ECDC: Προειδοποίηση για σημαντική πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης λόγω των ιών του αναπνευστικού

  • Iatropedia newsroom
Εκτεταμένη γεωγραφική εξάπλωση της εποχικής γρίπης σε 18 χώρες διαπιστώνει το ECDC
Η εποχική γρίπη συνεχίζει να κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και τον RSV.

Εκτεταμένη γεωγραφική εξάπλωση της εποχικής γρίπης σε 18 χώρες διαπιστώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) στην τελευταία του έκθεση για τις μεταδοτικές ασθένειες.

Όπως επισημαίνει, η δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό είναι αυτήν τη στιγμή χαμηλή στις περισσότερες χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ. Ομοίως καταγράφεται σταθερή μείωση της σοβαρής νόσησης, ενώ η COVID-19 επηρεάζει κυρίως άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Σε ό,τι αφορά την εποχική γρίπη, η δραστηριότητα παραμένει υψηλή, αν και παρατηρείται πτωτική τάση αρχής γενομένης από την εβδομάδα 5 της φετινής χρονιάς. Η σοβαρή νόσηση λόγω γρίπης επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά τα πιο σοβαρά αποτελέσματα παρατηρούνται σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Έχουν ανιχνευθεί και οι δύο ιοί γρίπης τύπου Α και τύπου Β, με κυριαρχία των ιών A(H1)pdm09 στις περισσότερες χώρες και την A(H3) κυρίαρχη ή συνεπικρατούσα σε λίγες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), παρατηρείται μικτή επιδημιολογική εικόνα. Ο RSV συνεχίζει να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στα παιδιά ηλικίας 0-4 ετών.

Σε υψηλότερα επίπεδα η εποχική γρίπη

Η εποχική γρίπη συνεχίζει να κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και τον RSV.

Όπως επισημαίνει το ECDC, παραμένει σημαντικό να παρακολουθείται ο αντίκτυπος στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, καθώς η ταυτόχρονη κυκλοφορία διάφορων παθογόνων του αναπνευστικού μπορεί να προκαλέσει σημαντική πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης τις επόμενες εβδομάδες.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

EMA: Θετικές γνωμοδοτήσεις για δύο εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών

Moderna-Pfizer: Η μάχη των εμβολίων καλά κρατεί

Αλκοόλ και hangover: Έχει σημασία με ποια σειρά πίνουμε τι;