EMA: Θετικές γνωμοδοτήσεις για δύο εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών

  • Iatropedia newsroom
Δείγμα αίματος για εξέταση για H5N1, γρίπη των πτηνών
Εμβόλια που προορίζονται για ενεργό ανοσοποίηση κατά του υποτύπου H5N1 του ιού της γρίπης Α

Θετικές γνωμοδοτήσεις για δύο εμβόλια που προορίζονται για ενεργό ανοσοποίηση κατά του υποτύπου H5N1 του ιού της γρίπης Α, που αναφέρεται επίσης ως «γρίπη των πτηνών», έδωσε η Επιτροπή Ανθρώπινων Φαρμάκων (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Ένα από αυτά, το Celldemic (εμβόλιο ζωονοσογόνου γρίπης (H5N1) (επιφανειακό αντιγόνο, αδρανοποιημένο, ανοσοενισχυμένο, παρασκευασμένο σε κυτταροκαλλιέργειες)), προορίζεται για ανοσοποίηση κατά τη διάρκεια εξάρσεων γρίπης που προέρχεται από ζώα, ακόμη και όταν οι αρχές δημόσιας υγείας προβλέπουν πιθανή πανδημία.

Το άλλο, το Incellipan (εμβόλιο πανδημικής γρίπης (H5N1) (επιφανειακό αντιγόνο, αδρανοποιημένο, ανοσοενισχυμένο, παρασκευασμένο σε κυτταροκαλλιέργειες)), είναι ένα εμβόλιο ετοιμότητας για πανδημία που προορίζεται για χρήση μόνο εάν ανακηρυχθεί επίσημα πανδημία γρίπης. Σε περίπτωση πανδημίας, μόλις εντοπιστεί το στέλεχος του ιού που προκαλεί την πανδημία, ο κατασκευαστής μπορεί να συμπεριλάβει αυτό το στέλεχος στο εγκεκριμένο εμβόλιο ετοιμότητας και να υποβάλει αίτηση για έγκριση του εμβολίου ως «τελικού» πανδημικού εμβολίου. Επειδή η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έχουν ήδη αξιολογηθεί με άλλα πιθανά πανδημικά στελέχη, η έγκριση του τελικού πανδημικού εμβολίου μπορεί να επιταχυνθεί.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλκοόλ και hangover: Έχει σημασία με ποια σειρά πίνουμε τι;

Moderna-Pfizer: Η μάχη των εμβολίων καλά κρατεί

Στοιχεία σοκ για τα ναρκωτικά στις ΗΠΑ: Σχεδόν 1 στους 2 γνωρίζει κάποιον που πέθανε από υπερβολική δόση