Γρίπη των πτηνών: Εξαιρετικά παθογόνος υπότυπος σκοτώνει γάτες σε ευρωπαϊκή χώρα – Τι συμπτώματα παρουσιάζουν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γρίπη των πτηνών
Ένας υπότυπος της γρίπης των πτηνών (H5N1) έχει μολύνει και σκοτώσει δεκάδες γάτες στην Πολωνία.

Δεκάδες γάτες στην Πολωνία πέθαναν πρόσφατα, αφού προσβλήθηκαν από έναν εξαιρετικά παθογόνο τύπο της γρίπης των πτηνών, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ιός της γρίπης των πτηνών -ένας υποτύπος της γρίπης των πτηνών Α που ονομάζεται H5N1- έχει μολύνει σποραδικά γάτες στο παρελθόν, αλλά η τελευταία εξέλιξη στην Πολωνία σηματοδοτεί την πρώτη φορά που καταγράφεται «υψηλός αριθμός μολυσμένων γατών σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή σε μια χώρα», σημείωσε ο ΠΟΥ.

Ταξινομημένος ως υψηλής παθογονικότητας ιός γρίπης των πτηνών, ο H5N1 είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρή ασθένεια και υψηλό ποσοστό θνησιμότητας σε μολυσμένα πουλερικά. Ο ιός μπορεί επίσης να μολύνει διάφορα άγρια πτηνά, μερικά από τα οποία μπορούν να μεταδώσουν το παθογόνο χωρίς να αρρωστήσουν τα ίδια. Το ζωύφιο μερικές φορές μεταπηδάει σε θηλαστικά, όπως βιζόν, φώκιες, θαλάσσια λιοντάρια, γάτες και -σπανίως- στον άνθρωπο.

Πάνω από τις μισές γάτες που κόλλησαν αυτήν τη γρίπη των πτηνών πέθαναν ή τους έγινε ευθανασία

Στις 27 Ιουνίου, οι αρχές στην Πολωνία ενημέρωσαν τον ΠΟΥ για “ασυνήθιστους θανάτους σε γάτες σε ολόκληρη τη χώρα”. Μέχρι τις αρχές Ιουλίου, είχαν συλλεχθεί κλινικά δείγματα από 46 προσβεβλημένες γάτες και ένα καρακάλ (Caracal, μια άγρια γάτα που προέρχεται από την Αφρική). Από τα 47 δείγματα, τα 29 (62%) βρέθηκαν θετικά για H5N1. Αυτά τα θετικά δείγματα προέρχονταν από 13 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές εντός της Πολωνίας, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Μια ανάλυση ενός υποσυνόλου των δειγμάτων ιού έδειξε ότι είχαν μεγάλη συγγένεια μεταξύ τους και ότι ήταν παρόμοια με τους ιούς H5N1 που κυκλοφορούσαν σε άγρια πτηνά και πυροδότησε εστίες σε πουλερικά στην Πολωνία.

“Η πηγή έκθεσης των γατών στον ιό είναι προς το παρόν άγνωστη”, σημείωσε ο ΠΟΥ. Είναι πιθανό οι γάτες να είχαν άμεση ή έμμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά ή το περιβάλλον των πτηνών ή ότι έφαγαν μολυσμένα πτηνά ή τροφή μολυσμένη με H5N1. “Οι αρχές ερευνούν όλες τις πιθανές πηγές και μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκλείσει καμία”.

Τι συμπτώματα παρουσίασαν οι μολυσμένες γάτες

Από τις μολυσμένες γάτες, οι 14 έχουν υποστεί ευθανασία και άλλες 11 έχουν πεθάνει. Οι μεταθανάτιες εξετάσεις μερικών από αυτές τις γάτες έδειξαν ότι είχαν αναπτύξει πνευμονία. Άλλα σοβαρά συμπτώματα που παρουσίασαν οι μολυσμένες γάτες ήταν:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • αιματηρή διάρροια και
  • νευρολογικά σημάδια

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους

Από το 2020, έχουν αναφερθεί δώδεκα κρούσματα H5N1 σε ανθρώπους στον ΠΟΥ, αλλά δεν έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα σε σχέση με το ξέσπασμα σε γάτες στην Πολωνία.

“Από τις 12 Ιουλίου, καμία ανθρώπινη επαφή με γάτες θετικές στον ιό A(H5N1) δεν ανέφερε συμπτώματα και η περίοδος επιτήρησης για όλες τις επαφές έχει πλέον ολοκληρωθεί”, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ο κίνδυνος έκθεσης H5N1 από γάτες θεωρείται χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό της Πολωνίας και χαμηλός έως μέτριος για τους ιδιοκτήτες γατών και για τους κτηνιάτρους χωρίς τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Πηγή: https://www.livescience.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γρίπη των πτηνών: Επείγουσα έγκριση εμβολίου στις ΗΠΑ για να σωθούν οι κόνδορες της Καλιφόρνιας

Γρίπη των σκύλων: Η νέα μορφή της γρίπης των πτηνών, πόσο απειλεί τους ανθρώπους

Γρίπη των πτηνών: Το νέο στέλεχος είναι πιο θανατηφόρο, μπορεί να γίνει ενδημικό, λένε ειδικοί

Γρίπη των πτηνών: Βρήκαν «ανησυχητικές μεταλλάξεις» σε 53χρονο ασθενή στην Χιλή

φωτό: iStock