Δημήτρης Θάνος: Μεγαλώνει η διασπορά του βρετανικού ιού – Στο “μικροσκόπιο” η επαναμόλυνση του ιερέα

  • Γιάννα Σουλάκη
στέλεχος
Μεγαλώνει η αγωνία στην Ελλάδα από τα 108 νέα μεταλλαγμένα κρούσματα που εντόπισε στα εργαστήριά του το ΙΙΒΕΑΑ. Μεταξύ αυτών και το σπάνιο -και ίσως πιο ανθεκτικό στέλεχος- της Νοτίου Αφρικής, που εντοπίστηκε σε ιερέα ο οποίος μάλιστα μολύνθηκε για δεύτερη φορά, ενώ δηλαδή είχε αναπτύξει αντισώματα.

Το θέμα των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 έχει ανεβάσει το θερμόμετρο της ανησυχίας στην Ελλάδα, καθώς καθημερινά έρχεται στο φως ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός προσβεβλημένων ατόμων με το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού, διάσπαρτα στην κοινότητα. Η ανησυχία έγκειται στο ότι, ο ιός αυτός εμφανίζεται πιο μεταδοτικός και θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες περιορισμού της διασποράς, που μεγαλώνει στη χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα σε περίπου 300 δείγματα που ταυτοποίησαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών από τις 13 Ιανουαρίου και μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας.

Τα πιο πρόσφατα είναι 107 και ακόμη 1 από το μεταλλαγμένο -και πιο σπάνιο στην Ευρώπη- στέλεχος του ιού από τη Νότια Αφρική.

Δείτε επίσης: Μεταλλαγμένοι ιοί: Ποιοι είναι οι φόβοι για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τι πρέπει να γίνει

Όπως διαβεβαιώνει, μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ, Δημήτρης Θάνος, το στέλεχος της Νότιας Αφρικής προς το παρόν είναι σπάνιο στην Ελλάδα, καθώς είναι το πρώτο που εντοπίζεται μετά από ταυτοποίηση 2.000 δειγμάτων από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, από την αρχή της επιτήρησης.

“Στους πρόσφατους ελέγχους -κάναμε 200 τις τελευταίες ημέρες- έτυχε να βρούμε το πρώτο στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, ψάχνοντας σε τεράστιες βάσεις δεδομένων. Είναι όντως σπάνιο, αλλά μας ανησυχεί. Υπάρχουν ενδείξεις από κάποια πρώιμα εργαστηριακά ευρήματα στο εξωτερικό, ότι το στέλεχος αυτό δείχνει μικρότερη ευαισθησία στη φυσική ανοσία. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς τα εμβόλια να έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα. Αυτός είναι και ο φόβος. Αν και δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί”, αναφέρει.

Δείτε επίσης: Βασιλακόπουλος: Γιατί τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις – Βοηθάει να φοράμε διπλή μάσκα;

Στο μικροσκόπιο οι δύο κορονοϊοί που μόλυναν τον 35χρονο ιερέα μέσα σε δύο μήνες

Ο 35χρονος ιερέας από τη Θεσσαλονίκη, στον οποίο εντοπίστηκε το μεταλλαγμένο νοτιοαφρικανικό στέλεχος, είχε νοσήσει με κορονοϊό για πρώτη φορά πριν από δύο μήνες. Η επαναμόλυνσή του δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το εάν ο μεταλλαγμένος ιός κατάφερε να “δραπετεύσει” από την ανοσία που είχε αναπτύξει ο οργανισμός του από την πρώτη μόλυνση.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό και έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, είναι ότι η συγκεκριμένη μεταλλαγή “ενοχοποιείται” ότι ξεφεύγει από την ανοσία, εξαιτίας πολλαπλών μεταλλάξεων που έχει αναπτύξει στην πρωτεϊνη ακίδα.

Από έρευνες στα μονοκλωνικά αντισώματα, αλλά και τα αντισώματα αναρρωνυόντων έχει φανεί ότι αυτά προσφέρουν προστασία από τον μεταλλαγμένο ιό μόνο στο 50%.

Για να καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν αυτό το επιστημονικό μυστήριο και να δώσουν περισσότερες απαντήσεις, οι υγειονομικές αρχές επιχειρούν να εντοπίσουν τώρα το δείγμα από τον πρώτο έλεγχο με PCR που είχε γίνει στον ιερέα πριν από δύο μήνες, ώστε να το αποστείλουν στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, για να γίνει ταυτοποίηση, αναφέρει ο κ. Θάνος:

“Προσπαθούμε, να βρούμε το δείγμα, δηλαδή το υλικό, από τον πρώτο έλεγχο που είχε γίνει πριν από 2 μήνες με PCR για να το κάνουμε sequencing (αλληλούχιση) για να δούμε ποιο στέλεχος ήταν. Η αλήθεια είναι ότι έχουν παρατηρηθεί επαναμολύνσεις με στέλεχος που δεν είναι της Νοτίου Αφρικής. Ωστόσο, μπορεί ο τύπος που τον μόλυνε την πρώτη φορά, είναι κάποιος ιδιαίτερος τύπος. Δηλαδή αν έχει πολλές μεταλλάξεις στην πρωτεϊνη ακίδα. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε εάν οι επαναμολύνσεις με κάποιο στέλεχος συνδέονται με κάποια αρχική μόλυνση με κάποιο άλλο στέλεχος συγκεκριμένα. Δηλαδή αν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ τους. Το οποίο δεν το πολυπιστεύω, αλλά καλό θα είναι να το δούμε. Αξίζει να το δούμε”, αναφέρει ο ειδικός.

Εκτεταμένη ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ και την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας γίνεται στις επαφές του ιερωμένου, ώστε να εντοπιστεί είτε η πηγή της μόλυνσής του, είτε άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή και έχει τυχόν μολύνει.

Δείτε επίσης: Κρούσματα από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη στη Θεσσαλονίκη – Επιτόπου Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας

Μεγάλη η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας

Το στέλεχος της Νότιας Αφρικής έχει για τους επιστήμονες επιστημονικό ενδιαφέρον, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει συμβολή στην πανδημία στην Ελλάδα. Αυτή που τους ανησυχεί περισσότερο, όμως, είναι η διασπορά του ιού της Μεγάλης Βρετανίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο το επιστημονικό μικροσκόπιο “ψάχνει” ανάμεσα στον ελληνικό πληθυσμό, τόσο διαπιστώνεται η μεγάλη εξάπλωσή του με δεκάδες “ορφανά” κρούσματα στην κοινότητα.

Μέχρι στιγμής τα 173 δείγματα συνολικά στην χώρα, έχουν εντοπιστεί στην Αττική τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Χαλκιδική, την Πιερία και την Κρήτη.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Ανησυχία για τις εικόνες χάους στην Ερμού – Κίνδυνος για την Αττική από τον μεταλλαγμένο ιό

Ανάμεσά τους εντοπίστηκαν:

  • 19 από την Αθήνα
  • 80 δείγματα από την Αττική, τα 50 από τη συρροή στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Μαρούσι, τα 21 από την κοινότητα (ορφανά) και 9 από ασθενείς σε νοσοκομεία
  • 5 από τις Πύλες Εισόδου
  • 14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα)
  • 11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)
  • 1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)
  • 1 από την Πιερία (από την κοινότητα)
  • 12 δείγματα από την Κρήτη
  • 4 στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: 108 μεταλλαγμένα στελέχη στην Ελλάδα – Τι συνέβη με τον ιερέα με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος

Ο κ. Δημήτρης Θάνος σχολιάζει ότι από τη διασπορά του βρετανικού ιού, οι επιστήμονες ήδη, φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ο συγκεκριμένος ιός είναι πιο μεταδοτικός:

“Αυτό που μας ανησυχεί είναι το βρετανικό στέλεχος. Γιατί όπως είδατε, οι παππούδες στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι όλοι με το βρετανικό στέλεχος. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι μεταδίδεται πολύ εύκολα. Αυτό είναι το ανησυχητικό. Και έχει κάνει ήδη διασπορά στη χώρα”.

Ταυτοποίηση των ιών στους ανθρώπους που μολύνονται μετά από εμβολιασμό

Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών ξεκινά σύντομα μια νέα επιχείρηση: αυτή της επιτήρησης και ταυτοποίησης δειγμάτων σε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί μετά τον εμβολιασμό τους. Έτσι θα προκύψουν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για το εάν και πως οι μεταλλαγμένοι ιοί δραπετεύουν από την ανοσία.

Δείτε επίσης: Βατόπουλος: “Ανησυχούμε για τον μεταλλαγμένο ιό – Μπορεί να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα”

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ, κ. Θάνο: “Αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης. Θα γίνεται επιτήρηση σε πιθανές μολύνσεις μετά από εμβολιασμό. Θα κάνουμε επιτήρηση στα πάντα, από τις τουριστικές περιοχές μέχρι και αυτούς που έχουν εμβολιαστεί”, καταλήγει.

Να σημειωθεί ότι οι 25 επιστήμονες του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΒΕΑΑ) που δίνουν νυχθημερόν τη μάχη του έγκαιρου εντοπισμού των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού στην πατρίδα μας, ολοκληρώνουν εβδομαδιαίως περίπου 800 αλληλουχίσεις δειγμάτων.

Για να διεκπεραιώσουν αυτό το απαιτητικό πρόγραμμα χρησιμοποιούν, μάλιστα, τεχνολογίες κορυφαίας καινοτομίας. Η συμβολή τους προς τη χώρα είναι τεράστια, καθώς βοηθούν τις υγειονομικές αρχές να χαράξουν τη στρατηγική του περιορισμού της πανδημίας.