Δεν θα πιστεύετε τι περιείχε το “Σιρόπι της μιας βραδιάς για τον βήχα” που κυκλοφορούσε στα 1900!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σιρόπι
Η ιατρική στις αρχές του 20ου αιώνα (1900 και μετά) ήταν τουλάχιστον... αμφισβητήσιμη.

Αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από σκληρά ναρκωτικά που δίνονταν πολύ πέρα από τις λογικές δόσεις και για σχεδόν κάθε πάθηση: η κοκαΐνη και τα οπιοειδή ήταν η λύση… δια πάσαν νόσον.

Το αν ήταν όντως αποτελεσματικά είναι μεγάλη κουβέντα, καθώς τα φαινόμενα απατούν. Έκαναν πολλούς ασθενείς να αισθάνονται… σούπερ, αλλά δεν τους γιάτρευαν. Αυτό είναι σίγουρο.

Ίσως το πιο τρανό παράδειγμα να είναι το “Σιρόπι της μιας βραδιάς για τον βήχα” (One Night Cough Syrup) που κυκλοφόρησε περίπου 120 χρόνια πριν και το οποίο πρόσφατα έγινε viral στο διαδίκτυο για τα συστατικά του.

σιρόπι

φωτό: Jonathan Harford/flickr, (CC BY-NC 4.0)

Το “Σιρόπι της μιας βραδιάς για τον βήχα” φέρεται να περιείχε:

  • 1% αλκοόλ
  • ινδική κάνναβη
  • χλωροφόρμιο και
  • “μορφία” (παλαιός όρος για την μορφίνη)

Οπότε, εάν ο βήχας σας εμπόδιζε να κοιμηθείτε, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς το εν λόγω σιρόπι τον έριχνε ξερό στο κρεβάτι.

Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς ξεκίνησε η παρασκευή του εν λόγω σιροπιού, αλλά η Kohler Manufacturing έφτιαχνε αυτό το σιρόπι από τη δεκαετία του 1880 και μετά και αυτοί οι τύποι σιροπιού ήταν κάτι σύνηθες καθ’ όλη τη δεκαετία του 1900.

Το μόνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το συγκεκριμένο σιρόπι που βλέπετε στην φωτογραφία παρασκευάστηκε μετά το 1906, καθώς φέρει την σήμανση “Food and Drugs Act 1906”, που αφορούσε μέτρα για την παράνομη διακίνηση τροφίμων και ποτών στις ΗΠΑ.

Το “Σιρόπι της μιας βραδιάς για τον βήχα” δεν ήταν κάτι ξεχωριστό εκείνη την εποχή. Ήταν πολύ χαρακτηριστικό των φαρμάκων για τον βήχα εκείνη την εποχή:

  • Η μορφίνη, η ηρωίνη και άλλα παράγωγα της παπαρούνας χρησιμοποιούνταν κατά κόρον για την καταστολή του πόνου και τη διακοπή του βήχα.
  • Το χλωροφόρμιο επίσης υποτίθεται ότι βοηθούσε στον βήχα και έκανε τον ασθενή να νυστάζει (προφανώς).
  • Το αλκοόλ και η κάνναβη χρησιμοποιούνταν για να χαλαρώσει ο ασθενής και να συμβάλλουν επίσης στον καλύτερο ύπνο.

Πηγή: https://www.iflscience.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί ο βήχας χειροτερεύει τη νύχτα και τι να κάνετε για να μειωθεί

Πώς χρησιμοποιούμε το μέλι για τον πονόλαιμο και τον βήχα

Γιατί πρέπει να ΜΗΝ δίνετε το σιρόπι στο παιδί με απλό κουτάλι

Κεντρική φωτό: Jonathan Harford/flickr, (CC BY-NC 4.0) με επεξεργασία στην εστίαση και στις διαστάσεις της αρχικής φωτογραφίας