ΕΟΠΥΥ για απεργία Διαγνωστικών: «Αναζητούμε λύσεις – Η άρνηση υπηρεσιών θα έχει κυρώσεις»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΠΥΥ
Παράταση χρόνου ζητά ο ΕΟΠΥΥ ενόψει της αυριανής τριήμερης απεργίας των εργαστηριακών γιατρών και ιδιοκτητών εργαστηρίων και δηλώνει ότι η άρνηση υπηρεσιών εκ μέρους των παρόχων, θα επιφέρει συνέπειες στους όρους των συμβάσεων.

Με αφορμή τις αυριανές κινητοποιήσεις των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και ιδιοκτητών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι το μέτρο της υποχρεωτικής επιστροφής (clawback) επιβλήθηκε στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας το 2013 κι ότι επεξεργάζεται λύσεις για να βελτιώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις των παρόχων προς το κράτος.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση:

«Ο Οργανισμός χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με μεθοδικότητα, έχοντας αφουγκραστεί το θέμα που έχει προκύψει από την επιβολή του μέτρου του clawback – ένα μέτρο που επιβλήθηκε με σχετικό νόμο του 2013 από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας – προσπαθεί να βρει μια λύση που θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη αποζημίωσης στους συμβεβλημένους παρόχους. Ήδη
επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Πλαγιανάκου.

ΕΟΠΥΥ: Εκβιαστικές οι κινητοποιήσεις πριν από τις εκλογές

Από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι η απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις πριν από τις εκλογές είναι εκβιαστικές:

«Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι η άρνηση εκτέλεσης των υπηρεσιών αποφέρει τις συνέπειες των όρων των αντίστοιχων συμβάσεων και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν μπορεί να μείνει θεατής στην προσπάθεια ορισμένων να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες 3 ημέρες προ των εκλογών, εκβιάζοντας τόσο τους πολίτες όσο και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προφανώς υποστηρίζοντας άλλα πολιτικά σχέδια από τη στήριξη της δημόσιας υγείας», καταλήγει η Διοίκηση του Οργανισμού.