Γρίπη των πτηνών: Δύο νέα κρούσματα σε ανθρώπους ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Συνολικά τρία κρούσματα έχουν καταγραφεί το 2024 στην Καμπότζη. Τα δύο ήταν παιδιά, το ένα εκ των οποίων κατέληξε.

Η γρίπη των πτηνών έχει μολύνει τρεις ανθρώπους έως στιγμής εφέτος στην Καμπότζη, το υπουργείο Υγείας της οποίας ανακοίνωσε χθες ότι ένα 9χρονο αγοράκι δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Τα δύο άλλα περιστατικά από μόλυνση με τον ιό Η5Ν1 καταγράφηκαν τον Ιανουάριο. Λεπτομέρειες γι’ αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χθες (9/2).

Όπως αναφέρει, πρόκειται για ένα 3χρονο παιδάκι από την επαρχία Prey Veng και έναν 69χρονο από την επαρχία Siem Reap. Και τα δύο περιστατικά αναφέρθηκαν στις υπηρεσίες του μεταξύ 26 και 28 Ιανουαρίου 2024.

Το 3χρονο παιδάκι αρρώστησε στις 13 Ιανουαρίου 2024. Εισήχθη στο νοσοκομείο τρεις ημέρες αργότερα με υψηλό πυρετό, βήχα και συνάχι. Η γρίπη των πτηνών επιβεβαιώθηκε στο Ινστιτούτο Παστέρ της Καμπότζης (IPC) στις 25 Ιανουαρίου 2024.

Το αγοράκι είχε ιστορικό έκθεση σε πουλερικά, τα οποία βρέθηκαν νεκρά γύρω από το σπίτι του. Οι γιατροί ήλεγξαν 14 στενούς συγγενείς τους, αλλά όλοι ήταν αρνητικοί στον ιό.

Διαβάστε ακόμα Η γρίπη των πτηνών αφανίζει τα ζώα του πλανήτη – Πόσο κινδυνεύουμε

Ο 69χρονος αρρώστησε στις 21 Ιανουαρίου. Παρουσίασε μέτριο πυρετό (38 βαθμούς Κελσίου), βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Ο ασθενής αυτός ήταν υπερτασικός. Στο νοσοκομείο εισήχθη στις 21 Ιανουαρίου 2024 και έξι ημέρες αργότερα βρέθηκε θετικός στον ιό Η5Ν1.

Ο άνθρωπος αυτός ήταν εκτροφέας πουλερικών. Εξέτρεφε επίσης κόκορες. Τρία από τα πουλερικά του βρέθηκαν θετικά στην γρίπη των πτηνών. Από τον στενό οικογενειακό και κοινωνικό του περίγυρο (συνολικώς 43 άτομα) κανένας άλλος δεν βρέθηκε θετικός.

Τρίτο περιστατικό

Το 9χρονο αγοράκι που κατέληξε χθες από τη γρίπη των πτηνών καταγόταν από την επαρχία Kratie. Όπως έγινε γνωστό, ανέπτυξε συμπτώματα μετά τον θάνατο οκτώ πουλερικών της οικογενείας του. Τα τρία από αυτά ήταν χήνες που η μητέρα του μαγείρεψε και έφαγαν.

Οι εξετάσεις του μικρού βγήκαν θετικές στην γρίπη των πτηνών Η5Ν1 την ημέρα του θανάτου του, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024.

Και το 2023

Η Καμπότζη είχε αναφέρει ακόμα έξι περιστατικά της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 το 2023, έπειτα από μία δεκαετία που δεν είχε αναφερθεί κανένα. Όπως αναφέρει σε χθεσινή έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC), δύο περιστατικά είχαν αναφερθεί τον Φεβρουάριο, δύο τον Οκτώβριο και τα υπόλοιπα το Νοέμβριο του 2023. Τρεις από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Από το 2005, στην Καμπότζη έχουν μολυνθεί από γρίπη των πτηνών 64 άνθρωποι. Οι 40 εξ αυτών έχουν χάσει τη ζωή τους (ποσοστό θνησιμότητας 64%).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 884 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό από το 2004 έως σήμερα. Οι 461 έχουν καταλήξει. Επομένως, η γρίπη των πτηνών στους ανθρώπους έχει ποσοστό θνησιμότητας 52%. Τα κρούσματα αυτά έχουν αναφερθεί σε 23 χώρες του κόσμου. Έως στιγμής, δεν έχει αναφερθεί περιστατικό μόλυνσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Φωτογραφία: iStock