Σας αρέσει το λευκό ψωμί; Επιστημονική ομάδα ετοιμάζει την πιο υγιεινή εκδοχή του

  • Iatropedia newsroom
λευκό ψωμί σε φέτες
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το ψωμί ολικής άλεσης είναι καλύτερο, αλλά πολλοί αποθαρρύνονται από τη γεύση

Επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος ψωμιού που θα είναι εξίσου υγιεινό με το ολικής άλεσης, αλλά θα έχει παρόμοια εμφάνιση και γεύση με το λευκό ψωμί.

Το εν λόγω ερευνητικό έργο, που βρίσκεται σε αρχικό ακόμη στάδιο, χρηματοδοτείται μάλιστα από τη βρετανική κυβέρνηση, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των Βρετανών δεν καταναλώνει αρκετά τρόφιμα ολικής άλεσης.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να προσθέσουν μικρές ποσότητες από αρακά, φασόλια και δημητριακά στο μείγμα του ψωμιού, καθώς και πίτουρο και φύτρο σιταριού που συνήθως αφαιρούνται από το λευκό αλεύρι.

Σύμφωνα με την Δρ Catherine Howarth του Πανεπιστημίου Aberystwyth, από τους επικεφαλής του εγχειρήματος, οι επιστήμονες είχαν αρχίσει να αναλύουν τη λεπτομερή χημική σύνθεση του υπάρχοντος λευκού αλεύρου.

Είπε, επίσης, ότι η ενίσχυση της θρεπτικής αξίας του στα επίπεδα του ψωμιού ολικής άλεσης, διατηρώντας παράλληλα τη γεύση και την αίσθηση του λευκού ψωμιού, ήταν μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης.

Περιλάμβανε την προσθήκη μικρότερων ποσοτήτων φύτρων σιταριού και μέρους του πίτουρου που αφαιρείται κατά τη διαδικασία άλεσης, καθώς και την προσθήκη άλλων δημητριακών που είναι πλουσιότερα σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες όπως η κινόα, το τεφ, το σόργο και το κεχρί. Ο αρακάς και τα ρεβύθια θα έδιναν επιπλέον πρωτεΐνη.

«Θέλουμε να μάθουμε επακριβώς ποιες βιταμίνες και μέταλλα χάνονται κατά τη διαδικασία της άλεσης», ανέφερε η Δρ Howarth, σύμφωνα με το BBC.

«Χρησιμοποιώντας άλλα δημητριακά μπορούμε να βελτιώσουμε τα επίπεδα σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμινών και, κυρίως, την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, επειδή το λευκό ψωμί έχει πολύ λίγες ίνες, κάτι που είναι τόσο σημαντικό για την καλή υγεία», τόνισε.

Μόλις η Δρ Howarth καταλήξει σε μερικές πιθανές συνταγές, ο Chris Holister, διευθυντής ανάπτυξης προϊόντων για την αλευροβιομηχανία Gloucestershire Shipton Mill, θα τις μετατρέψει σε ψωμί.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το ψωμί ολικής άλεσης είναι καλύτερο, αλλά πολλοί αποθαρρύνονται από τη γεύση ή επειδή δεν είναι αυτό που έχουν συνηθίσει», ανέφερε.

Το τελικό στάδιο θα είναι να δώσουν το νέο ψωμί για δοκιμή στον κόσμο για να δουν αν μπορούν να το ξεχωρίσουν από το λευκό ψωμί σε φέτες που πωλείται στα σούπερ μάρκετ.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το προϊόν θα μπορούσε να βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε περίπου δύο χρόνια.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα ακρυλικά νύχια και οι «παγίδες» που κρύβουν για την υγεία

Πόσο να περπατήσετε για να χάσετε τα επιπλέον κιλά του Πάσχα + 4 tips διατροφής

Στρες: Τα «σιωπηλά» συμπτώματα που προδίδουν την παρουσία του