Δείτε το άτομο που έχει μαύρα οστά! Το έπαθε από φάρμακο για την ακμή!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μαύρα οστά
Ένας χρήστης του TikTok βγήκε δημόσια να προειδοποιήσει όσους τον ακολουθούν για το γεγονός ότι τα οστά σας, υπό ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να… μαυρίσουν!

Ο TikTokker archiebeshort είπε την ιστορία για το πώς ανακάλυψε ότι έπασχε από «ασθένεια των μαύρων οστών» μετά από μια επίσκεψη στον οδοντίατρο.

«Τα οστά μου είναι μαύρα. Εννοώ, ο σκελετός μου είναι μαύρος«, λέει αρχικά. «Και είναι επειδή έχω κάτι που ονομάζεται ‘ασθένεια των μαύρων οστών που προκαλείται από μινοκυκλίνη’”.

Όταν ήταν στο γυμνάσιο, ο Archie έλαβε θεραπεία με μινοκυκλίνη (ένας τύπος αντιβιοτικού) για να θεραπεύσει την ακμή του. Για χρόνια δεν φαινόταν να του έχει αφήσει κάποιες παρενέργειες. Ωστόσο, όταν βγήκαν οι φρονιμίτες του Archie, παρατήρησε αμέσως το πρόβλημα.

@archiebeshort This is my video! It was intended for this account originally. Oops! #raredisease #blackbones ♬ original sound – Archie

“Ο φρονιμίτης μου βγήκε και ήταν μαύρος και σκέφτηκα ότι τα δόντια μου σαπίζουν!”, λέει στο βίντεο που ανέβασε. “Και αποδεικνύεται ότι το σαγόνι μου είναι μαύρο, και πιθανώς το υπόλοιπο κρανίο μου και τα περισσότερα οστά μου είναι επίσης μαύρα, σύμφωνα με τον γιατρό μου”.

@archiebeshort Replying to @the_order_of_pauls 🩻🩻🩻🩻🩻💀💀💀💀💀 #blackbones #minocycline #minocyclineblackbones #raredisease #blackbonesdisease ♬ Wii – Mii Channel – Super Guitar Bros

Καθώς τα υπόλοιπα δόντια του Archie βγήκαν πριν αρχίσει να χρησιμοποιεί το φάρμακο για την ακμή, τα υπόλοιπα δόντια του παραμένουν λευκά.

Όσο περίεργο κι αν είναι να ανακαλύψετε ότι τα κόκκαλά σας έχουν μαυρίσει, υπάρχουν χειρότεροι τρόποι να το μάθετε. Μια 52χρονη γυναίκα, όπως περιγράφεται σε μια αναφορά περιστατικού που δημοσιεύτηκε στο Journal of Orthopedic Surgery and Research, έπαιρνε μινοκυκλίνη για τη θεραπεία της ακμής για περίπου 32 χρόνια όταν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για πόνο στο γόνατο. Ήταν κατά τη διάρκεια εκείνης της χειρουργικής επέμβασης που οι χειρουργοί της ανακάλυψαν ότι τα οστά της είχαν γίνει μαύρα, λόγω της ασθένειας των μαύρων οστών που προκαλείται από μινοκυκλίνη.

“Η νόσος των μαύρων οστών λόγω μινοκυκλίνης είναι ένα σπάνιο φαινόμενο”, έγραψαν οι γιατροί της. “Στην ιατρική βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί 11 περιστατικά, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας, που έγιναν αντιληπτά στη διάρκεια αρθροπλαστικής επέμβασης”.

Μόλις ξεκινήσει, η διαδικασία αποχρωματισμού είναι γρήγορη και μόνιμη, αλλά η ασθένεια των μαύρων οστών (από μινοκυκλίνη) είναι αρκετά καλοήθης και δεν σχετίζεται με νέκρωση ή θάνατο ιστού.

“Η μαύρη μελάγχρωση των οστών από τη μινοκυκλίνη πιστεύεται ότι συμβαίνει μέσω της δέσμευσης του σιδήρου στην οξειδωμένη μινοκυκλίνη στα αναπτυσσόμενα οστά, έγραψε μια ομάδα ερευνητών στο Clinics in Orthopedic Surgery.

Πηγή: https://www.iflscience.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί πονάμε σε περίεργα μέρη όταν αρρωσταίνουμε: Πόνος στα… μαλλιά, στα δόντια και αλλού!

Έχετε χαλασμένα δόντια; Ποια νοσήματα απειλούν την υγεία σας

Χαμός με συνταγή στο TikTok για “εναλλακτικό αναψυκτικό”: Διαλύει τα δόντια φωνάζουν οι οδοντίατροι!

Το TikTok διαιωνίζει την τοξική διατροφική κουλτούρα: «Εκκωφαντική» η σιωπή των διατροφολόγων