Ευλογιά των πιθήκων – ΕΟΔΥ: 32 κρούσματα της νόσου στην Ελλάδα – Όλοι άνδρες από 22 έως 59 ετών

  • Γιάννα Σουλάκη
ευλογιά των πιθήκων
Τα νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι 12 σε μία εβδομάδα και ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 32, έως τις 28/7/2022. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και την καθιερωμένη εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) και τα 32 κρούσματα είναι άνδρες.

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων από την έναρξη της καταγραφής των κρουσμάτων στην χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ανέρχεται σε 32 περιστατικά. Είναι όλοι άνδρες, ηλικίας από 22 έως 59 ετών και διάμεση ηλικία τα 38 έτη.

Οι 12 από αυτούς ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (38%).

Από τον ΕΟΔΥ τονίζεται πως οι ασθενείς «έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση».

Η χρονική κατανομή των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά εβδομάδα έναρξης συμπτωμάτων (εβδομάδα κατά ISO) παρουσιάζεται στο Γράφημα 1.

Ευλογιά των πιθήκων: 13.043 κρούσματα σε 37 διαφορετικές χώρες

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 26 Ιουλίου 2022 καταγράφηκαν 13.043 κρούσματα της νόσου σε 37 διαφορετικές χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες για τη λοίμωξη από ιό της ευλογιάς των πιθήκων είναι
διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

 

*Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα κρούσματα, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν