Γρίπη των πτηνών: Εξαπλώθηκε και στους πιγκουΐνους του Νότιου Ατλαντικού

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι των επιστημόνων. Ο επικίνδυνος ιός αφανίζει την άγρια ζωή σε όλο τον κόσμο.

Η επιθετική γρίπη των πτηνών που αφανίζει εδώ και τρία χρόνια την άγρια ζωή και τα οικόσιτα πτηνά και πουλερικά σε όλο τον κόσμο, πέρασε για πρώτη φορά στους πιγκουΐνους του Νότιου Ατλαντικού.

Όπως ανακοίνωσε η Επιστημονική Επιτροπή Έρευνας στην Ανταρκτική (SCAR), ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός Η5Ν1 ανιχνεύθηκε σε δύο πιγκουΐνους στα νησιά Φώκλαντ. Τα πτηνά βρέθηκαν νεκρά στις 19 Ιανουαρίου 2024.

Οι πιγκουΐνοι ανήκουν στο γένος γκεντού (gentoo) και είναι οι πιο γρήγοροι στον κόσμο. Όπως δήλωσε ο Dr. Ralph Vanstreels, κτηνίατρος της SCAR, τα δύο πτηνά βρέθηκαν νεκρά μαζί με 33 άλλα. Έκτοτε, έχουν βρεθεί στα νησιά και 200 νεκρά νεογνά, καθώς και μερικά ακόμα ενήλικα πτηνά, σύμφωνα με την κυρία Sally Heathman, εκπρόσωπο της κυβέρνησης των νησιών.

Τα περιστατικά αυτά επιβεβαιώνουν ότι και οι πιγκουΐνοι είναι ευάλωτοι στη γρίπη των πτηνών. Ωστόσο οι πιγκουΐνοι γκεντού σπανίως ταξιδεύουν από τα νησιά Φώκλαντ στην χερσόνησο της Ανταρκτικής (απέχει 1.300 χιλιόμετρα).

Αυτό σημαίνει πως οι συγκεκριμένοι πιγκουΐνοι είναι απίθανο να συμβάλλουν στην περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. «Οι γκεντού είναι πιθανότερο να παίξουν τον ρόλο της τοπικής δεξαμενής της μόλυνσης», εκτίμησε ο Dr. Vanstreels.

Πάντως, η γρίπη των πτηνών βρίσκεται ήδη στην Ανταρκτική, όπου αποδεκατίζει μεταξύ άλλων και τους θαλάσσιους ελέφαντες.

Διαβάστε ακόμα: Η γρίπη των πτηνών αφανίζει τα ζώα του πλανήτη – Πόσο κινδυνεύουμε

Η κυβέρνηση των Φώκλαντ, εξ άλλου, αναμένει τα αποτελέσματα και από τους λοφιοφόρους πιγκουΐνους rockhopper. Προετοιμάζεται επίσης για «ευρείας κλίμακας» έξαρση της νόσου.

Στη γειτονική Νότια Γεωργία, οι Αρχές απέκλεισαν το ενδεχόμενο να έχει μεταδοθεί η γρίπη των πτηνών στους βασιλικούς πιγκουΐνους. Οι ειδικοί, όμως, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, διότι η Ανταρκτική και τα γύρω νησιά φιλοξενούν τεράστιους πληθυσμούς πιγκουΐνων και θηλαστικών. Επομένως παρέχονται οι ιδανικές συνθήκες για να μεταδοθεί ο επικίνδυνος ιός από το ένα είδος στο άλλο, με ολέθριες συνέπειες.

Φωτογραφία: iStock