισμού, χωρίς να μειωθεί ούτε ένα ευρώ η επιχορήγησή του. Η αλλαγή στον τρόπο ορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν θα επηρεάσει καθόλου το σκοπό, την αποστολή, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του οργανισμού, καθώς είναι σαφές ότι η διοίκηση του οργανισμού δεν παρεμβαίνει σε θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του επιστημονικού του ρόλου».

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γιώργος Μπαρδάνης, δήλωσε: «Ο Υπουργός Υγείας δεν μπορεί να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να τον χωρέσει στην τεχνοκρατική λογική του τρόπου με τον οποίο διοικούνται τα νοσοκομεία. Εμείς δεν έχουμε ιεραρχία με την έννοια που κατανοεί ο υπουργός. Ο θεραπευόμενος του προγράμματος, μπορεί να γίνει αύριο Πρόεδρος του Δ.Σ. Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ. Δεν είμαστε νοσοκομεία με διαχωρισμούς, «από εδώ, οι γιατροί, από εδώ οι ασθενείς». Είναι εντελώς άλλη η φιλοσοφία των κοινοτήτων και ο κ. Κικίλιας δεν την έχει κατανοήσει»

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι, πάντως, το διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο στο ΚΕΘΕΑ, να είναι άμισθο κάτι το οποίο θα προσδιοριστεί στις λεπτομέρειές του, στο νόμο που θα καταταθεί στη συνέχεια στη Βουλή, εντός 40 ημερών, όπως προβλέπεται για την επικύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Δείτε επίσης:

ΚΕΘΕΑ: «Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη»

Το ΚΕΘΕΑ, εάν δεν αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προσανατολίζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη:

«….όχι μόνο για να υπερασπιστεί τα θέματα τάξης που αφορούν το ΚΕΘΕΑ αλλά και για την αναφορά περί «μη χρηστής διοίκησης και διαχείρισης», που αποτελεί προσβολή στην τιμή και την υπόληψη των μελών αυτού του Δ.Σ. και των προηγούμενων», αναφέρουν τα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ.

Να σημειωθεί ότι η «αστεία» -όπως έχουν χαρακτηρίσει οι ίδιοι οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ- αιτιολόγηση από την πλευρά της κυβέρνησης της αναγκαιότητας της αιφνιδιαστικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, επικαλείται «αποκατάσταση της χρηστής διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης».

Σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ υποστηρίζουν ότι τα της κακοδιαχείρισης είναι ψευδή:

“Ουδέν ψευδέστερο για έναν Οργανισμό, ο οποίος άλλωστε βρίσκεται υπό την εποπτεία του κράτους και του υπουργείου Υγείας και στη Διοίκηση του οποίου τα δύο μέλη ήδη διορίζονται από την κυβέρνηση. Το ΚΕΘΕΑ, στην 37χρονη ιστορία του δεν έχει προκαλέσει ποτέ οικονομικό σκάνδαλο, δεν είχε ποτέ ανοίγματα στον προϋπολογισμό του, ούτε “έπαιξε” ποτέ στα πρωτοσέλιδα ως κακή είδηση. Ποτέ.”, τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ σε χθεσινή τους ανακοίνωση.

Δείτε τι δήλωσε ο Υπουργός Υγείας μετά το πέρας της συνάντησης ΕΔΩ

Υπουργείο Υγείας: «Το ΚΕΘΕΑ διαχειρίζεται χρήματα του φορολογούμενου»

Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι:

«Η ΠΝΠ διασφαλίζει τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του οργανισμού, χωρίς να μειωθεί ούτε ένα ευρώ η επιχορήγησή του. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει την πολυφωνία που απαιτείται και τα μέλη του θα έχουν την εμπειρία που χρειάζεται, ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση, η πολύ σημαντική κοινωνική του δράση. Η αλλαγή αυτή δεν θα επηρεάσει καθόλου την αποστολή, τον ρόλο, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του οργανισμού».

Στη 13:30 το μεσημέρι το Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ θα παραχωηρήσει συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ, όπου θα μιλήσουν εκπρόσωποι από το εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, ο Διευθυντής του Οργανισμού Δρ. Βασίλειος Γκιτάκος, εκπρόσωποι των Συλλόγων Οικογένειας και Φίλων των Θεραπευτικών Προγραμμάτων, μέλη της κοινωνικής επανένταξης και εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ.

Δείτε επίσης:

 “Κάτω τα χέρια απ’ το ΚΕΘΕΑ”: Μεγάλο κύμα συμπαράστασης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης

 Σε κρατικό έλεγχο το ΚΕΘΕΑ εν μία νυκτί! – «Απόφαση που στρέφεται ενάντια στις ευάλωτες ομάδες» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι