ECDC – Κορωνοϊός: Ανεμβολίαστοι εφέτος ηλικιωμένοι και υγειονομικοί στην Ευρώπη

  • Ρούλα Τσουλέα
COVID
Τι δείχνουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2024. Στο ένα τρίτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου η Ελλάδα

Απροστάτευτες έναντι του κορωνοϊού έχουν απομείνει εφέτος οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στην Ευρώπη. Νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC) αποκαλύπτει πως επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της COVID έχουν κάνει ελάχιστοι ηλικιωμένοι, υγειονομικοί, χρονίως πάσχοντες και έγκυοι.

Μάλιστα για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και τις εγκύους μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού οι χώρες που έχουν αναφέρει έστω και λίγους εμβολιασμούς.

Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, αποκαλύπτει ότι από τον Σεπτέμβριο 2023 έως και τις 15 Ιανουαρίου 2024 εμβολιάσθηκαν συνολικώς 22,7 εκατομμύρια άνθρωποι σε 24 από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Η πλειονότητα ήταν ηλικιωμένοι:

  • Περίπου 19,4 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και άνω (το 11,1% του συνόλου)
  • Περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις ηλικίες 80 ετών και άνω (το 16,3% του συνόλου)

Τα ποσοστά αυτά παρουσιάζουν τεράστια διακύμανση από χώρα σε χώρα. Στις ηλικίες 60-69 ετών, λ.χ., το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού κατά της COVID έχει η Δανία (φθάνει στο 43,5%). Το χαμηλότερο έχει η Ρουμανία (είναι μόλις 0,01%).

Αντίστοιχα, στις ηλικίες 80 ετών και άνω, έχει εμβολιαστεί το 88,2% των Δανών και το 0,01% των Ρουμάνων. Από τις 24 χώρες, μόλις οι 3 ανέφεραν ποσοστό εμβολιασμού 50% ή υψηλότερο στις ηλικίες 60 ετών και άνω. Όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη των υπέργηρων πολιτών, μόνο σε 8 χώρες εμβολιάστηκαν οι μισοί ή περισσότεροι.

Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική, παρότι καθημερινά χάνουμε δεκάδες ασθενείς λόγω της COVID. Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι:

  • 3,6% στις ηλικίες 60-69 ετών
  • 5,6% στις ηλικίες 70-79 ετών
  • 4,4% στις ηλικίες 80-89 ετών
  • 2,8% στους υγειονομικούς

Υγειονομικοί, ασθενείς και έγκυοι

Οι εμβολιασμοί των υγειονομικών βρίσκονται σε επίσης χαμηλά επίπεδα. Το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ τους έχει το Βέλγιο (φθάνει στο 20,9%).

Ακόμα χειρότερα, μόλις 3 χώρες ανέφεραν δεδομένα για τον εμβολιασμό των χρονίως πασχόντων ή/και των εγκύων. Η μοναδική που ανέφερε στοιχεία και για τις δύο αυτές ομάδες είναι η Ισπανία. Έχει εμβολιαστεί κατά της COVID το 5,4% και το 5,5% αντιστοίχως. Η Ιρλανδία ανέφερε ότι έχει εμβολιαστεί το 18,3% των εγκύων και η Τσεχία το 1,9% των χρονίως πασχόντων.

COVID

Φωτογραφία: iStock