Οι παιδικές μνήμες μειώνουν την κατάθλιψη στους ενήλικες

  • Iatropedia
Μνήμες και συναισθήματα της παιδικής ηλικίας, ακόμη κι αν αυτή ήταν τραυματική, μπορούν να μειώσουν το στρες στην ενήλικη ζωή, λένε Αμερικανοί νευροβιολόγοι

Γνώριμες μνήμες, οσμές και συναισθήματα που συνδέονται με την παιδική ηλικία είναι δυνατόν να περιορίσουν την καταθλιπτική συμπεριφορά ενηλίκων ατόμων έστω κι αν είχαν βιώσει τραυματικές εμπειρίες, υποστηρίζουν ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Στο παράδοξο αυτό συμπέρασμα κατέληξαν μετά από πειράματα σε αρουραίους που έδειξαν ότι παρόλο που οι τραυματικές εμπειρίες και ο πόνος που ένιωσαν μικρά οδήγησαν σε αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή τους, όταν αργότερα τα ζώα εκτέθηκαν σε οσμές και ερεθίσματα που συνδέονταν με το τραυματικό τους παρελθόν το αποτέλεσμα ήταν η μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Το εντυπωσιακό είναι ότι γνώριμες οσμές τροποποίησαν την δραστηριότητα γονιδίων στην περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τον φόβο και την ευχαρίστηση με αποτέλεσμα την ανύψωση της διάθεσης! Πώς όμως συναισθήματα που κανονικά συνδέονται με τραυματικές εμπειρίες και πόνο αντί να προκαλούν φόβο μειώνουν το στρες; H Δρ. Ρ. Σάλιβαν και η ομάδα της απέδειξαν αρχικά ότι ο βρεφικός εγκέφαλος έχει περιορισμένη ικανότητα σύνδεσης ενός τραύματος με την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επεξεργασία του φόβου. Όπως εκτιμά, τα ευρήματα της νέας μελέτης καταδεικνύουν μια σημαντική πτυχή του τρόπου με τον οποίο τα θηλαστικά επηρεάζονται βιολογικά από τα τραύματα της βρεφικής ηλικίας και ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να επηρεασθεί κατά παρόμοιο τρόπο.

Κατόπιν διεπίστωσαν ότι οι μεταβολές που σημειώθηκαν στους εγκεφάλους των αρουραίων ήταν συγκρίσιμες με εκείνες του ανθρώπινου εγκέφαλου εκτιθέμενου σε αντικαταθλιπτικά φάρμακα με σεροτονίνη. Ο ρόλος της σεροτονίνης που θεωρείται ως ρυθμιστής της διάθεσης (εκλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης σεροτονίνης SSRI συνήθως συνταγογραφούνται ως αντικαταθλιπτικά) είναι σημαντικός καθώς είχε διαφορετικά αποτελέσματα σε αρουραίους βρέφη και ενήλικα ζώα. «Πιστεύουμε ότι η έρευνα προσφέρει την πρώτη απόδειξη για την επίδραση της σεροτονίνης» εξηγεί η Δρ. Σάλιβαν. «Αυτό το φαινομενικά παράδοξο εύρημα θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην θεραπεία παιδιών… Είναι πιθανό η χορήγηση φαρμάκων SSRI σε παιδιά να αποβεί επιζήμια για την ψυχική τους υγεία ως ενήλικες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!