Ευλογιά των πιθήκων: Θα αυξηθούν οι θάνατοι στην Ευρώπη – Άνδρες σχεδόν όλα τα κρούσματα

  • Γιάννα Σουλάκη
ευλογιά των πιθήκων
Η Ισπανία κατέγραψε χθες Σάββατο (30/7) τον δεύτερο θάνατο (μέσα σε δύο μέρες) από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Δύο θάνατοι που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υγειονομικών αρχών, είναι οι πρώτοι επιβεβαιωμένοι στην Ευρώπη από την πρόσφατη εξάπλωση της νόσου. Να τονιστεί πως θάνατοι είχαν καταγραφεί μέχρι τον περασμένο Μάιο, μόνο στην Αφρική.

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε πως και τα δύο θύματα ήταν νεαροί άνδρες. Ο πρώτος θάνατος δηλώθηκε την Παρασκευή, την ίδια ημέρα που και η Βραζιλία ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο στη χώρα από την ευλογιά των πιθήκων.

Να σημειωθεί πως η Ισπανία μετρά 4.298 επιβεβαιωμένα κρούσματα, που αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Από αυτόν τον συνολικό αριθμό, περίπου 3.500 περιπτώσεις αφορούσαν άνδρες που είχαν κάνει σεξ με άλλους άνδρες και μόνο 64 ήταν γυναίκες.

Το υπουργείο Υγείας δήλωσε πως 120 άτομα χρειάστηκαν νοσοκομειακή φροντίδα.

Η Βραζιλία μέχρι και εχθές ερχόταν 6η στην κατάταξη με λίγα περισσότερα από 1.000 κρούσματα.

Οι θάνατοι εκτός Αφρικής έρχονται μία εβδομάδα μετά από τη μέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την επιδημική έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων ως «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία».

«Η κοινοποίηση αυτών των θανάτων από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων δεν αλλάζει την εκτίμησή μας για την επιδημία στην Ευρώπη. Αν και η ασθένεια είναι αυτοπεριοριζόμενη στις περισσότερες περιπτώσεις, γνωρίζουμε πως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές», δήλωσε η Κάθριν Σμόλγουντ, ανώτερη Διευθύντρια Θεμάτων Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ Ευρώπης.

«Με τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, περιμένουμε να δούμε περισσότερους θανάτους. Στόχος μας πρέπει να είναι να διακόψουμε γρήγορα τη μετάδοση στην Ευρώπη και να σταματήσουμε αυτή τη μεγάλη διασπορά», είπε η ίδια.

Δείτε επίσης: Ευλογιά των πιθήκων: Άνδρας ηλικίας 31 ετών το δεύτερο θύμα της στην Ισπανία

Περισσότερα από 22.000 κρούσματα σε 80 χώρες – Το 8% στην Ευρώπη χρειάστηκε νοσηλεία

Η παγκόσμια επιδημία ευλογιάς των πιθήκων μετρά από τον περασμένο Μάιο περισσότερα από 22.000 κρούσματα σε σχεδόν 80 χώρες.

Μέχρι τότε είχαν καταγραφεί 75 ύποπτοι θάνατοι μόνο στην Αφρική -και κυρίως στη Νιγηρία και το Κονγκό- χώρες στις οποίες εξαπλώνεται μια πιο θανατηφόρα μορφή της ευλογιάς των πιθήκων, συγκριτικά με τον ιό που διασπείρεται στη Δύση.

Η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων από ευλογιά των πιθήκων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έχει παρατηρηθεί σε άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, αν και οι επιστήμονες τονίζουν με κάθε ευκαιρία, ότι ο καθένας μπορεί να κολλήσει τον ιό.

Η Σμόλγουντ δήλωσε πως περίπου το 8% των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη χρειάστηκαν νοσηλεία.

Η Ελλάδα μετά 32 κρούσματα, και είναι όλοι άνδρες από 22 έως 59 ετών, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Δείτε επίσης: Ευλογιά των πιθήκων: Άνδρες το 99% των κρουσμάτων παγκοσμίως και τα 32 περιστατικά στην Ελλάδα – Ποιες οι προφυλάξεις στο σεξ, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ευλογιά των πιθήκων: Πώς διαδόθηκε η νόσος στην Ευρώπη

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική νόσος σε χώρες της Αφρικής εδώ και δεκαετίες. Το «άλμα» του ιού στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική συνδέθηκε από ειδικούς με δύο ρέιβ πάρτι στο Βέλγιο και την Ισπανία.

Εξαπλώνεται κυρίως μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα, αλλά μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω των σεντονιών που χρησιμοποιεί κάποιος, ο οποίος έχει μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πόνους στο σώμα, ρίγη, κόπωση και κνίδωση. Η ασθένεια είναι σχετικά ήπια σε πολλούς άνδρες. Αλλά οι ασθενείς μπορεί να είναι μεταδοτικοί για αρκετές εβδομάδες, ενώ σε κάποιους οι βλάβες μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες.

Δείτε επίσης – Ευλογιά των πιθήκων: Προκαλεί πρωτόγνωρα, επώδυνα συμπτώματα, λένε οι επιστήμονες

Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση 5.300 εμβολίων που έλαβε η Ισπανία από το κοινό πρόγραμμα αγοράς εμβολίων της ΕΕ. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ωστόσο λένε, πώς ο αριθμός των εμβολίων που παραλήφθηκαν, είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που απαιτείται για την κάλυψη των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο, τονίζεται πως υπάρχει κίνδυνος η βιασύνη των πλούσιων χωρών της Δύσης για την προμήθεια των -περιορισμένων σε αριθμό- εμβολίων, να αφήσει την Αφρική ακάλυπτη από εμβόλια.