Γρίπη των πτηνών: Αρρώστησε κι άλλο παιδί που έφαγε μολυσμένα πουλερικά

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Είναι το τέταρτο κρούσμα που προκαλεί το 2024 η γρίπη των πτηνών στη χώρα και το δέκατο συνολικά από το 2023.

Ακόμα ένας ανήλικος αρρώστησε από γρίπη των πτηνών στην Καμπότζη, όπου την περασμένη εβδομάδα πέθανε ένα 9χρονο αγόρι από τη νόσο. Το νέο περιστατικό είναι ένα 16χρονο αγόρι που βρέθηκε θετικό στον ιό Η5Ν1 που προκαλεί τη νόσο.

Τα δύο παιδιά ήταν αδέλφια και κατανάλωσαν εν αγνοία τους μολυσμένα πουλερικά. Τα πουλερικά είχαν βρεθεί νεκρά στην αυλή του σπιτιού τους και οι γονείς τους τα μαγείρεψαν.

Είναι το τέταρτο κρούσμα που προκαλεί το 2024 η γρίπη των πτηνών στη χώρα και το δέκατο συνολικά από το 2023. Οι μισοί από τους ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι αριθμοί αυτοί είναι οι υψηλότεροι που έχουν καταγραφεί οπουδήποτε στον κόσμο από το 2015, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της Καμπότζης, ο 16χρονος δεν είχε αναπνευστικά συμπτώματα. Επιπλέον, οι Αρχές εξακολουθούν την ιχνηλάτηση των ανθρώπων με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή. Μοιράζουν επίσης αντιϊική αγωγή στους πιο στενούς συγγενείς του.

Η γρίπη των πτηνών προκαλείται από ιούς που φυσιολογικά μεταδίδονται μεταξύ των πτηνών. Ωστόσο σποραδικά περνούν στους ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια σαρώνει τον πλανήτη ένα στέλεχος του ιού Η5Ν1 που έχει περάσει από τα πτηνά σε δεκάδες είδη θηλαστικών, ακόμα και οικόσιτων.

Διαβάστε ακόμα Γρίπη των πτηνών: Εξαπλώθηκε και στους πιγκουΐνους του Νότιου Ατλαντικού

Γρίπη των πτηνών: Δύο νέα κρούσματα σε ανθρώπους ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Το επακόλουθο είναι να αποδεκατίζονται ακόμα και πληθυσμοί ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, ακόμα και στην Ανταρκτική.

Από το 2005, στην Καμπότζη έχουν μολυνθεί από γρίπη των πτηνών 65 άνθρωποι. Οι 40 εξ αυτών έχουν χάσει τη ζωή τους (ποσοστό θνησιμότητας 61,5%).

Φωτογραφία: iStock