ΕΟΠΥΥ: Προσκαλεί τους φαρμακοποιούς να ενταχθούν στη διανομή των Ακριβών Φαρμάκων – Τα 8 βήματα

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΠΥΥ
Πρόσκληση απηύθυνε ο ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, να υποβάλλουν ηλεκτρονικές αιτήσεις σε ειδική πλατφόρμα του Οργανισμού από τις 7 Ιανουαρίου και μετά, ώστε να συμμετάσχουν στη διαδικασία διανομής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) προς τους ασθενείς.

Ο ΕΟΠΥΥ και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στη διαδικασία χορήγησης ακριβών φαρμάκων στους ογκολογικούς ασθενείς και τους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας από το φαρμακείο της γειτονιάς. Μια διαδικασία που -όταν θα ολοκληρωθεί- θα βάλει οριστικό τέλος στις “ουρές της ντροπής” των Φαρμακείων του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που κοινοποίησε ο ΕΟΠΥΥ στην ιστοσελίδα του, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών φαρμακείων καλούνται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, αμέσως μετά την περίοδο των εορτών, ενώ αναλυτικές οδηγίες και η φόρμα για τη σχετική συμπλήρωση της αίτησης, θα αναρτηθούν την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020 στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, επίσης, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί σε 10 εργάσιμες μέρες, δηλαδή την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020.

“Στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών φαρμακείων, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να έχουν περισσότερες δυνατότητες επιλογής για τον τρόπο που θα προμηθεύονται τα ΦΥΚ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα ο Οργανισμός καλεί και τους ασφαλισμένους όλης της χώρας να αξιοποιήσουν τον ηλεκτρονικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ), ο οποίος θα είναι υποχρεωτικός για όλους, και κυρίως για τους χρονίως πάσχοντες που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν το προνόμιο της προμήθειας των ακριβών φαρμάκων από το φαρμακείο της γειτονιάς τους. Ο Φάκελος Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ) θα είναι διασυνδεδεμένος με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του ΕΟΠΥΥ, στο οποίο περιλαμβάνεται όλος ο σχεδιασμός της διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Δείτε επίσης – ΕΟΠΥΥ: Νέες οδηγίες εγγραφής στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας – Δείτε πως θα εγγραφείτε

Πως θα γίνεται η παραγγελία και παραλαβή των φαρμάκων από το φαρμακείο της γειτονίας

Η διαδικασία διάθεσης των φαρμάκων (ΦΥΚ) από το φαρμακείο της γειτονίας, από την παραγγελία έως και την τελική διάθεσή τους στον ασθενή, περιλαμβάνει τα εξής 8 βήματα:

  1. Ο ασφαλισμένος θα παίρνει συνταγή για το φάρμακο υψηλού κόστους από τον οικογενειακό γιατρό, την οποία θα παραδίδει στον φαρμακοποιό του
  2. Ο φαρμακοποιός θα αποστέλλει ηλεκτρονικά την συνταγή στον ΕΟΠΥΥ για έγκριση
  3. Ο ΕΟΠΥΥ θα απαντά στον φαρμακοποιό εάν η συνταγή είναι έγκυρη, ώστε να εκτελεστεί στο φαρμακείο
  4. Μετά την έγκριση, ο φαρμακοποιός θα αποστέλλει την παραγγελία στην εταιρεία
  5. Η εταιρεία θα αποστέλλει το φάρμακο στο φαρμακείο με δελτίο αποστολής
  6. Όταν το φάρμακο παραληφθεί από τον φαρμακοποιό, αυτός θα εκτελεί τη συνταγή στη νέα πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, μέσω προγράμματος το οποίο θα πρέπει να έχει «κατεβάσει» προηγουμένως στον υπολογιστή του φαρμακείου του
  7. Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος θα ενημερώνεται από τον προσωπικό του ηλεκτρονικό Φάκελο  Υγείας (ΦΑΥ), ότι το φάρμακο του βρίσκεται στο φαρμακείο και μπορεί να το παραλάβει.
  8. Ο φαρμακοποιός, ο οποίος έχει την ευθύνη της εκτέλεσης των συνταγών, στο τέλος του μήνα οφείλει να τυπώνει συγκεντρωτική κατάσταση, την οποία θα αποστέλλει στον ΕΟΠΥΥ.

Εξακολουθούν να διαμαρτύρονται οι φαρμακοποιοί της Αττικής

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής, ωστόσο, δεν έχουν σταματήσει να διαμαρτύρονται για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της χορήγησης φαρμάκων στους ασθενείς, χωρίς αμοιβή. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr:

“Όποιος χρησιμοποιεί το φαρμακείο θα πρέπει να πληρώνει για τις υπηρεσίες του. Δεν είναι δυνατόν, οκτώ βήματα για την εκτέλεση μιας συνταγής, ο φαρμακοποιός να έχει την ευθύνη της καλής εκτέλεσης της συνταγής υψηλού κόστους και στο τέλος να μην πληρώνεται. Δεν γίνεται. Διότι σ’ αυτή τη λίστα σήμερα είναι πάνω από 50 φάρμακα, κι ο υπουργός Υγείας είπε ότι μετά τον Αύγουστο θα το επανεκτιμήσει και θα τη μεγαλώσει αυτή τη λίστα”.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ υποστηρίζει ότι όταν ο ΕΟΠΥΥ “τρέξει” το πρόγραμμα της διάθεσης των φαρμάκων στα φαρμακεία, θα μπορεί να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους του, με τη συμμετοχή μόλις 2-3 φαρμακείων ανά πόλη. Και τότε, όσοι φαρμακοποιοί αρνηθούν να χορηγούν τα φάρμακα χωρίς αμοιβή, θα στοχοποιηθούν από την κοινή γνώμη:

“Όταν αρχίσουν κάποιοι συνάδελφοι που είναι “πρόθυμοι” και “υπάκουοι” να υποστηρίζουν αυτή τη διαδικασία με τη δωρεάν χορήγηση των φαρμάκων και βρεθούν 2-3 φαρμακεία σε κάθε πόλη να εξυπηρετούν, ποιος ο λόγος της κυβέρνησης να πει μετά ότι θα πληρώνει τα φαρμακεία για να εκτελούν τις συνταγές; Όταν δεν θα πληρώνει μέχρι τότε και θα πηγαίνουν όλα καλά; Το Υπουργείο Υγείας δεν έχει υποσχεθεί ότι θα μας πληρώσει μετά από ένα χρονικό διάστημα, έχει πει ότι θα επανεκτιμήσει το θέμα. Έτσι, όσοι δεν δηλώσουν συμμετοχή θα έχουν το στίγμα το “ανάλγητου”, ενώ οι άλλοι θα είναι “ευεργέτες”. Καταλαβαίνετε, ότι όλη αυτή η διαδικασία χωρίζει τα φαρμακεία. Και φυσικά δεν μπορεί να αρνηθεί και στον πελάτη ασθενή να τον εξυπηρετήσει.. Αν ξεκινήσει έτσι αυτή η ιστορία, θα τελειώσει πολύ άσχημα για εμάς”

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής θα θέσουν το θέμα στο επόμενο Δ.Σ. κι όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Αττικής, η πρόταση που θα καταθέσει ο ίδιος, θα είναι να αντιδράσουν:

“Εμείς θέλουμε από την αρχή να πληρωθούμε. Εάν δεν γίνει αυτό, θα λάβει τα μέτρα του ο Σύλλογος, γι’ αυτούς οι οποίοι θα δίνουν τα φάρμακα. Όχι εναντίον τους, υπάρχουν τρόποι”, καταλήγει ο κ. Λουράντος.