Φαρμακεία τέλος από Τετάρτη! Άδωνις: θα βάλουμε φραγμούς στα μέτρα

  • Iatropedia
Σε απεργία διαρκείας προχωρούν από Τετάρτη οι φαρμακοποιοί καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν τήρησε τις υποσχέσεις της και τελικά οι πορτάσεις της τρόικας υιοθετούνται αλλά με ...λαίτ τρόπο. "Υπερβάλετε" διαμηνύει ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος θεωρεί ότι ο κλάδος γλίτωσε τα χειρότερα από τις διαπραγματεύσεις του. Ωστόσο οι φαρμακοποιοί δεν κάνουν πίσω... Ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως σημειώνει ότι θα βάλει φραγμούς σε διάφορες ρυθμίσεις που προωθούνται όπως στο δικαίωμα να ανοιγει ένας φαρμακοποιός περισσότερα από ένα φαρμακεία. "Θα μπορεί το πολύ μέχρι τέσσερα" σημειώνει ο υπουργός Υγείας, γεγονός που δεν ικανοποιεί όμως τον κλάδο.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των φαρμακοποιών μετά τη συμφωνία κυβέρνησης τρόικας. Αν και για το επόμενο διάστημα ο κλάδος φαίνεται πως δεν τη …γλιτώνει από τα χειρότερα, οι επικεφαλής συνδικαλιστές ζητούν την παραίτηση Άδωνι και προσανατολίζονται από αύριο Τετάρτη 26 Μαρτίου σε απεργία διαρκείας.

Και αυτό γιατί θεωρούν ότι ανατράπηκε η αρχική συμφωνία μέσα από την οποία τελικά προωθούνται σειρά δραματικών αλλαγών για τον κλάδο όπως αυτή των ΜΗΣΥΦΑ. Μετά από αυτή την εξέλιξη αποφασίστηκε ο κλάδος να κατεβάσει ρολά σε όλη την χώρα..

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κ. Θεοδοσιάδης, από 1η Ιανουαρίου του 2017 αναμένεται με το εν λόγω νομοσχέδιο να απελευθερωθούν λήρως οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική.

Ενδεικτικά ανέφερε πως «Χίλια φάρμακα, όσα σήμερα δεν αποζιώμονται σήμερα, θα κοστολογούνται σε όποια τιμή επιθυμεί ο βιομήχανος. Έως τότε διατηρούν την παρούσα τιμή», υποστήριξε ο κ. θεοδοσιάδης.

Παράλληλα οι νομοθετικές ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα σε όποιο φαρμακοποιό επιθυμεί να διαθέτει αναρίθμητες άδειες ιδρύσεως φαρμακείων επιθυμεί. «Ο οικονομικά ισχυρός φαρμακοποιός θα μπορεί να έχει όσα φαρμακεία θέλει, αλλά και ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός μπορεί να εξαγοράσει έως 99% φαρμακείων σε απεριόριστο αριθμό», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου φαρμακευτικού Συλλόγου .

Εκτός αυτού με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και παρά τ' αντιθέτου διαβεβαιώσεις τόσο του Άδωνι γεωργιάδη όσο και του Κωστή Χατζηδάκη, επιτρέπεται η λειτουργία φαρμακείου σε σούπερ μάρκετ. «Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα συστέγασης φαρμακείου σε κατάστημα, σούπερ μάρκετ ή παιχνιδάδικο», υπογράμμισε ο κ. Θεοδοσιάδης με έντονο εκνευρισμό κάνοντας μάλιστα λόγο για συγκεκριμένα συμφέροντα καλώντας ταυτόχρονα τον υπουργό Υγείας να εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεση του με τις αλλαγές, με δεδομένη την άποψη του, που θέλει το φάρμακο να αποτελεί ζήτημα δημόσιας Υγείας.

Μάλιστα, ο κ. Θεοδοσιάδης δεν δίστασε να καλέσει τον κ. Γεωργιάδη είτε να αποδεχθεί τις διατάξεις και να τις υπογράψει είτε να διαφωνήσει ανοικτά και να μην τις στηρίξει, λέγοντας πως «υπάρχει πάντα και ο δρόμος της παραίτησης».

ωράριο- παγίδα

Μια άλλη παγίδα που βλέπουν οι φαρμακοποιοί είναι στη ρύθμιση με το διευρυμένο ωράριο για το οποίο εκτιμούν ότι θα είναι μια ακόμη ταφόπλακα ειδικά για τα μικρά φαρμακεία.

Γι αυτό και προτείνουν 48ωρο ανώτατο μέσο εβδομαδιαίο ωράριο λειτουργίας Φαρμακείων.

«Το ωράριο μέσα στο πλαίσιο αυτό θα είναι ενιαίο και οι ημέρες και ώρες που θα περιλαμβάνει θα προσαρμόζονται ανά περιοχή της χώρας, ανάλογα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες, με απόφαση των οικείων Φαρμακευτικών Συλλόγων σε συνεργασία με την Πολιτεία» υπογραμμίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις ρυθμίσεις που προωθούνται και τις οποίες φοβούνται οι φαρμακοποιοί, όσοι σήμερα ακολουθούν διευρυμένο ωράριο το οποίος όμως πρέπει να δηλώνουν στους αρμόδιους φορείς, στο μέλλον θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν όποτε το επιθυμούν χωρίς να χρειάζεται ειδική δήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτή τη σύμβαση ποιος θα την πάρει; Η μάχη για τις νέες συνεργασίες με ΕΟΠΥΥ!

Άδωνις και στις…Δημοτικές; Όλα τα νέα σενάρια και το παρασκήνιο

Στο ΠΕΔΥ χωρίς γιατρούς αλλά με…αναμονή! Πότε θα είναι οριστικά έτοιμα τα πολυϊατρεία

Χρυσά “μπόνους” για γιατρούς δύο ταχυτήτων! Οι τυχεροί και οι άτυχοι των συνεδρίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν