Ευλογιά των πιθήκων: Άνδρας ηλικίας 31 ετών το δεύτερο θύμα της στην Ισπανία

  • Ρούλα Τσουλέα
ευλογιά των πιθήκων
Στους οκτώ οι νεκροί παγκοσμίως από τη νόσο κατά την εφετινή έξαρση. Ποια ήταν η αιτία θανάτου των δύο ασθενών που κατέληξαν στην Ισπανία.

Ένας νεαρός άνδρας έγινε ο δεύτερος ασθενής στην Ισπανία και στην Ευρώπη που χάνει τη ζωή του από την ευλογιά των πιθήκων, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, έως τις 29 Ιουλίου 2022 είχαν επιβεβαιωθεί στη χώρα 4.298 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων. Η Μαδρίτη και η Καταλονία έχουν τα περισσότερα περιστατικά (1.656 και 1.406 αντίστοιχα).

Από τους ασθενείς αυτούς, τουλάχιστον 120 χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Mundo. Αντιστοιχούν στο 3,2% των συνολικών κρουσμάτων.

Διαβάστε ακόμα Ευλογιά των πιθήκων: Προκαλεί πρωτόγνωρα, επώδυνα συμπτώματα, λένε οι επιστήμονες

Από αυτούς τους 120 ασθενείς, οι δύο έχασαν τελικά τη ζωή τους. Ο πρώτος ήταν ένα «μεσήλικας» από την πόλη Αλικάντε, που πέθανε την Παρασκευή. Οι ισπανικές Αρχές δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτόν, εκτός από το ότι πέθανε από εγκεφαλίτιδα που προκλήθηκε από την ευλογιά των πιθήκων.

Ο δεύτερος νεκρός είναι ένας άνδρας ηλικίας 31 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Reina Sofía, στην Κόρδοβα. Η νεκροψία θα καθορίσει αν ο θάνατός του προκλήθηκε από μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή άλλη παθολογία.

Και στη Βραζιλία

Η ανακοίνωση αυτών των θανάτων έγινε λίγες ώρες μετά την είδηση ότι η ευλογιά των πιθήκων κόστισε τη ζωή  και σε έναν άνδρα στη Βραζιλία. Ο άνδρας αυτός ήταν 41 ετών και παρουσίασε «σοβαρές ανοσολογικές επιπλοκές». Νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Eduardo de Menezes της πόλης Μπέλο Οριζόντε, και πέθανε την Πέμπτη.

Έως στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε ακριβώς πέθανε ο νεαρός άνδρας από την Ισπανία. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, οι 64 από τους ασθενείς είναι γυναίκες. Η ηλικία των κρουσμάτων κυμαίνεται από 10 μηνών έως 88 ετών. Η πλειονότητα των ασθενών, όμως, έχουν ηλικία 31 έως 44 ετών.

Οι 135 από τους ασθενείς (το 7%) έχουν παρουσιάσει επιπλοκές στην ευλογιά των πιθήκων. Οι πιο συχνές είναι δευτεροπαθείς βακτηριακές λοιμώξεις και έλκη (πληγές) στο στόμα.

Το 82,1% των κρουσμάτων οφείλονται στην στενή επαφή με γνωστό κρούσμα στο πλαίσιο σεξουαλικής επαφής. Στο 10,5% δεν υπήρξε κανενός είδους σεξουαλική επαφή.

Εκτός από τους τρεις προαναφερθέντες ασθενείς έχουν καταλήξει παγκοσμίως ακόμα πέντε. Όλοι τους ζούσαν στην αφρικανική ήπειρο, όπου κατά κανόνα ενδημεί η ευλογιά των πιθήκων.

Φωτογραφία: iStock