Γράμμα ευγνωμοσύνης σε ένα μαιευτήρα!

  • Iatropedia
Το όνειρο της έγινε πραγματικότητα... προσπαθούσε για πολλά χρόνια να κάνει παιδί και τελικά τα κατάφερε. Η συγκίνηση της μεγάλη. Το ίδιο και η ευγνωμοσύνη της απέναντι στον γυναικολόγο της για το πιο πολύτιμο και μοναδικό δώρο: τη γέννηση των διδύμων της. Αποφάσισε να του στείλει ένα γράμμα το λιγότερο εξάλλου που θα μπορούσε να κάνει για να τον ευχαριστήσει. Μέσα στο φάκελο του έστειλε και φωτογραφίες από τα δίδυμα. Κάποιες άλλες όμως γυναίκες δεν καταφέρνουν να πετυχαίνουν πάντα τον στόχο τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 50-80 εκατ. ζευγάρια παγκοσμίως αδυνατούν να αποκτήσουν παιδιά, καθώς το 10-12% των ζευγαριών της αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας.

Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι γεννιούνται ετησίως 4.000 παιδιά χάρη στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ συνολικώς πραγματοποιούνται 12.000 κύκλοι εξωσωματικής.

δεν είναι μόνο γυναικείο πρόβλημα

Εντούτοις το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι το 15-με 20% των ζευγαριών, αντιμετωπίζουν ανεξήγητη στειρότητα καθώς δεν μπορούν να βρεθούν τα αίτια του προβλήματος.

Από την άλλη πλευρά οι σύγχρονες εργαζόμενες γυναίκες καθυστερούν όλο και περισσότερο να τεκνοποιήσουν, με συνέπεια όπως προειδοποιούν οι ειδικοί μετά την ηλικία των 35 χρόνων να μειώνεται δραματικά η αναπαραγωγική τους ικανότητα. Στο σημείο συμβουλεύουν δε πως αν μέσα σε χρονικό όριο 6 μηνών δεν συλλάβει μια γυναίκα οφείλει να κάνει ορμονική διερεύνηση.

Εξίσου σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση του πελαργού παίζει και η μόδα που επιβάλλει στις γυναίκες μεγάλη απώλεια βάρους που μπορεί να τις οδηγήσει και στη νευρική ανορεξία.

Η διατήρηση του σωστού βάρους παίζει καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Για τους άνδρες ο προβληματισμός των επιστημόνων είναι ακόμη μεγαλύτερος καθώς ένα μεγάλο ποσοστό που ξεπερνά το 32%, το αίτιο της ανδρικής υπογονιμότητας παραμένει άγνωστο.

e-learning

Το τεράστιο πλέον πρόβλημα της υπογονιμότητας στην Ελλάδα και το μεγάλο ενδιαφέρον επιστημόνων για εξειδίκευση στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και το γεγονός ότι πολλοί νέοι Έλληνες επιστήμονες καταφεύγουν στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οδήγησε την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής στην προγράμματος συμπληρωματικής εκπαίδευσης e-learning στην “Ανθρώπινη Αναπαραγωγή”, με πρακτική άσκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως να προετοιμαστείτε ψυχολογικά πριν την Εξωσωματική γονιμοποίηση

Μεγάλη έρευνα για την υπογονιμότητα: Ποια τα προβλήματα, και οι λύσεις

Γιατί τα σύγχρονα ζευγάρια δεν μπορούν να κάνουν παιδί; Ποιος φταίει από τους δύο;

Γιατί οι σύγχρονες γυναίκες δε μένουν εύκολα έγκυες;