Δείτε ποιοι 5 σπάνιοι λόγοι ευθύνονται για δυσκοιλιότητα

  • Iatropedia
Τα συνήθη αίτια της δυσκοιλιότητας είναι γνωστά. Μία διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες, η μικρή κατανάλωση νερού και η έλλειψη φυσικής άσκησης είναι τα κυριότερα. Όμως υπάρχουν και άλλοι λόγοι που είναι λιγότερο γνωστοί. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι μπορεί να σας προκαλεί δυσκοιλιότητα.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα, το οποίο ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει ιδιαίτερα βασανιστική και να προκαλεί φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά. Αν δεν πίνετε αρκετό νερό, αν αγνοείτε επανειλημμένα την επιθυμία να πάτε τουαλέτα και δεν τρέφεστε σωστά, ενώ παράλληλα κάνετε μία καθιστική ζωή η δυσκοιλιότητα είναι πολύ πιθανή.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλες λιγότερο γνωστές αιτίες που μπορεί να μην γνωρίζετε. Αντιμετωπίζοντας τα αίτια αυτά θα ανακουφιστείτε από το ενοχλητικό σύμπτωμα.

Ο υποθυρεοειδισμός που αφορά την υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα επιβραδύνει όλες τις μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό επιβραδύνονται και οι κινήσεις του εντέρου προκαλώντας δυσκοιλιότητα.

Ορισμένα παυσίπονα που χορηγούνται για τον σοβαρό πόνο μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα ως παρενέργεια της δράσης τους. Για το λόγο αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται η ταυτόχρονη λήψη ενός ήπιου καθαρτικού για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αγωγή.

Κάποιες βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Αυτό δε συμβαίνει με όλα τα συμπληρώματα, αλλά με αυτά που περιέχουν σίδηρο και ασβέστιο. Ο σίδηρος ειδικά που χορηγείται για την αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας μπορεί να ευθύνεται για σοβαρή δυσκοιλιότητα.

Αν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, και κυρίως τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, μπορεί αυτά να είναι ο λόγος που δεν επισκέπτεστε την τουαλέτα τόσο συχνά. Συζητήστε με το γιατρό σας τη φαρμακευτική αγωγή που παίρνετε και σκεφτείτε για πιθανή αλλαγή αυτής.

Τέλος, ο σακχαρώδης διαβήτης και κάποιες νευρολογικές ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Πάρκινσον μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα πέραν των άλλων συμπτωμάτων που προκαλούν.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ