Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Τι ισχύει με όσους δεν κοιμούνται καλά…

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
έμφραγμα
Οι άνδρες που δεν κοιμούνται καλά και επαρκώς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή και μέχρι και 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους κοιμούνται καλά, σύμφωνα με μια ρωσική μελέτη που παρουσιάστηκε στο EuroHeartCare.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Valery Gafarov, καθηγητής καρδιολογίας στο Ρωσική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών στο Νοβοσιμπίρσκ, ανέφερε ότι “οι διαταραχές του ύπνου είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε μια αρκετά εκτενής έρευνα για τις επιπτώσεις του ελλιπούς ύπνου στην εκδήλωση μιας καρδιακής προσβολής ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου”.

Στην μελέτη συμμετείχαν 657 άνδρες ηλικίας 25 έως 64 ετών, που δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι:

  • Σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν “καλό” ύπνο, εκείνοι που είχαν “κακό”, ή “πολύ κακό” ύπνο, είχαν πάνω από διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου σε 5 χρόνια.
  • Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου παρατηρήθηκε επίσης σε εύρος 10 ετών, αλλά και 14 ετών, όσο, δηλαδή διήρκεσε και η έρευνα.
  • Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των ανδρών που έπαθαν έμφραγμα για πρώτη φορά, περιέγραψαν τον ύπνο τους ως “κακό” ή “πολύ κακό”.
  • Σε σύγκριση με τους άνδρες που βαθμολόγησαν τον ύπνο τους ως “καλό”, εκείνοι που εντάσσονται στην κατηγορία “κακού” ή “πολύ κακού” ύπνου είχαν σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από 5 χρόνια.
  • Μικρότερος αλλά ακόμα στατιστικά σημαντικός κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο παρατηρήθηκε για τους ίδιους άνδρες μετά από 10 χρόνια. Στα 14 χρόνια η διαφορά σεν ήταν στατιστικά σημαντική.
  • Ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν υψηλότερος στους άνδρες με κακούς ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, όπως εκείνοι που είναι χήροι, ή διαζευγμένοι, ή με ελλιπή εκπαίδευση, ή εκείνου που κάνουν χειρωνακτική εργασία.

http://www.medpagetoday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έμφραγμα: Πώς συνδέεται με τον διαβήτη – Καμπανάκι από τους ερευνητές

Έμφραγμα: Πώς σχετίζεται με την χρήση πετρελαίου ή φυσικού αερίου στο σπίτι

Εγκεφαλικό: Δείτε πόσες ώρες εργασίας την εβδομάδα αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Τα πρώιμα σημάδια και πώς να τα αναγνωρίσετε