Ένα βήμα πιο κοντά στις μεταμοσχεύσεις οργάνων από ζώα σε ανθρώπους

  • Iatropedia newsroom
απογευματινά χειρουργεία
Ένα μεγάλο «στοίχημα» για τους επιστήμονες μπροστά στις τεράστιες λίστες αναμονής που υπάρχουν για ένα πιθανό μόσχευμα

Μελέτη για την επίδραση συγκεκριμένων φαρμάκων στο ανθρώπινο σώμα φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τις μεταμοσχεύσεις οργάνων από ζώα σε ανθρώπους – ένα μεγάλο «στοίχημα» για τους επιστήμονες μπροστά στις τεράστιες λίστες αναμονής που υπάρχουν για ένα πιθανό μόσχευμα.

Σύμφωνα με το CNN, αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στη λίστα αναμονής περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ, ενώ κάθε μέρα πεθαίνουν περιμένοντας ένα μόσχευμα κατά μέσο όρο 17 άνθρωποι.

Η ξενομεταμόσχευση, ή ετερόλογη μεταμόσχευση, όπως ονομάζεται η μεταμόσχευση οργάνων από ένα είδος σε ένα άλλο, βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια. Αυτήν τη στιγμή δεν πραγματοποιούνται κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που να έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αλλά οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου, στο Journal of Clinical Investigation λένε ότι τα ευρήματά τους μπορεί να φέρουν ακόμη πιο κοντά τις δοκιμές σε ανθρώπους.

Για τη μελέτη, γιατροί από την ιατρική σχολή Marnix E. Heersink του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα-Μπέρμιγχαμ μεταμόσχευσαν γενετικά τροποποιημένα νεφρά χοίρου σε τρία άτομα που ήταν εγκεφαλικά νεκρά και έδειξαν ότι μπορούσαν να το κάνουν χρησιμοποιώντας τα ίδια, εγκεκριμένα από τον FDA, φάρμακα που χρησιμοποιούνται και για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σε όλες τις μεταμοσχεύσεις, οι γιατροί πρέπει να δίνουν στον λήπτη φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό, ώστε ο οργανισμός του να μην απορρίψει το άγνωστο όργανο. Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν οι ασθενείς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη μόλυνση, μπορεί να λάβουν πρόσθετη θεραπεία για βακτήρια όπως το Neisseria meningitidis, το οποίο προκαλεί μηνιγγίτιδα.

Η μελέτη έδειξε ότι οι γιατροί δεν χρειαζόταν να χρησιμοποιήσουν εξειδικευμένα ή πειραματικά φάρμακα για αυτή τη διαδικασία μεταμόσχευσης, κάτι που θα διευκόλυνε τη μεταφορά της εργασίας σε ανθρώπινες δοκιμές εγκεκριμένες από τον FDA, ανέφερε η συντάκτης της μελέτης Δρ. Jayme Locke, καθηγήτρια Χειρουργικής και διευθύντρια του Τμήματος Μεταμοσχεύσεων στην ιατρική σχολή Heersink.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ECDC – Κορωνοϊός: Ανεμβολίαστοι εφέτος ηλικιωμένοι και υγειονομικοί στην Ευρώπη

Νοσοκομείο Χανίων: Γιαγιά 113 ετών υποβλήθηκε σε επέμβαση και πήρε εξιτήριο «Υπόδειγμα ασθενούς» λέει ο Διοικητής

Πρωινό: Δεν χρειάζεται να είναι βαρετό για να είναι υγιεινό