“Επικίνδυνοι οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία χωρίς ιατρική επίβλεψη” – Επιμένουν οι γιατροί

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμοί
Ανυποχώρητοι είναι οι γιατροί στο αίτημά τους να μην νομιμοποιηθούν οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία. Κοινό μέτωπο έχουν χτίσει οι γιατροί του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Με νέα επιστολή του ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Γιώργος Ελευθερίου, αναπτύσσει σειρά επιχειρημάτων ενάντια στον νόμο (4600/19), με τον οποίο θεσπίστηκαν οι εμβολιασμοί για την εποχική γρίπη και η χορήγηση αντιτετανικού ορού στα φαρμακεία. Ο ίδιος νόμος αναγνωρίζει τα φαρμακεία ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, γεγονός στο οποίο έχουν αντιταχθεί σθεναρά από την πρώτη στιγμή οι γιατροί, ζητώντας επιμόνως την κατάργησή του από το Υπουργείο Υγείας.

Δείτε επίσης: Με νόμο ο εμβολιασμός στα φαρμακεία – Οργή Πατούλη: «Είναι λυπηρό στη χώρα του Ιπποκράτη να υποτιμάται η ιατρική»

Ελευθερίου: “Να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους οι φαρμακοποιοί, αλλά όχι εις βάρος της δημόσιας υγείας”

Σε νέες δηλώσεις του ο γεν. γραμμ. Του ΠΙΣ Γιώργος Ελευθερίου ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ γιατρών – φαρμακοποιών, καθώς οι γιατροί θεωρούν τους φαρμακοποιούς “βοηθούς και συνεργάτες” τους.

“Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη των φίλων φαρμακοποιών να θέλουν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα των φαρμακείων τους, αλλά αυτό ΔΕΝ μπορεί να γίνεται εις βάρος της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. Ο ιατρικός κόσμος ως θεματοφύλακας της δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο γεν. γραμμ. του ΠΙΣ.

Ο Γιώργος Ελευθερίου επιμένει, επίσης, ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνονται σε εμβολιαστικά κέντρα με προδιαγραφές, πιστοποιήσεις και “απολύτως κάτω από ιατρική επίβλεψη, καθώς οι πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών δεν είναι αμελητέες και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε θανάτους, αν δεν υπάρξει άμεση ιατρική φροντίδα”.

Δείτε επίσης: “Αδειάζει” τους γιατρούς για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμώξεων

Γ. Ελευθερίου: “Αστεία” η πιστοποίηση των φαρμακοποιών για τους εμβολιασμούς

Οι γιατροί του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επιμένουν, επίσης, ότι θα πρέπει να προχωρήσει η απαγόρευση της χορήγησης όλων των φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή. Όσον αφορά την πιστοποίηση των φαρμακοποιών, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει χαρακτηρίζεται από τον κ. Ελευθερίου ως “αστεία”:

“Η “πιστοποίηση” μέσω διαδικτύου που οδηγεί σε ποσοστά επιτυχίας στις “εξετάσεις” άνω του 96% μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηριστεί. Η έλλειψη εκπαιδεύσεως δεν μπορεί να υποκατασταθεί με online σεμινάριο. Καλώ των Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια να ακυρώσει των απόφαση του τέως Υπουργού Α. Ξανθό και να προασπίσει τη δημόσια υγείας και τον ασφαλή εμβολιασμό των πολιτών. Σε αντίθετη περίπτωση θα φέρει σοβαρή ευθύνη για πιθανές επιπλοκές στους εμβολιαζόμενους πολίτες”, αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Δείτε επίσης: Μαλλιά κουβάρια γιατροί – φαρμακοποιοί και Υπουργείο Υγείας για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία

ΕΙΝΑΠ: Η χορήγηση ενδοφλέβιων σκευασμάτων αποτελεί “ιατρική πράξη”

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι γιατροί της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Όπως επισημαίνουν:

  • Η σύσταση χορήγησης φαρμάκου γίνεται από αρμόδιο γιατρό και μόνο.
  • Η χορήγηση οποιουδήποτε σκευάσματος ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια αποτελεί ιατρική πράξη.
  • Η πώληση φαρμακευτικών σκευασμάτων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο υπό την ευθύνη εκπαιδευμένων επαγγελματιών και όχι από τον οποιοδήποτε και καταδικάζουμε τον νόμο που επιτρέπει και ευοδώνει το ελεύθερο εμπόριο στα φάρμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν