Φαρμακευτική κάνναβη: Η πρώτη συνταγή αφορά ανακούφιση από χρόνιο πόνο

  • Iatropedia newsroom
φαρμακευτική κάνναβη
Η φαρμακευτική κάνναβη είναι συνταγογραφούμενη και στοχεύει στην ανακούφιση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

Διαθέσιμη είναι πλέον η φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα, ενώ άρχισε και η συνταγογράφησή της με το κόστος της θεραπείας να βαρύνει εξ ολοκλήρου τον ασθενή, καθώς τα προϊόντα ανήκουν στα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται.

Μια 60χρονη, μητέρα τριών παιδιών που ζει στην Αθήνα, θα περάσει τις επόμενες ημέρες την πόρτα του φαρμακείου για να εκτελέσει την πρώτη συνταγή στη χώρα μας. Στόχος η συνέχιση της θεραπείας για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου που οφείλεται σε ψωριασική αρθρίτιδα.

Μέχρι σήμερα οι ασθενείς που ήθελαν να λάβουν θεραπεία οδηγούνταν σε προμήθεια σκευασμάτων μέσω διαδικτύου, είτε σε αυτοκαλλιέργεια και οι δύο παράνομες διαδικασίες.

Δικαίωμα συνταγογράφησης της φαρμακευτικής κάνναβης σύμφωνα με τον ΕΟΦ έχουν αναισθησιολόγοι, νευρολόγοι, παθολόγοι με εξειδίκευση στην ογκολογία και τη λοιμωξιολογία και οι ρευματολόγοι.

Η φαρμακευτική κάνναβη προς το παρόν υπάρχει μόνο σε συσκευασία 5 γραμμαρίων ξηρού ανθού, ο οποίος πρέπει να τοποθετηθεί σε ειδικά εγκεκριμένη ιατροτεχνολογική συσκευή προκειμένου να ατμίσει ο ασθενής. Το προϊόν μπορεί να το προμηθευτεί ο ασθενής αυστηρά με ιατρική συνταγή.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουμε πλέον λάβει έχουν την τετραυδροκανναβινόλη στο 9%. Με ειδικό κονιορτοποιητή ο ασθενής τρίβει τον ανθό σε μικρότερα κομμάτια και οι κάψουλες οι οποίες γεμίζουν με το τρίμα του ξηρού ανθού μπαίνουν στη συσκευή. Από το 2018 έως σήμερα έγιναν σημαντικά βήματα μέχρι να ενταχθούν τα κανναβινοειδή στα φαρμακευτικά πρωτόκολλα.

Με ποιες ενδείξεις χορηγείται η φαρμακευτική κάνναβη

Όσον αφορά τις διεθνώς αναγνωρισμένες ενδείξεις χρήσης που αναγράφονται και στο ελληνικό «φύλλο οδηγιών χρήσης» της Δ9-THC, αυτές περιλαμβάνουν :

1. Τη ναυτία και τον έμετο που οφείλονται σε χημειοθεραπεία για τον καρκίνο ή τη νόσο HIV/AIDS.

2. Τον πόνο και τη σπαστικότητα στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

3. Τον ανθεκτικό πόνο που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες διαθέσιμες θεραπείες ή όταν οι διαθέσιμες θεραπείες δεν γίνονται καλά ανεκτές από τον ασθενή,

4. Ως διεγερτικό της όρεξης σε ασθενείς που λαμβάνουν φροντίδα για το τέλος της ζωής τους (παρηγορική/ανακουφιστική φροντίδα).

Φωτογραφία iStock