Eπικίνδυνες οι μαϊμού δίαιτες των σελέμπριτι!

  • Iatropedia
Τα μάτια σας δεκατέσσερα όταν ακούσετε ή διαβάσετε για ένα νέο συμπλήρωμα ή για μια «καινοτόμο» δίαιτα- με θεαματικά αποτελέσματα τις περισσότερες φορές από την πρώτη κιόλας ημέρα. ''Τι εκχυλίσματα acai berry, τι Green Coffee Bean extract - εκχύλισμα πράσινων κόκκων καφέ τι Raspberry Ketone, τι ζωμοί εξωτικών φρούτων, από όλα έχει ο μπαξές'' όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μανώλης Μανωλαράκης. Διαβάστε στο άρθρο που ακολουθεί τις παγίδες που κρύβονται πίσω από αυτές τις πολλά υποσχόμενες θεραπείες απώλειας κιλών καθώς και τους τυχόν κινδύνους που μπορεί να προκληθούν στην υγεία.

Του Μανώλη Μανωλαράκη Διαιτολόγου Διατροφολόγου

Η ψευδοεπιστήμη στην διαιτολογία

Το ότι το θέμα της διατροφής πουλάει καλά το ξέρουν όλοι και πιο καλά οι εκδοτικοί οίκοι. Τα τελευταία χρόνια, ένα πλήθος βιβλίων, εγχειριδίων, βιβλίων συνταγών, Ελληνικά ή ξενόγλωσσα μεταφρασμένα, έχει πλημυρίσει την Ελληνική αγορά βιβλίου.

Πολύχρωμες φωτογραφίες φαγητών, καλής ποιότητας γυαλιστερό χαρτί, εύπεπτη πληροφορία. Πράγματα που αποτυπώνουν μία κοινή λογική, μία γνώση που ήδη υπάρχει αλλά αποκτά ένα επίχρισμα επιστημονικότητας μίας και ο τίτλος τους «ειδικού» επικυρώνει αν δεν επιβεβαιώνει αυτά που ήδη λίγο ή πολύ ξέρουμε.

Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που εισάγουν «καινά δαιμόνια», φέρνουν επαναστάσεις και ανατροπές στην διατροφή και διαιτολογία, προτείνοντας λύσεις με γυαλιστερό «επιστημονικό» περιτύλιγμα. Φυσικά, τις ποιο πολλές φορές κάνουν την τρίχα τριχιά, πιάνονται από μια παράγραφο μίας εργασίας ή από το πόρισμα μιας (χρηματοδοτούμενης) μελέτης και αναλύουν το απειροελάχιστο, μετατρέποντάς το σε ύψιστο καινοφανές επιστημονικό επίτευγμα.

Είναι μία ακόμα Ελληνική υπερβολή; Όχι! Είναι ένα διεθνές εργαλείο (συγκαλυμμένης) προώθησης συγκεκριμένων προϊόντων. Μέγας μάγος της τέχνης ο Dr. Oz, ο γιατρός τηλεστάρ των ΗΠΑ που κυριολεκτικά η βιομηχανία σκουπιδοσκευάσμάτων πίνει κάθε λογής μαντζούνια στο όνομά του.

Τι εκχυλίσματα acai berry, τι Green Coffee Bean extract – εκχύλισμα πράσινων κόκκων καφέ (καμία σχέση με το ρόφημα), τι Raspberry Ketone, τι ζωμοί εξωτικών φρούτων, από όλα έχει ο μπαξές. Και κάθε μήνα βγαίνει και ένα νέο φρούτο που οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα ή σε μία μελέτη λίγων ατόμων ότι λιώνει το λίπος ή επιταχύνει το αδυνάτισμα.

Και ας είναι η χορήγηση στα πλαίσια του πειράματος ταυτόχρονα με ολιγοθερμιδική δίαιτα και αυξημένη άσκηση και ας έχει γίνει η έρευνα σε μία ντουζίνα ανθρώπους που οι μισοί έχασαν 4 κιλά σε 3 μήνες και ας είναι τα αποτελέσματα μη επιβεβαιωμένα. Σημασία έχει η έγκριση του επίσημου φορέα ότι δεν κάνει κακό (η δραστική ουσία) και το τραβηγμένο από τα μαλλιά «επιστημονικό συμπέρασμα».

Δεν σταματά ο κατάλογος της εξαπάτησης και της ανοησίας. Μεγάλα portals με ποικίλο περιεχόμενο που κυρίως εστιάζουν κυρίως στην προσωπική ζωή εφήμερων διασημοτήτων αλλά και στα καλά διαγραφόμενα οπίσθιά τους (ή κοιλιακούς), αναπαραγάγουν με κάθε ευκολία ότι απίθανο διαβάσουν οι συντάκτες τους σε κάθε αντίστοιχο διεθνή σκουπιδοντενεκέ.

Αν κάποιος σοβαρός άνθρωπος διαβάσει το περιεχόμενό τους είναι πολύ πιθανό να ξεχάσει και αυτά που ξέρει. Τι λιποδιαλυτικούς χυμούς της Shakira, τι βούτυρο στο καφέ για να αδυνατίσεις, τι λάδι καρύδας που λιώνει τα λίπη πιο καλά και από το πιο δυνατό απορρυπαντικό, από όλα έχει το μαγαζί. Φυσικά αν τα πάρει κανείς σοβαρά πιθανότατα θα παρανοήσει γιατί κάθε εβδομάδα υπάρχουν μία (ή και δύο) δίαιτες που έχουν λιώσει το Hollywood και έχουν φτενέψει το κινηματογραφικό στερέωμα.

Από την άλλη, κάποιος μπορεί να μάθει τα πάντα για το τι τρώει, που το τρώει, πως το τρώει το φαγητό της (μην παρεξηγηθούμε) η κάθε σταρλετίτσα και η κάθε μοντέλα ή η κάθε παρουσιάστρια. Και ας είναι όλα μία από τα ίδια σαλάτα κρέας, κρέας σαλάτα άντε και σαλάτα ψάρι, ψάρι σαλάτα. Σημασία έχει ότι το μπούτι και το μπούστο στην φωτογραφία είναι όρθια και σφριγηλά. Το μήνυμα περνάει. Φάτε ότι και αυτές να γίνετε έτσι.

Τι και αν το διαβάζει μία γυναίκα με χίλια μύρια πιθανά προβλήματα υγείας; Τι και αν τα βλέπει η έφηβη που αγωνιά να πάει κάτω από τα 55 για να βάλει το στενό ρουχαλάκι; Τι και αν όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας σε όποια άτυχη έχει την φαεινή ιδέα να τα εφαρμόσει; Σημασία έχουν τα κλικ, η διαφήμιση, ο τζίρος.

Άφησα για το τέλος τους εναλλακτικούς ή αυτούς που φλερτάρουν με τις εναλλακτικές επιστήμες. Εκεί το ρεσιτάλ της παραπληροφόρησης και της επιστομονικοφανούς βλακείας απογειώνεται. Να οι αποτοξινώσεις με καρπούζια, να τα κουκούτσια με αντικαρκινική δράση, να οι μαγικοί ζωμοί που ενεργοποιούν την αύρα, την σάρα, την μάρα και το κακό συναπάντημα

Να οι θεραπευτικές ιδιότητες συστατικών που μέσα από ειδικά εναλλακτικά σχήματα θεραπεύουν πάσαν νόσον και όχι την ανοησία των συντακτών. Φυσικά επιμελώς ανώνυμα και με έγκυρες παραπομπές σε παρόμοια sites / group / social media. Ο ένας να επιβεβαιώνει τον άλλο, να αναπαραγάγουμε την ανοησία και την απιθανολογία. Δουλειά να κάνουμε να πουλάμε τα μαντζούνια. Φυσικά και εδώ χωρίς κλινική επιβεβαίωση ή κάποια απτή απόδειξη ότι ισχύουν οι ισχυρισμοί.

Όλα αυτά είναι εύκολο να τα καταλάβει κάποιος διαιτολόγος. Ένα βασικό επίπεδο σπουδών να έχει, θα γνωρίζει ότι το ζωικό λίπος ακόμα και αν το βάλεις στον καφέ δεν πρόκειται να λιώσει το λίπος της κοιλιάς. Πόσο δε πολύ περισσότερο η ατελείωτη καρπουζοφαγία (με φλούδα ή όχι, δεν ξεκαθαρίζει η διάνοια που έγραψε το άρθρο) δεν πρόκειται να χαρίσει σε χρόνο μηδέν υγεία και καλλίγραμμο σώμα. Ούτε φυσικά η δίαιτα των 5 παραγόντων (που δεν προσδιορίζονται) αδυνατίζουν.

Κανένας σοβαρός διαιτολόγος δεν έχει διδαχτεί και δεν θα ισχυριστεί ότι μπορεί να δώσει μία διατροφή για να λιώσει λίπος από την κοιλιά μόνο ή από τα πόδια ή από τα οπίσθια ή από όπου αλλού φανταστεί κανείς.

Κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν θα ισχυριστεί ότι αλλάζει τον μεταβολισμό (λες και είναι κινητήρας αυτοκινήτου να τον κάνεις από βενζινοκινητήρα σε diesel) ούτε θα ισχυριστεί ότι ένα συστατικό που βρίσκεται στο Χ απίθανο τροπικό φυτό ή κάκτο ή λουλούδι ή καρπό θα μειώσει το λίπος.

Είναι εξαιρετικά απίθανο κάποιος έγκυρος διαιτολόγος να προτείνει μία απίθανη δαπανηρή διαγνωστική μέθοδο που θα προσδιορίσει ποιες τροφές μπλοκάρουν εν είδη οδοφράγματος τον μεταβολισμό.

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και γρήγορα όλες οι αμπελοφιλοσοφίες χάνονται κάτω από το βάρος της επιστημονικής αλήθειας. Αυτό που μένει είναι η απογοήτευση όσων ακολούθησαν την ψευδοεπιστήμη.

Μανώλης Μανωλαράκης Διαιτολόγος Διατροφολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δίαιτες αποτοξίνωσης: χάνεις ή όχι κιλά;

Γιατί οι Δανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι στο κόσμο;

''Σβήστε'' τους κιρσούς από τα πόδια! Νέα μέθοδος

Πως να καταπολεμήσετε τη δυσοσμία από τον ιδρώτα