Εξωσωματική: Κερδίζει έδαφος η μικρογονιμοποίηση ωαρίων – Ποια χώρα στην Ευρώπη είναι 1η σε εξωσωματικές

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Εξωσωματική
Η Ισπανία είναι η πιο ενεργή χώρα στην Ευρώπη στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ακολουθούμενη από τη Ρωσία και τη Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Γενεύη.

Στην Ισπανία γίνονται περίπου 110.000 κύκλοι εξωσωματικής θεραπείας ετησίως, έναντι 95.000 στη Ρωσία και 90.500 στη Γαλλία. Σχετική πανευρωπαϊκή έκθεση παρουσίασε ο δρ Κάρλος Κάλχαζ-Χόρχε εκ μέρους της ESHRE.

Τα κυριότερα ευρήματα της έκθεσης είναι τα εξής:

– Οι κλινικές γονιμότητας στην Ευρώπη συνεχίζουν να προτιμούν την τεχνική της μικρογονιμοποίησης ωαρίων ή ενδοκυτταροπλασματικής ένεσης σπερματοζωαρίου (IntraCytoplasmic Sperm Injection – ICSI) έναντι της κλασσικής εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF – In Vitro Fertilization), με αναλογία δύο προς ένα, μια τάση που είναι ορατή πλέον παγκοσμίως.

– Όμως τα ποσοστά εγκυμοσύνης είναι υψηλότερα στην IVF (34,6%) από ό,τι στην ICSI (33,1%). Η τελευταία αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως ειδική θεραπεία για την ανδρική υπογονιμότητα σε περίπτωση προβλημάτων στο σπέρμα, όμως σήμερα πια χρησιμοποιείται ευρύτερα.

– Τα ποσοστά εγκυμοσύνης έχουν πλέον σταθεροποιηθεί στην Ευρώπη (περίπου στο 35% για την IVF και στο 33% για την ICSI) και δεν εμφανίζουν περαιτέρω βελτίωση. Συνεχίζουν όμως να αυξάνουν τα ποσοστά εγκυμοσύνης από τη δωρεά ωαρίων (περίπου στο 50% σήμερα).

– Η επιτυχία στην κύηση είναι συστηματικά μεγαλύτερη, όταν η μεταφορά του εμβρύου στη μήτρα γίνεται στο στάδιο της βλαστοκύστης (πέμπτη ημέρα) από ό,τι νωρίτερα (την τρίτη ημέρα).

– Οι γεννήσεις διδύμων από εξωσωματική συνεχίζουν να μειώνονται στην Ευρώπη (είναι πλέον γύρω στο 17%).

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μονάδα Γονιμότητας & Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ΡΕΑ: Το όνειρό σας γίνεται πραγματικότητα!

Πλήρης «αθώωση» της εξωσωματικής σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού

Ανοσολογικά αίτια επανειλημμένων αποβολών και αποτυχιών εξωσωματικής γονιμοποίησης

Μύθοι και αλήθειες για την εξωσωματική