Στρες: Τα «σιωπηλά» συμπτώματα που προδίδουν την παρουσία του

  • Ρούλα Τσουλέα
στρες
Τι αναφέρει ένας ειδικός στην ψυχική υγεία. Ποια είναι τα συμπτώματα που περνούν για καιρό απαρατήρητα.

Το στρες έχει πολλά συμπτώματα και μερικά από αυτά είναι τόσο αδιόρατα, ώστε εύκολα διαλάθουν της προσοχής μας. Η αναγνώρισή τους όμως είναι σημαντική για την προστασία της ψυχικής υγείας, αναφέρει ένας ειδικός από τις ΗΠΑ.

Τα εμφανή συμπτώματα του στρες είναι ευρέως γνωστά. Όλοι έχουμε νιώθει οξυθυμία και ανυπομονησία ή έχουμε νεύρα και θυμό όταν πιεζόμαστε ψυχικά. Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι εύκολο να τα κρύψουμε από τους άλλους για πολλή ώρα, αναφέρει ο Dr. Asim Shah, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor, στο Τέξας.

«Αργά ή γρήγορα θα τα αντιληφθούν συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες», εξηγεί. «Αντιθέτως, τα λιγότερο ηχηρά συμπτώματά του μπορεί να χρειασθούν μήνες για να γίνουν αντιληπτά».

Αν και λίγο στρες στην καθημερινή ζωή είναι απαραίτητο διότι λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη, το έντονο είναι επιβλαβές. Γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να έχουμε το νου μας για τα «σιωπηλά» συμπτώματά του.

Τα συμπτώματα αυτά ούτε οι ίδιοι οι πάσχοντες συσχετίζουν πάντοτε με την αγωνία που νιώθουν. Όταν, όμως, εντείνονται με την πάροδο του χρόνου ή αρχίζουν να επεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή, αποτελούν ένδειξη πως χρειάζεστε βοήθεια από έναν ειδικό στην ψυχική υγεία, τονίζει ο Dr. Shah.

Ποια είναι

Ποια είναι όμως αυτά τα σιωπηλά συμπτώματα; Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά είναι όταν οι πάσχοντες χάνουν το ενδιαφέρον για πράγματα που κάποτε τους άρεσαν. Έτσι σταματούν να τα κάνουν.

Τα πράγματα αυτά μπορεί ξαφνικά να τους δημιουργούν άγχος, νευρικότητα ή φόβο. Τα σταματούν διότι αισθάνονται ότι δεν τα αντέχουν άλλο. Οι πάσχοντες από σιωπηλό στρες μπορεί επίσης:

  • Να αρχίσουν να παρουσιάζουν μεταβολές στο σωματικό βάρος τους (να παίρνουν βάρος ή να χάνουν)
  • Να αρχίσουν ξαφνικά να τρώνε τα νύχια τους
  • Να αρχίσουν να τραβάνε ασυναίσθητα τα μαλλιά τους
  • Να γκρινιάζουν περισσότερο από το συνηθισμένο

Αν έχετε τέτοια συμπτώματα, προσπαθήστε να εκτονώσετε τα συναισθήματά σας. Ο Dr. Shah συνιστά να δοκιμάσετε να περπατάτε με γρήγορο βήμα για λίγη ώρα την ημέρα ή να ασχοληθείτε με κάποιο άθλημα που σας ευχαριστεί. Καλό είναι επίσης να κάνετε ασκήσεις αναπνοής. Δοκιμάστε επίσης να περνάτε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Φωτογραφία: iStock