Νιώθετε ότι μυρίζετε άσχημα; Αυτές είναι οι 7 τροφές που επηρεάζουν την οσμή του σώματός μας

  • Iatropedia newsroom
οσμή
Τροφές όπως το ψάρι, το κόκκινο κρέας και κάποια λαχανικά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την οσμή του σώματός σας.

Έχετε παρατηρήσει μια διαφορά στην οσμή του σώματός σας μετά την κατανάλωση πικάντικων τροφών; Το σκόρδο και το κρεμμύδι παραμένουν στην αναπνοή σας για ώρες; Είναι γνωτό ότι αυτά τα τρόφιμα μας κάνουν να μυρίζουμε λίγο περισσότερο ότνα τα καταναλώνουμε.

Γνωρίζατε, όμως, ότι υπάχουν και άλλες τροφές, τις οποίες καταναλώνετε καθημερινά, που μπορεί να προκαλέσουν ιδιαίτερη κακοσμία;

Ο ιδρώτας συνδέεται με την οσμή του σώματος, αλλά συχνά μια πιο έντονη μυρωδιά προέρχεται από τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή σας. Αυτό συμβαίνει, καθώς οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες σας – οι οποίοι συνδέονται με τους θύλακες των τριχών σας – καταλήγουν σε αυτές τις περιοχές .

Όταν η εφίδρωση από αυτούς τους αδένες αναμιγνύεται με βακτήρια στην επιφάνεια του δέρματός σας, τότε η οσμή γίνεται πιο έντονη. Η μυρωδιά αυτή μπορεί να οξύνεται ή να επηρεάζεται ανάλογα με το τι τρώτε — από πικάντικα τρόφιμα που σας κάνουν να ιδρώνετε περισσότερο μέχρι τροφές πλούσιες σε θείο, όπως το σκόρδο.

Ποιες τροφές επηρεάζουν την οσμή του σώματός μου;

Ουσιαστικά, τα τρόφιμα που θα επηρεάσουν περισσότερο τη μυρωδιά του σώματός σας είναι αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θειικό οξύ, σύμφωνα με την γαστρεντερολόγο Δρ. Christine Lee, MD.

Μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά όπως το κάρυ και το κύμινο μπορούν να γίνουν πολύ έντονα όταν προσκολλώνται στη γλώσσα και τα δόντια σας. Αυτά τα μπαχαρικά όχι μόνο μπορούν να παραμείνουν για ώρες στην αναπνοή σας, αλλά μπορούν επίσης να κολλήσουν στα μαλλιά, το δέρμα και τα ρούχα σας. Περιέχουν επίσης ενώσεις που μπορούν να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματός σας και να απελευθερωθούν μέσω των ιδρωτοποιών αδένων σας, οδηγώντας σε μια δυσάρεστη οσμή.

Σκόρδο και κρεμμύδι

Οι γνωστοί «ένοχοι» για την δυσάρεστη αναπνοή. Το σκόρδο και το κρεμμύδι μπορούν να ενισχύσουν το μεταβολισμό, τη θερμότητα του σώματος και τον ιδρώτα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την ανάμειξη των βακτηρίων στο δέρμα σας με τον ιδρώτα που εκκρίνετε μέσω των αδένων σας, οδηγώντας σε συσσώρευση δυσάρεστης οσμής.

Κόκκινο κρέας

Σας αρέσουν οι μπριζόλες; Πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να μυρίζετε περισσότερο μετά από ένα γεύμα με κόκκινο κρέας.

Όταν τρώτε κόκκινο κρέας, μπορεί να απελευθερωθούν άοσμες πρωτεΐνες μέσω της εφίδρωσης. «Αλλά όταν αυτές οι πρωτεΐνες αναμειγνύονται με βακτήρια του δέρματος, η οσμή τους οξύνεται», εξηγεί η γαστρεντερολόγος Δρ Λι.

Λαχανικά

Τα αγαπημένα σας λαχανικά μπορεί επίσης να προκαλούν κάποια απροσδόκητη μυρωδιά. Τα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι απελευθερώνουν θειικό οξύ. Αυτό το άρωμα εντείνεται με τον ιδρώτα, την αναπνοή ή τα αέρια.

Σπαράγγι

Εάν τα σπαράγγια αποτελούν μέρος της διατροφής σας, μπορεί να έχετε παρατηρήσει την επίδρασή τους στην ούρηση σας. Όταν το σπαραγγιούχο οξύ που βρίσκεται στα σπαράγγια αφομοιωθεί από το σώμα σας, στη συνέχεια μετατρέπεται σε θειικό οξύ. Αυτό δίνει στα ούρα σας μια έντονη δυσοσμία.

Αλκοόλ

Παραδόξως, ένα κοκτέιλ ή ακόμα και ένα κρασί με το δείπνο σας μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητη οσμή. Το αλκοόλ μεταβολίζεται σε οξικό οξύ, το οποίο απελευθερώνεται μέσω των πόρων του δέρματός σας, καθώς και της αναπνοής σας.

Ψάρι

Ανάλογα με τα γονίδιά σας, τα ψάρια μπορεί να είναι ένα από τα πράγματα που επηρεάζουν τη μυρωδιά του σώματός σας. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το σώμα μας μετατρέπει ένα υποπροϊόν θαλασσινών που ονομάζεται χολίνη σε τριμεθυλαμίνη. Αυτή η ένωση περνάει στο σώμα σας και απελευθερώνεται μέσω της αναπνοής και του δέρματός σας. Στην περίπτωση αυτή, η οποία ονομάζεται τριμεθυλαμινουρία, το σώμα δεν μπορεί να μετατρέψει μια χημική ουσία με έντονη μυρωδιά (την τριμεθυλαμίνη) σε μια διαφορετική χημική ουσία που δεν μυρίζει.

Αλλά οι άνθρωποι που έχουν τριμεθυλαμινουρία νιώθουν ότι έχουν μια μυρωδιά ψαριού και από άλλα τρόφιμα, όπως τα φασόλια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα φιστίκια και τα προϊόντα σόγιας. Ωστόσο, αυτή η πάθηση είναι ιδιαίτερα σπάνια και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τρώνε ψάρια χωρίς ανησυχία.

Πως να φροντίσετε για την οσμή του σώματος σας

  1. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψετε την κακοσμία του σώματος είναι να φροντίζετε σχολαστικά για την προσωπική σας υγιεινή. Δηλαδή, να κάνετε τακτικά ντους και να πλένετε το σώμα σας σχολαστικά — εστιάζοντας σε περιοχές όπου βρίσκονται αυτοί οι αποκρινείς αδένες, όπως η βουβωνική περιοχή και η μασχάλη. Χρησιμοποιήστε ένα αντιβακτηριακό σαπούνι για να σκοτώσετε τα βακτήρια που προκαλούν οσμή στο δέρμα σας και φροντίστε να πλένετε τακτικά τις πετσέτες και τα μπουρνούζια σας.
  2. Να φοράτε αέρινα ρούχα: Ειδικά όταν έχει ψηλές θερμοκρασίες ή γνωρίζετε ότι θα ιδρώσετε, είναι καλό να φοράτε φαρδιά ρούχα από φυσικά υφάσματα, όπως βαμβάκι ή λινό. Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα όπως ο πολυεστέρας, τα οποία μπορούν να παγιδεύσουν τον ιδρώτα και τα βακτήρια και να οξύνουν την οσμή του σώματός σας.
  3. Μην παραλείπετε το αποσμητικό: Τα αποσμητικά καλύπτουν την οσμή του σώματος, προσφέροντας, έστω και για λίγες ώρες, μια αίσθηση φρεσκάδας.
  4. Ενυδάτωση: Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών και στη μείωση της κακοσμίας του σώματος. Στόχος να πίνεις τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.
  5. Αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα: Εάν διαπιστώσετε ότι ορισμένα τρόφιμα σας προκαλούν δυσάρεστη οσμή σώματος, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τη διατροφή σας. Για παράδειγμα, εάν είστε επιρρεπείς στην κακοσμία του στόματος ή του σώματος μετά την κατανάλωση σκόρδου ή κρεμμυδιών, προσπαθήστε να αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα ή να τα ελαττώσετε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οσμή του σώματος επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως η γενετική, η προσωπική υγιεινή και ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Εάν ανησυχείτε για τη μυρωδιά του σώματός σας, μπορεί να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Πηγή: Cleveland Clinic / Φωτογραφία iStock