Εκτός ελέγχου ο κοκκύτης στην Αγγλία – Ανησυχία των ειδικών

  • Ρούλα Τσουλέα
κοκκύτης
Τον Ιανουάριο του 2024 επιβεβαιώθηκαν 553 κρούσματα, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 ήταν μόλις 29.

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η επιδημία που προκαλεί ο κοκκύτης στην Αγγλία. Σύμφωνα με νέα, επίσημα δεδομένα μόνο τον εφετινό Ιανουάριο επιβεβαιώθηκαν 553 κρούσματα, όταν ολόκληρο το 2023 είχαν αναφερθεί 858! Υπήρχαν επίσης πολλά άλλα ύποπτα περιστατικά.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σε ένα μήνα είναι υψηλότερος από το τελευταίο έτος αιχμής της Αγγλίας. Ήταν το 2016 και είχε 5.949 κρούσματα (σχεδόν 495 τον μήνα).  Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα χρόνια πριν την πανδημία, η κορύφωση των κρουσμάτων συνέβαινε από Μάϊο έως Οκτώβριο, και όχι τον Ιανουάριο.

Τα νέα δεδομένα έδωσε στη δημοσιότητα η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA). Από τα 553 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν τον Ιανουάριο του 2024, το σχεδόν 52% (287 κρούσματα) αφορούσαν τις ηλικίες 15 ετών και άνω. Άλλο ένα 29% ήταν παιδιά ηλικίας 10-14 ετών.

Ωστόσο, 41 κρούσματα αφορούσαν μωράκια κάτω του 1 έτους. Τα 22 από αυτά ήταν κάτω των 3 μηνών. Οι ηλικίες αυτές είναι εκείνες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κοκκύτη, διότι δεν έχουν καμία ανοσία εναντίον του, λένε οι ειδικοί.

Υπολογίζεται ότι ο κοκκύτης κοστίζει τη ζωή στο 3% των νεογέννητων βρεφών που προσβάλλει, αναφέρει ο Dr. Paul Hunter, καθηγητής Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο East Anglia. Στις ηλικίες κάτω των 6 μηνών είναι αυξημένος ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως αφυδάτωση, αναπνευστική δυσχέρεια και πνευμονία.

Διαβάστε ακόμα Καμπανάκι για τον κοκκύτη: Η μεγαλύτερη επιδημία της τελευταίας 10ετίας στην Αγγλία

Οι επιστήμονες αποδίδουν την μεγάλη έξαρση του κοκκύτη στην Αγγλία με την σημαντική μείωση των εμβολιασμών εναντίον του. Τον Σεπτέμβριο του 2023 ήταν πλήρως εμβολιασμένο το 92,9% των νηπίων ηλικίας 2 ετών, ενώ τον Μάρτιο του 2014 ήταν εμβολιασμένο το 96,3%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θέτει ως κατώτατο όριο για την προστασία του πληθυσμού το 95%.

Φωτογραφία: iStock