ΕΟΠΥΥ: Τριήμερη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους – Ποια διαγνωστικά κέντρα απεργούν

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΠΥΥ
Κλειστά από το πρωί της Πέμπτης 23/05 και μέχρι το Σάββατο 25/05 θα παραμείνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια όλης της χώρας, λόγω απεργίας των εργαστηριακών γιατρών και των ιδιοκτητών εργαστηρίων.

Η τριήμερη απεργία που ξεκίνησε από το πρωί, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργαστηριακών γιατρών θα είναι μαζική, αφού αναμένεται να φτάσει πάνω από το 95% των εργαστηρίων σε όλη την επικράτεια.

Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους μειωμένους κρατικούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, οι γιατροί δεν θα απέχουν μόνο από την εκτέλεση των παραπεμπτικών του Οργανισμού, αλλά από όλες τις υπηρεσίες και εξετάσεις που γίνονται στα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και στους ιδιώτες Κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς. Οι διαγνωστικές εξετάσεις θα αρχίσουν να γίνονται κανονικά και πάλι από Δευτέρα.

‘Ολος ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας της χώρας απέναντι στους μειωμένους προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ

Οι ιδιωτικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απεργούν, σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα συσπείρωση, ζητώντας από το Υπουργείο Υγείας να αυξήσει τον ελλειμματικό κρατικό προϋπολογισμό των 370 εκατομ. ευρώ, ο οποίος σύμφωνα με μελέτες του ΟΟΣΑ, για να καλύψει όλες τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα έπρεπε να φτάνει τα 570 εκατομμύρια.

Οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί είναι και ο λόγος που οι ιδιώτες γιατροί και ιδιοκτήτες εργαστηρίων αναγκάζονται να επιστρέφουν κάθε χρόνο στο κράτος το 70% των εισοδημάτων τους, μέσω των μέτρων των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate).

Ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας της χώρας βιώνει, όπως υποστηρίζουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), συνθήκες ακραίας και σκόπιμης υποχρηματοδότησης και ένα θέατρο του παραλόγου, όπου δυσβάσταχτα κουρέματα rebate και clawback εξανεμίζουν το 70-80 % της αποζημίωσης των δεδουλευμένων αμοιβών τους κάτι που σημαίνει ότι οι αναγραφόμενες τιμές στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ είναι εικονικές και δεν καταβάλλονται στους ιατρούς, όπως λένε:

“Είμαστε οικογενειάρχες, εργαζόμενοι, επιστήμονες που επιλέξαμε να μείνουμε και να στηρίξουμε τη χώρα μας, προσφέρουμε πολυάριθμες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού και συμβάλλουμε ενεργά στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. (…) Δε θα ανεχθούμε άλλο τον εκβιασμό, τον μακροχρόνιο εμπαιγμό και την «παρανοϊκή» επιστράτευση των εισοδημάτων μας”, επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Τι λέει η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ

Με ανακοίνωση του εξέδωσε ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ κ. Πλαγιανάκος υποστηρίζει ότι το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών clawback είναι μνημονιακή «πληγή», κι ότι η Διοίκηση του Οργανισμού αναζητά δίκαιη λύση για τους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς:

«Ο Οργανισμός χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με μεθοδικότητα, έχοντας αφουγκραστεί το θέμα που έχει προκύψει από την επιβολή του μέτρου του clawback – ένα μέτρο που επιβλήθηκε με σχετικό νόμο του 2013 από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας – προσπαθεί να βρει μια λύση που θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη αποζημίωσης στους συμβεβλημένους παρόχους. Ήδη επεξεργάζεται  εναλλακτικές προτάσεις σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πλαγιανάκος.

“Κλείνουμε τα ιατρεία μας, γιατί μας τα κλείνουν”

Η Συντονιστική Επιτροπή των ιδιωτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πάντως, αναφέρει ότι η τριήμερη κινητοποίηση είναι προειδοποιητική και ότι οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη για την επαγγελματική και επιστημονική επιβίωση του ιατρικού κλάδου και τη διασφάλιση αξιόπιστων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τον ασθενή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Με…τηλεοπτικό σποτ εξήγγειλαν ξαφνικά απεργία για αύριο οι φυσικοθεραπευτές του ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ για απεργία Διαγνωστικών: «Αναζητούμε λύσεις – Η άρνηση υπηρεσιών θα έχει κυρώσεις»

Επίθεση Πολάκη στους γιατρούς των διαγνωστικών – Ανυποχώρητοι οι γιατροί για την απεργία

Οι εργαστηριακοί γιατροί απαντούν στην ανάρτηση του Παύλου Πολάκη