Ευλογιά των πιθήκων: Προκαλεί πρωτόγνωρα, επώδυνα συμπτώματα, λένε οι επιστήμονες

  • Ρούλα Τσουλέα
ευλογιά των πιθήκων
Τα συμπτώματα που προκαλεί στην εφετινή έξαρσή της, είναι διαφορετικά από εκείνα στις προγενέστερες επιδημίες. Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη στη Βρετανία.

Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί εφέτος από τον ιό που προκαλεί ευλογιά των πιθήκων, αναπτύσσουν συχνά συμπτώματα που είναι διαφορετικά από εκείνα που ήταν έως τώρα γνωστά, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Εξετάζοντας προσεκτικά την κλινική εικόνα σχεδόν 200 συμπατριωτών τους, διαπίστωσαν ότι πολλοί είχαν συμπτώματα που δεν αναφέρονται στην ιατρική βιβλιογραφία. Σχεδόν οι μισοί εξ άλλου είχαν μόνο δερματικές εκδηλώσεις, γεγονός που αντίκειται με τα κριτήρια διάγνωσης της νόσου.

Ο πόνος στον πρωκτό και το οίδημα (πρήξιμο) του πέους είναι δύο από τα συμπτώματα που περιγράφουν ως διαφορετικά οι επιστήμονες.

Η Βρετανία είναι μία από τις χώρες του κόσμου που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από την ευλογιά των πιθήκων. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της Βρετανικής Αρχής Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA), μέχρι τις 28 Ιουλίου 2022 είχαν επιβεβαιωθεί 2.469 κρούσματα. Υπήρχαν επίσης άλλα 77 «πιθανά» περιστατικά.

Τα περισσότερα κρούσματα (τα 1.778) έχουν αναφερθεί στο Λονδίνο. Μάλιστα τα 79 από αυτά αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες (στις αρχές της εβδομάδας ήταν 1.699).

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση BMJ (ΠΡΟΣΟΧΗ: σκληρές εικόνες).  Όπως γράφουν οι επιστήμονες, οι μεμονωμένες δερματικές βλάβες και οι διογκωμένες αμυγδαλές επίσης είναι συμπτώματα της νόσου που δεν είχαν αναφερθεί σε προγενέστερες εξάρσεις.

Η μελέτη βασίσθηκε στους πρώτους 197 ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων οι οποίοι απευθύνθηκαν για θεραπεία σε ένα συγκεκριμένο νοσηλευτικό όμιλο του νότιου Λονδίνου. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 38 έτη. Όλοι ήταν άνδρες. Οι 196 από αυτούς είπαν πως κάνουν σεξ με άνδρες.

Σχεδόν όλοι είχαν δερματικές βλάβες (εξανθήματα). Σε περισσότερους από τους μισούς (το 56,3%) τα εξανθήματα εντοπίζονταν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Σε τέσσερις στους δέκα (41,6%) εντοπίζονταν στην περιπρωκτική περιοχή.

Ωστόσο συστηματικά συμπτώματα είχαν μόνο οι 170 (ή ποσοστό 86,3%). Τα πιο συχνά ήταν:

  • Πυρετός (οι 122 από αυτούς)
  • Λεμφαδενοπάθεια (οι 114)
  • Πόνοι στους μυς (οι 62)

Τα νέα συμπτώματα

Επιπλέον, πολλοί ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων ανέφεραν και συμπτώματα, που δεν ήταν έως πρότινος γνωστά. Ειδικότερα:

  • Οι 71 ανέφεραν πόνο στην περιοχή του πρωκτού
  • Οι 33 είχαν πονόλαιμο
  • Οι 31 είχαν οίδημα (πρήξιμο) του πέους
  • Οι 27 είχαν βλάβες στον βλεννογόνο του στόματος
  • Οι 9 είχαν διογκωμένες αμυγδαλές

Μάλιστα το οίδημα του πέους και ο πόνος στον πρωκτό ήταν οι πιο συχνές ενδείξεις για να εισαχθούν στο νοσοκομείο!

«Νέες κλινικές εκδηλώσεις»

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν την «συνεχιζόμενη, πρωτόγνωρη διασπορά» στην κοινότητα των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, του ιού που προκαλεί ευλογιά των πιθήκων, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Υποδηλώνουν επίσης ότι υπάρχει μια «νέα κλινική πορεία της νόσου» καθώς και «νέες κλινικές εκδηλώσεις», όπως  πόνος στον πρωκτό και οίδημα πέους.

«Οι εκδηλώσεις αυτές πρέπει να προστεθούν στα μηνύματα δημοσίας υγείας, για να διευκολύνουν την πρωιμότερη διάγνωση και να μειώσουν την μελλοντική μετάδοση», καταλήγουν.

Φωτογραφία: iStock