Η παραγωγή των φαρμάκων για την ελονοσία θα συνεχιστεί παρά τη μείωση στη χρηματοδότηση

  • Ρούλα Τσουλέα
ελονοσία
Θα συνεχιστεί και η παραγωγή των φαρμάκων για τη λέπρα ανακοίνωσε ο πρόεδρος Παγκόσμιας Υγείας της Novartis.

Η παραγωγή των φαρμάκων για την ελονοσία και τη λέπρα θα συνεχιστεί παρά τη μείωση στην παγκόσμια χρηματοδότηση που έχει διαταράξει τις παραγγελίες, ανακοίνωσε η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis.

Η εταιρεία παράγει ετησίως 28 εκατομμύρια κύκλους θεραπειών για την ελονοσία. Σχεδόν όλοι πωλούνται σε μη κερδοσκοπική τιμή σε χώρες και ομάδες που βιώνουν σημαντική μείωση της χρηματοδότησής τους, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει σχεδόν την παγκόσμια ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

«Δεν πρόκειται να γίνουμε εμείς το εμπόδιο», δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος Παγκόσμιας Υγείας της Novartis Dr. Lutz Hegemann. «Δεν θα παράγουμε βάσει της ζήτησης, διότι γνωρίζουμε πως αυτά τα φάρμακα είναι απαραίτητα. Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί στην εύρεση τρόπων για να τα μεταφέρουμε από τα εργοστάσιά μας στους ασθενείς».

Νωρίτερα εφέτος, ένας εργολάβος ακύρωσε μεγάλη παραγγελία όταν έλαβε εντολή διακοπής εργασιών από την αμερικανική κυβέρνηση. Μέσα σε έναν μήνα, όμως, έλαβε εξαίρεση και του ζητήθηκε να αρχίσουν πάλι οι εργασίες του, είπε ο Dr. Hegemann.

«Δεν μπορούν να εφαρμόζονται σε αληθινό χρόνο τέτοιου είδους αποφάσεις. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον αρχικό όγκο μας», πρόσθεσε. Και επισήμανε πως η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο την ελονοσία, αλλά και τη λέπρα. Η εταιρεία δωρίζει  μικρότερες ποσότητες μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης & της Ελονοσίας είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής των ανθελονοσιακών φαρμάκων της Novartis. Δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμα περικοπές. Ωστόσο ήδη συγκεντρώνει χρήματα για το μελλοντικό έργο του εν μέσω αυτού του δύσκολου κλίματος.

Μιλώντας στο Λονδίνο, ο Dr. Hegemann προέτρεψε τον φαρμακευτικό τομέα να αναλάβει δράση, καθώς οι κυβερνήσεις προχωρούν σε περικοπές της ανθρωπιστικής βοήθειας. Εκτός από τις ΗΠΑ που έχουν κάνει τις μέγιστες περικοπές, άλλες χώρες που την μειώνουν είναι η Βρετανία και η Γαλλία

Συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα

Ο Dr. Hegemann ζήτησε επίσης από τις φαρμακοβιομηχανίες να αρχίσουν να συνεργάζονται πιο άμεσα με τις κυβερνήσεις που παραδοσιακά λάμβαναν ανθρωπιστική βοήθεια.

«Νομίζω θα αποτελούσε μια χαμένη ευκαιρία, αν απλώς προσπαθούσαμε να καλύψουμε το κενό που έχει δημιουργηθεί. Πιστεύω πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα», τόνισε. Και πρότεινε ως μοντέλο τις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Τέλος, ο Dr. Hegemann ανέφερε πως η Novartis θα διαθέσει έως το τέλος του έτους σχεδόν διπλάσιο ποσό απ’ ό,τι είχε δεσμευθεί για την έρευνα που αφορά την ελονοσία και παραμελημένες τροπικές νόσους. Θα φθάσει στα 490 εκατομμύρια δολάρια, έναντι των 250 εκατομμυρίων που είχε δεσμευθεί να διαθέσει. Στα προϊόντα της που βρίσκονται υπό ανάπτυξη συμπεριλαμβάνονται:

  • Αντιϊική αγωγή για τον δάγκειο πυρετό
  • Νέες θεραπείες για τη λεϊσμανίαση και τη νόσο Chagas
  • Την ανθελονοσιακή θεραπεία για νεογέννητα μωρά

Φωτογραφία: iStock