Φάρμακα αδυνατίσματος: Γιατί δεν χάνουν όλοι βάρος

  • Iatropedia newsroom
απώλεια βάρους, ζυγαριά, αδυνάτισμα
Παρά την τεράστια επιτυχία που γνωρίζουν, τα φάρμακα αδυνατίσματος δεν βοηθούν όλους τους ασθενείς να χάσουν βάρος

Παρά την τεράστια επιτυχία που γνωρίζουν, τα νέα φάρμακα αδυνατίσματος που έχουν κυκλοφορήσει δεν βοηθούν όλους τους ασθενείς να χάσουν το βάρος που επιθυμούν ή πρέπει να χάσουν για λόγους υγείας. Μάλιστα, υπάρχει ένα ποσοστό ασθενών, οι οποίοι φαίνεται να έχουν «ανοσία» στη θαυματουργή σεμαγλουτίδη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ένα 10% με 15% των ανθρώπων που λαμβάνουν για θεραπευτικούς σκοπούς σκευάσματα GLP-1 αναλόγων και αγωνιστών υποδοχέων, όπως τα Ozempic και Wegovy της Novo Nordisk και το Zepbound της αμερικάνικης Eli Lilly, δεν μπορούν να χάσουν πάνω από το 5% του σωματικούς τους βάρους.

Συνήθως, οι ασθενείς αυτοί δεν εμφανίζουν το αίσθημα του κορεσμού που εμφανίζεται στην πλειονότητα των ανθρώπων που λαμβάνουν το σκεύασμα, με αποτέλεσμα να μην χάνουν γρήγορα ή και καθόλου βάρος.

Οι παράγοντες

Η Novo Nordisk, που κυκλοφόρησε στην αγορά τα δύο σκευάσματα για τον διαβήτη, τα οποία όμως έχουν γίνει δημοφιλή και σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη αλλά υποφέρουν από παχυσαρκία, αναφέρει ότι δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς σε όλες τις θεραπείες. Όμως λέει ότι σε δοκιμές, αν και με διακυμάνσεις, όλοι οι ασθενείς έχασαν κάποιο ποσοστό βάρους με τη σεμαγλουτίδη.

Η Eli Lilly, η οποία κυκλοφορεί το Mounjaro για τον διαβήτη και το Zepbound για την παχυσαρκία, αναφέρει ότι η παχυσαρκία είναι μια ετερογενής ασθένεια και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στις κλινικές μελέτες της πέτυχαν τουλάχιστον 20% απώλεια βάρους στην υψηλότερη δόση.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι πολλές φορές ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδράει διαφορετικά στη λήψη φαρμάκου, λόγω των γενετικών διαφορών.

Η λήψη άλλων φαρμάκων, αλλά και η διατροφή, όπως και η απώλεια κιλών πριν από τη θεραπεία με Ozempic είναι επιπλέον παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Σε έρευνα που έγινε σε ασθενείς που είχαν πάρει σεμαγλουτίδη (Ozempic και Wegovy), περίπου το 14% έχασε λιγότερο από 5% του σωματικού του βάρους και το 1/3 έχασε λιγότερο από 10%.

Σε άλλη έρευνα σε δείγμα ασθενών που έλαβαν σκεύασμα με την ουσία τιρζεπατίδη (Zepbound και Mounjaro), το 9% έχασε λιγότερο από το 5% του σωματικού του βάρους και το 16% λιγότερο από το 10%.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα ποσοστά της απώλειας βάρους, δηλαδή της ανταπόκρισης των ασθενών στα σκευάσματα, κυμαίνονταν μεταξύ 5% και 20%.

Πόσο διαρκεί τελικά η επίδραση των φαρμάκων στους ασθενείς και ποια είναι η «επόμενη ημέρα»;

Το δημοσίευμα της WSJ αναφέρεται σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις απογοητευτικού αποτελέσματος, μετά τη λήψη θεραπείας.

Ο 68χρονος Antyhony Esposito πήρε φάρμακο τύπου GLP-1 με στόχο να χάσει περίπου 10 κιλά, καθώς ήταν υπέρβαρος. Σταμάτησε το Wegovy γιατί ισχυριζόταν ότι τον έκανε να νιώθει αδύναμο, συνέχισε τη θεραπεία με Ozempic, για περίπου έξι εβδομάδες, όμως η όρεξή του παρέμεινε η ίδια, όπως και τα κιλά του.

Ένα άλλο παράδειγμα, μίας 40χρονης, δείχνει ότι η «καλή αρχή» για τους ασθενείς δεν εξασφαλίζει και μία επιτυχημένη θεραπεία.

Η 40χρονη έχασε 10 κιλά τις πρώτες έξι εβδομάδες, μετά όμως δεν κατάφερε να παραμείνει σε τροχιά απώλειας βάρους. «Μου μειώθηκε η όρεξη τις πρώτες εβδομάδες, αυτό όμως μετά σταμάτησε», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Δρα Eduardo Grunvald, ιατρό με εξειδίκευση στην παχυσαρκία στο UC San Diego Health, όταν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στην θεραπεία με φάρμακα τύπου GLP-1, οι γιατροί μπορεί να προτείνουν τη λήψη άλλου φαρμάκου ίδιου τύπου, ενώ εξετάζουν και την περίπτωση να υπάρξουν αλλαγές στην διατροφή και ενίσχυση της άσκησης.

Η Dr. Gitanjali Srivastava, αναπληρώτρια καθηγήτρια και συνδιευθύντρια στο Κέντρο Απώλειας Βάρους του Vanderbilt, λέει ότι είχε ασθενή που δοκίμασε πολλά φάρμακα GLP-1 και κανένα δεν λειτούργησε. Ο ασθενής ανταποκρίθηκε σε ένα από τα παλαιότερα φάρμακα απώλειας βάρους που συνήθως δεν οδηγούν σε γρήγορα αποτελέσματα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νιώθετε ότι μυρίζετε άσχημα; Αυτές είναι οι 7 τροφές που επηρεάζουν την οσμή του σώματός μας

Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Επενδύσεις 180 εκ. ευρώ και 1.000 θέσεις εργασίας στην ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης

Πατινάζ: Το μυστικό του τετραπλού άξελ βρίσκεται στον… εγκέφαλο!