Καμπανάκι για τον κοκκύτη: Η μεγαλύτερη επιδημία της τελευταίας 10ετίας στην Αγγλία

  • Ρούλα Τσουλέα
κοκκύτη
Η νόσος προκαλεί χαρακτηριστικό βήχα που διαρκεί τρεις μήνες. Βαρύ το τίμημα της εγκατάλειψης των εμβολιασμών.

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας έχουν φτάσει τα κρούσματα κοκκύτη στην Αγγλία, η οποία ήδη από πέρυσι είχε δει σημαντική αύξηση στον αριθμό τους.

Τις τρεις πρώτες εβδομάδες του 2024 αναφέρθηκαν στην Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) 636 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγράφει κατά τις πρώτες εβδομάδες του χρόνου από τότε που τηρούνται αναλυτικά αρχεία. Είναι επίσης διπλάσιος από τον αντίστοιχο αριθμό πριν την πανδημία του κορωνοϊού.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τις τρεις πρώτες εβδομάδες του 2023 είχαν καταγραφεί μόλις 29 περιστατικά. Πριν την πανδημία, εξ άλλου, καταγράφονταν 2.500 έως 4.500 περιστατικά τον χρόνο – δηλαδή έως 375 κατά μέσον όρο τον μήνα.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη είναι μία ακόμα συνέπεια της μείωσης των εμβολιασμών, που έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στη χώρα.

Τις τρεις πρώτες δόσεις του εμβολίου, που γίνονται σε ηλικία 8, 12 και 16 εβδομάδων, έκανε μόλις το 92,6% των βρεφών στην Αγγλία το 2023. Την, δε, αναμνηστική, προσχολική δόση έκανε το 83,3%. Τα ποσοστά αυτά είναι τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί από το 2010, αναφέρει το Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS England).

Χαμηλός είναι επίσης ο εμβολιασμός των εγκύων, που συνιστάται για να προστατευθούν τα νεογέννητα. Μόλις το 61,5% εμβολιάστηκαν το 2022 – ο χαμηλότερος αριθμός των τελευταίων επτά ετών. Στο Λονδίνο, το αντίστοιχο ποσοστό είναι ακόμα χαμηλότερο: 41,4%.

Επικίνδυνες επιπλοκές

Ο κοκκύτης προκαλεί αφόρητο, παροξυσμικό βήχα. Αν γίνει αντιληπτός τις πρώτες τρεις εβδομάδες από την ανάπτυξή του αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Ειδάλλως, τα φάρμακα δεν επιταχύνουν την ανάρρωση.

Επιπλέον, μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος. Υπολογίζεται ότι κοστίζει τη ζωή στο 3% των νεογέννητων βρεφών που προσβάλλει, αναφέρει ο Dr. Paul Hunter, καθηγητής Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο East Anglia.

Τα βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών, εξ άλλου, κατά κανόνα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με επιπλοκές όπως:

  • Αφυδάτωση
  • Αναπνευστική δυσχέρεια
  • Πνευμονία

Η νόσος είναι λιγότερο σοβαρή στα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες, αλλά και πάλι μπορεί να έχει επιπλοκές, όπως ανάπτυξη κήλης από τον δυνατό βήχα, ωτίτιδες και ακράτεια ούρων.

Πώς εκδηλώνεται

Ο κοκκύτης είναι οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που οφείλεται στο βακτήριο αιμόφιλος του κοκκύτη (Bordetella pertussis). Η λοίμωξη προκαλεί έναν ιδιαίτερα επίμονο, έντονο και χαρακτηριστικό βήχα. Οι ειδικοί λένε ότι η λοίμωξη αρχικά μοιάζει με ένα απλό κρυολόγημα (ίωση), καθώς αρχίζει με συνάχι και πονόλαιμο. Ο ασθενής μπορεί να έχει επίσης ερεθιστικό, χωρίς φλέγματα (ξηρό) βήχα, ιδίως το βράδυ.

Μία έως δύο εβδομάδες αργότερα, όμως, αρχίζουν να έχουν παροξυσμούς βήχα που διαρκούν επί αρκετά λεπτά κάθε φορά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει 15 φορές το 24ωρο κατά μέσον όρο και επί 1-6 εβδομάδες.

Οι ασθενείς παρουσιάζουν διαδοχικά επεισόδια βήχα και δυσκολεύονται να ανασάνουν στο μεσοδιάστημα. Η ένταση του βήχα προοδευτικά αυξάνεται, ενώ η κατάληξη συχνά είναι έμετος. Επιπλέον στην κορύφωσή του προκαλείται άπνοια που οδηγεί σε κυάνωση. Ύστερα αναπτύσσεται χαρακτηριστικός ήχος καθώς οι πάσχοντες παίρνουν ανάσα.

Όταν περάσει και αυτή η φάση, αρχίζει ένα στάδιο αποδρομής που διαρκεί 2-3 εβδομάδες. Κατ’ αυτό οι παροξυσμοί γίνονται ηπιότεροι και σταδιακά μειώνονται, έως ότου σταματήσουν.

Εάν ένας ασθενής με κοκκύτη αναπτύξει πυρετό, αυτός συνήθως είναι ήπιος.

Φωτογραφία: iStock