Γιατί σας πιάνουν συχνά μυικές κράμπες

  • Iatropedia
Η μυϊκή κράμπα είναι μια ξαφνική και ακούσια σύσπαση ενός ή περισσοτέρων από τους μυς στο σώμα σας. Αν έχετε ποτέ ξύπνησει μέσα στη νύχτα ή έχετε νιώσει απότομο πόνο τη στιγμή που περπατάτε ή τρέχετε, τότε ξέρετε ότι οι μυϊκές κράμπες μπορεί να είναι πολύ επώδυνες.

Αν και γενικά αβλαβείς, οι μυϊκές κράμπες μπορεί να κάνουν ένα άτομο να μην μπορεί σχεδόν να κουνηθεί. Οι παρατεταμένες περίοδοι άσκησης ή σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα εν μέσω υψηλής θερμοκρασίας, μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες. Ορισμένα φάρμακα και ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν μυϊκές κράμπες.

Οι βασικοί λόγοι που σας πιάνουν κράμπες

Η υπερβολική καταπόνηση των μυών, η αφυδάτωση, η μυϊκή καταπόνηση ή η ακινησία για παρατεταμένη χρονική περίοδο, μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκές κράμπες. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, η ακριβής αιτία για τις κράμπες δεν είναι γνωστή.

Αν και οι περισσότερες μυϊκές κράμπες είναι αβλαβείς, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να σχετίζονται με μία υποκείμενη παθολογική κατάσταση, όπως:

-Ανεπαρκή παροχή αίματος. Η στένωση των αρτηριών που παρέχουν αίμα στα πόδια σας (αρτηριοσκλήρωση των άκρων) μπορεί να προκαλέσει κράμπες, ειδικά καθώς γυμνάζεστε. Αυτές οι κράμπες συνήθως φεύγουν όταν σταματάτε την άσκηση.

-Συμπίεση των νεύρων. Η συμπίεση των νεύρων στη σπονδυλική στήλη (οσφυϊκή στένωση) μπορεί να δημιουργήσει κράμπες στα πόδια σας. Ο πόνος επιδεινώνεται συνήθως όταν περπατάτε. Βαδίζοντας με μια ελαφρά κάμψη (όπως όταν κρατάτε ένα καλάθι αγορών μπροστά σας) μπορεί να βελτιώσει ή να καθυστερήσει την έναρξη των συμπτωμάτων σας.

-Ανεπάρκεια σε βασικά μέταλλα στον οργανισμό. Τα πολύ χαμηλά επίπεδα σε κάλιο, ασβέστιο ή μαγνήσιο μπορεί να σας προκαλέσουν κράμπες στα πόδια. Επίσης, τα διουρητικά (φάρμακα που συνταγογραφούνται συχνά για την υψηλή πίεση του αίματος) μπορεί επίσης να ρίξουν πολύ επίπεδα μετάλλων στον οργανισμό σας και να έχετε κράμπες.

http://www.mayoclinic.org/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί παθαίνω κράμπες στο κολύμπι;

Οδηγός επιβίωσης στις κράμπες!