Κορονοϊός: Γιατί οι επιστήμονες ζητούν επιτακτικά το καθολικό lockdown – Όλο το σκεπτικό της Επιτροπής

  • Γιάννα Σουλάκη
lockdown
Στην εισήγηση τους προς την κυβέρνηση, να εφαρμόσει άμεσα το πιο αποτελεσματικό αλλά και επώδυνο μέτρο του καθολικού lockdown στην Ελλάδα, προχώρησαν οι ειδικοί επιστήμονες, σε μαραθώνια τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (4/11) υπό τον πρωθυπουργό. Η κρίσιμη απόφαση βρίσκεται πλέον “στα χέρια” του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα την ανακοινώσει σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι. Μαζί του θα είναι και ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ομόφωνη και χωρίς παλινωδίες ήταν η απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να βάλουμε “λουκέτο” στη χώρα, το συντομότερο δυνατόν. Μια βαριά απόφαση με μεγάλη ευθύνη, η οποία στηρίχθηκε σε εφιαλτικά δεδομένα, που δεν αφήνουν περιθώρια διασταγμών.

Η αμείλικτη πραγματικότητα της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα αποτυπώνεται σε αριθμούς. Και μάλιστα όχι άψυχους, αλλά αυτούς που μεταφράζονται σε ανθρώπινες ζωές.

“Οι 18 άνθρωποι που χάθηκαν χθες μόνο σε μια μέρα από τον κορονοϊό και οι ακόμη 179 που χαροπαλεύουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δεν μας επιτρέπουν να μείνουμε απαθείς”, αναφέρει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στο iatropedia.gr.

Πάνω από 1.500 άνθρωποι βρέθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία, σε όλες τις βαθμίδες νοσηλείας των εξειδικευμένων τμημάτων του κορονοϊού: από απλές κλίνες μέχρι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Covid. Οι 500 από αυτούς, μάλιστα, εισήχθησαν από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, δηλαδή σε λιγότερες από 10 ημέρες.

Δείτε επίσης: Κικίλιας: «Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι καθολικό lockdown για ένα μήνα – Κλειστά και τα Γυμνάσια – Λύκεια»

Την ίδια στιγμή, η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για τον κορονοϊό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει αγγίξει το 70%, ενώ τις 348 διαθέσιμες ΜΕΘ κορονοϊού πανελλαδικά, οι ασθενείς που νοσηλεύονται έχουν φτάσει τους 179, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.

Επιπροσθέτως, τα 2.646 νέα κρούσματα που σημειώθηκαν σε ένα μόλις 24ωρο σε λίγες ημέρες αναμένεται να “δώσουν” επιπλέον βαριά περιστατικά, νοσηλείες στα νοσοκομεία και δυστυχώς νέους θανάτους.

Κι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού η ιλιγγιώδης εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού συνοδεύεται από την ταυτόχρονη εξασθένιση των δυνάμεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Δείτε επίσης – Τσιόδρας: “Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη Ελλάδα τόσος κόσμος σε ΜΕΘ” – Ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» στο σύστημα Υγείας

Παγκόσμια παραδοχή ήττας απέναντι στον πανίσχυρο κορονοϊό

Η παραδοχή ότι ο ιός δεν δαμάζεται χωρίς αποτελεσματική θεραπεία και εμβόλιο πλανάται σιωπηρή πάνω από τα κράτη ολόκληρου του πλανήτη. Η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να αναστείλουν τις δραστηριότητες των λαών τους, για να γλιτώσουν ανθρώπινες ζωές.

Στην Ελλάδα παρατηρείται από τις 27 Οκτωβρίου -όταν δηλαδή, ξεπεράσαμε για πρώτη φορά τα 1.000 κρούσματα- εκθετική αύξηση της διασποράς του κορονοϊού, που στους περισσότερους νομούς και ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της χώρας, εκδηλώνεται με διπλασιασμό του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων και διασωληνωμένων ασθενών, ανά λίγες ημέρες.

Η κατάσταση εξελίχθηκε με πιο δραματικό τρόπο στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εδώ και μέρες τα ημερήσια περιστατικά και οι νοσηλείες “καλπάζουν” ανεξέλεγκτα πλέον, χωρίς να υποχωρούν στα μέτρα περιορισμού. Μέσα σε μόλις 10 ημέρες αποδείχθηκε ότι η συνέχιση της ανθρώπινης δραστηριότητας -έστω και με περιορισμούς- είναι αδύνατη, ενώ τα μέτρα που έχουν ληφθεί κρίθηκαν ανεπαρκή να δαμάσουν την επεκτατική μανία του ιού.

Στο στόχαστρο της πανδημίας βρέθηκαν η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Λάρισα, οι Σέρρες και τα Ιωάννινα κ.α., ενώ η Αττική με υψηλά νούμερα εδώ και ένα μήνα, δείχνει να έχει ακόμη αντοχές.

Γιατί οι επιστήμονες εισηγήθηκαν καθολικό “lockdown”

Παρά το γεγονός ότι σε δραματική κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή κυρίως η Θεσσαλονίκη, καθώς η Αθήνα αν και επιβαρυμένη δεν αντιμετωπίζει οριακές καταστάσεις με τις νοσηλείες Covid, οι ειδικοί εισηγήθηκαν το καθολικό lockdown για να αποφύγουμε αυτό που “βλέπουν να έρχεται”, όπως λένε.

“Βλέπουμε τι έρχεται, βλέπουμε τα κρούσματα να αυξάνονται, οι αντοχές του συστήματος να μειώνονται άρα δεν περιμένουμε να καταρρεύσει το σύστημα και μετά να πάρουμε μέτρα”, αναφέρουν.

Μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μιλώντας στο iatropedia.gr μετά την κρίσιμη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, τόνισαν ότι η έκρυθμη κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, είναι θέμα χρόνου να επεκταθεί και σε άλλους νομούς. Είναι σημαντικό σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως υποστηρίζουν, να διατηρήσουμε τις όποιες “δυνάμεις” έχουμε στο ΕΣΥ.

Ακόμη και σήμερα να προχωρούσαμε σε lockdown, τα αποτελέσματα θα άρχιζαν να φαίνονται μετά από 5 με 7 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο οι διασωληνωμένοι ασθενείς, τα κρούσματα και οι θάνατοι θα συνέχιζαν να αυξάνονται δραματικά ξεπερνώντας τα όρια των νοσοκομείων.

Σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, αναφέρει:

“Θέλαμε στις άλλες περιοχές της Ελλάδας, να μην υπάρξει ανάλογο πρόβλημα. Με τα μέτρα που πήραμε τις προηγούμενες ημέρες, δεν θα μπορούσε να περιοριστεί το φαινόμενο. Θέλουμε τον μέγιστο δυνατό περιορισμό σε όλη την Ελλάδα γιατί η Θεσσαλονίκη γενικά μας πιέζει. Είναι πολύ πιθανόν να πρέπει να διακομιστούν ασθενείς στην Αθήνα ή αλλού. Οπότε αν τυχόν η Αθήνα συνεχίζει να έχει διαρκώς αυξανόμενες τάσεις, το πρόβλημα θα πιέζει και θα μεγαλώνει συνολικά στη χώρα”.

Ο Καθηγητής κ. Παρασκευής διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για σχέδιο που προτάθηκε για να μειωθεί το ιικό φορτίο στη χώρα και να δουλέψει αργότερα η οικονομία με το άνοιγμα της χριστουγεννιάτικης αγοράς. “Είναι επιτακτική ανάγκη να κλείσουμε τώρα. Και τα Χριστούγεννα να μην είχαμε, πάλι θα έπρεπε να κλείσουμε”, λέει.

Η Θεσσαλονίκη στα πρόθυρα … Μπέργκαμο

Με τρόμο οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές είδαν την τελευταία εβδομάδα τις αντοχές του συστήματος υγείας να “λυγίζουν” κάτω από το βάρος των νοσηλειών του κορονοϊού.

Η εκθετική διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη οδήγησε πριν από 4 ημέρες (1η Νοεμβρίου) σε πληρότητα τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, γεγονός που ανάγκασε τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια να ενεργοποιήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με το σχέδιο 43 ΜΕΘ γενικών περιστατικών των νοσοκομείων της συμπρωτεύουσας μετατράπηξαν σε ΜΕΘ κορονοϊού, οπότε ισάριθμοι ασθενείς μεταφέρθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικά, για να απελευθερωθούν κλίνες για τους ασθενείς με Covid.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει ακόμα και αναγκαστική αεροδιακομιδή ασθενών από τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, σε όποιο κενό κρεβάτι βρεθεί ανά την Ελλάδα.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Νίκος Νίτσας, ο οποίος έκανε χθες έκκληση για επιπλέον ΜΕΘ και προσωπικό, ώστε να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες νοσηλείας των δεκάδων κρουσμάτων κορονοϊού.

Δείτε επίσης – SOS για επιπλέον ΜΕΘ και προσωπικό εκπέμπει η Θεσσαλονίκη – Ασυμπτωματικοί υγειονομικοί διασπείρουν τον ιό

“Τα δημόσια νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες βιώνουν καταστάσεις πολέμου σε περίοδο ειρήνης”, αναφέρουν από την πλευρά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι δηλώνουν ότι οι διαθέσιμες κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid είναι ελάχιστες, παρά τη μετατροπή δεκάδων κλινών γενικών περιστατικών σε Covid, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της πανδημίας.

Σε καταγγελία της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αναφέρει, επίσης, ότι οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη αναγκάζονται ήδη να επιλέξουν ποιος ασθενής έχει περισσότερες πιθανότητες να επιζήσει για να εισαχθεί σε ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή, τη δραματική κατάσταση έχει επιβαρύνει και ο αποδεκατισμός του ήδη εξαντλημένου υγειονομικού προσωπικού, από τη μεγάλη διασπορά που σημειώνεται σε μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως το ΑΧΕΠΑ.

Οι τελικές αποφάσεις, καθώς και η διάρκεια και η μορφή που θα έχει το δεύτερο lockdown μέσα σε 8 μήνες στη χώρα μας, θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.