Ετήσιο συνέδριο της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ

  • Ρούλα Τσουλέα
συνέδριο
Το συνέδριο έχει ως κεντρικό θέμα την καρδιακή ανεπάρκεια και τις συννοσηρότητές της. Θα διεξαχθεί 16-17 Σεπτεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Divani Carvel στην Αθήνα.

Τα νεότερα δεδομένα για καρδιακή ανεπάρκεια θα βρεθούν στο επίκεντρο του ετήσιου συνεδρίου που διοργανώνει για 11η συνεχή χρονιά η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Ελπίς». Το συνέδριο με θέμα «Καρδιακή ανεπάρκεια και συννοσηρότητες: Διαγνωστική προσπέλαση και θεραπευτικές επιλογές» θα διεξαχθεί 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2022 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Στη διάρκειά του, θα γίνει λεπτομερής αναφορά στα νεότερα δεδομένα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της καρδιακής ανεπάρκειας και αφορούν:

  • Την αιτιολογία
  • Την παθοφυσιολογία
  • Την καλύτερη διαστρωμάτωση κινδύνου των πασχόντων
  • Τις νέες τεχνικές διάγνωσης
  • Τις νεότερες μεθόδους θεραπείας (φαρμακευτικές και επεμβατικές)

«Με τη συμμετοχή διακεκριμένων και έμπειρων καρδιολόγων, εξειδικευμένων στους διαφόρους τομείς της Καρδιολογίας, θα συζητηθούν τα νεότερα δεδομένα και θα γίνει προσπάθεια να αναλυθούν και να διαλευκανθούν οποιαδήποτε διλήμματα προκύπτουν από την αναδυόμενη γνώση και πρόοδο», επισημαίνει εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου ο κ. Αθανάσιος Γ. Τρίκας, MD, FESC, FACC, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «Ελπίς».

Στεφανιαία νόσος και αρρυθμίες

Στο συνέδριο θα γίνει εκτενής αναφορά στην στεφανιαία νόσο, ως κύριας αιτίας για την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας. Οι ειδικοί θα παρουσιάσουν τους τρόπους διερεύνησής της, τις μεθόδους και την αναγκαιότητα ελέγχου ύπαρξης βιωσιμότητας, καθώς και τη διαστρωμάτωση κινδύνου.

Θα παρουσιάσουν επίσης τους σύγχρονους τρόπους επαναιμάτωσης των πασχόντων από καρδιακή ανεπάρκεια και στεφανιαία νόσο, είτε με διαδερμική αγγειοπλαστική είτε με επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (by-pass).

Ένα άλλο θέμα στο συνέδριο θα αποτελέσουν οι καρδιακές αρρυθμίες, που επίσης συνοδεύουν την καρδιακή ανεπάρκεια και έχουν άμεση συσχέτιση με το βαθμό νοσηρότητας και τη θνητότητα των ασθενών. Θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στις νεότερες μεθόδους κατάλυσης των αρρυθμιών (κρυοκατάλυση). Οι μέθοδοι αυτές αφορούν τόσο την κολπική μαρμαρυγή όσο και τις επικίνδυνες κοιλιακές αρρυθμίες.

Παθήσεις των βαλβίδων

Στο συνέδριο θα γίνει επίσης ιδιαίτερη μνεία στις παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς οι οποίες άλλοτε αποτελούν αιτία και άλλοτε συνέπεια της καρδιακής ανεπάρκειας. Στην αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών επίσης έχει συντελεσθεί αλματώδης πρόοδος τα τελευταία χρόνια.

Οι επεμβάσεις διαδερμικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας (TAVI) πραγματοποιούνται ολοένα συχνότερα σε ασθενείς μετρίου ή υψηλού κινδύνου, οι οποίοι δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Οι επεμβάσεις αυτές την ποιότητα ζωής τους αλλά παρατείνουν την επιβίωση τους.

Επιπλέον, η σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας αντιμετωπίζεται σε πολλές περιπτώσεις με διαδερμική παρέμβαση τοποθέτησης Mitral-clip με πολύ μεγάλη επιτυχία. Πολύ πρόσφατα εξ άλλου αναπτύχθηκαν και μέθοδοι διαδερμικής αντιμετώπισης της ανεπάρκειας και της τριγλώχινας βαλβίδας.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν ακόμα οι παθολογικές καταστάσεις οι οποίες συνυπάρχουν στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, κακοήθειες, αναιμία, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, διαταραχές του θυρεοειδούς κλπ. Ειδικοί σε κάθε τομέα θα αναπτύξουν τις ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπιση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια με τις συνυπάρχουσες παθήσεις.

Τέλος, θα γίνει αναφορά στην επίδραση γενικώς των λοιμώξεων, αλλά και ειδικώς της νόσου COVID-19 στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Οι σχετικές παρουσιάσεις αφορούν τόσο την οξεία φάση της COVID, όσο και μακροπρόθεσμα (σύνδρομο post-COVID-19 ή Long-COVID-19 και καρδιά). Σημαντικό ποσοστό των ασθενών αυτών (άνω του 40%) πάσχουν από καρδιακή δυσλειτουργία, τονίζει ο κ. Τρίκας.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου ΕΔΩ.