Γιατί πονάμε σε περίεργα μέρη όταν αρρωσταίνουμε: Πόνος στα… μαλλιά, στα δόντια και αλλού!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πόνος
Το να αρρωσταίνουμε δεν είναι ποτέ μια ευχάριστη εμπειρία. Ωστόσο, έχετε αρρωστήσει ποτέ με μια ιογενή λοίμωξη και έναν ασυνήθιστο πόνο σε μέρος του σώματος που πιστεύετε ότι πραγματικά δεν θα έπρεπε να πονάτε; Μπορεί να αισθάνεστε ότι το δέρμα σας είναι ευαίσθητο στην αφή ή τα δόντια σας μπορεί να πονάνε. Αλλά γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Πρώτα απ ‘όλα, γιατί μπορεί να αισθάνεστε πόνο όταν είστε άρρωστοι;

“Όταν κολλάς έναν ιό, το ανοσοποιητικό σου σύστημα αντιδρά για να προστατέψει το σώμα σου. Ξεκινά τη φλεγμονή και ο πόνος είναι ένα από τα βασικά σημάδια αυτής της φλεγμονής”, λέει η δρ. Franziska Denk, ανώτερη λέκτορας στο Kings College του Λονδίνου, η οποία επικεντρώνεται στην έρευνα για τον πόνο.

“Ο πόνος προκαλείται από τα νεύρα στο σώμα που αισθάνονται ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι ενεργά και επομένως ότι το σώμα σας δέχεται επίθεση. Τα νεύρα αντιδρούν στέλνοντας σήματα στον εγκέφαλό σας για να σας ενθαρρύνουν να ξεκουραστείτε και να μην κινείστε πολύ μέχρι το ανοσοποιητικό σύστημα να κάνει τη δουλειά του και να επιλυθεί η φλεγμονή”, προσθέτει η ίδια.

Ένα από τα κοινά συμπτώματα της γρίπης είναι ένας “θαμπός” πόνος σε ολόκληρο το σώμα, που σας δυσκολεύει ακόμη και όταν κάθεστε στο κρεβάτι. Κατά τη διάρκεια της ασθένειας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θέλει να επέμβει για να υπερασπιστεί το σώμα σας από ιούς και βακτήρια. Κατά τη διάρκεια της άμυνας, τα λευκά αιμοσφαίρια καταπολεμούν την μόλυνση. Αυτό το αίσθημα πόνου στους μύες σας συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή. Και ενώ μπορεί να μην σας αρέσει, είναι συχνά ένα καλό σημάδι ότι το σώμα σας “αντεπιτίθεται”.

Γιατί πονούν τα δόντια σου όταν είσαι άρρωστος;

Και στις δύο πλευρές του στόματος έχετε τους άνω γομφίους. Αυτά τα δόντια βρίσκονται ακριβώς κάτω από τους κόλπους της άνω γνάθου. Όταν αυτοί οι κόλποι είναι γεμάτοι, μπορεί να προκαλέσουν πίεση που με την σειρά της προκαλεί πόνο στους άνω γομφίους, καθώς τα νεύρα των δοντιών είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Δυστυχώς, ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί για λίγο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Γιατί μπορεί να πονάτε στο εσωτερικό μέρος των χεριών

Οι λεμφαδένες είναι ένα ζωτικό μέρος του ανοσοποιητικού αμυντικού σας συστήματος. Είναι μικρές δομές σε σχήμα φασολιού που φιλτράρουν ουσίες που ταξιδεύουν μέσω του λεμφικού υγρού. Αυτό τους επιτρέπει να παγιδεύουν βακτήρια, ιούς και άλλες αιτίες ασθενειών. Συχνά, όταν είστε άρρωστοι, αυτοί οι κόμβοι διογκώνονται και μπορεί να είναι ευαίσθητοι στο άγγιγμα και να προκαλέσουν λίγο πόνο. Υπάρχουν συστάδες λεμφαδένων που βρίσκονται σε όλο το σώμα και μπορούν να βρίσκονται στον λαιμό, κάτω από το πηγούνι, στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα.

Συχνά αυτά τα οιδήματα μειώνονται όταν αναρρώνετε από ιογενή λοίμωξη, ωστόσο, θα πρέπει να ελεγχθούν από έναν επαγγελματία ιατρό, σε περίπτωση που οι λεμφαδένες παραμείνουν για καιρό διογκωμένοι.

Γιατί μπορεί να πονούν οι όρχεις σας όταν είστε άρρωστοι με ιογενή λοίμωξη

Οι όρχεις είναι ένα ενδιαφέρον όργανο στο μέγεθος δύο μεγάλων ελιών, που κρέμονται μακριά από το σώμα για να παραμένουν πιο δροσεροί. Ορισμένες ιογενείς ασθένειες, όπως η COVID-19 και η παρωτίτιδα, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στους όρχεις ως παράξενη παρενέργεια.

Επίσης, ορισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια, μπορούν να προκαλέσουν επιδιδυμίτιδα. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει μια φλεγμονή του σωλήνα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του όρχεως (αυτός στην πραγματικότητα αποθηκεύει και μεταφέρει το σπέρμα).

Αλλά μπορεί να υπάρχουν κάποιοι άλλοι λόγοι για τους οποίους οι όρχεις μπορεί να πονούν: Για παράδειγμα, υπάρχουν λεμφαδένες και στη βουβωνική χώρα (μάλιστα υπάρχουν 10 σε κάθε πλευρά). Αυτοί μπορεί να διογκωθούν λόγω μόλυνσης.

Απλά να σημειώσουμε, ότι δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε οποιοδήποτε πρήξιμο ή πόνο στους όρχεις, καθώς αυτό μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Εάν ανησυχείτε, είναι σώφρον να καλέσετε τον γιατρό σας για να το ελέγξει. Εάν ο πόνος είναι έντονος και γρήγορος, θα πρέπει να επισκεφθείτε τα Επείγοντα νοσοκομείου.

Γιατί μπορεί να πονούν τα μαλλιά σου (!) όταν είσαι άρρωστος

Ένα άλλο παράπονο που κάνουν μερικές φορές οι άνθρωποι είναι ότι είναι τόσο άρρωστοι που πονάνε τα μαλλιά τους! Ωστόσο, οι τρίχες σας δεν είναι η αιτία του πόνου. Είναι ένα προϊόν του τριχωτού της κεφαλής που είναι πλούσιο σε νευρικές απολήξεις, αιμοφόρα αγγεία και αδένες ελαίου. Αυτό μπορεί να είναι τρυφερό και να προκαλέσει πόνο.

Μερικές φορές, ένα κρυολόγημα ή μια γρίπη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους τάσης ή ημικρανίες. Ένα σύμπτωμα για τους πάσχοντες από ημικρανία είναι ο “πόνος στα μαλλιά”. Μάλιστα είναι ένα σύμπτωμα που ονομάζεται αλλοδυνία” (allodynia). Είναι από την επαναλαμβανόμενη πυροδότηση νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία στη διέγερση. Μερικοί το συγκρίνουν πραγματικά με το ηλιακό έγκαυμα σε όλο το σώμα.

Μπορεί κάποιος πόνος να είναι ψυχολογικός;

Τι γίνεται αν δεν υπάρχουν καθόλου φυσικοί παράγοντες πίσω από τον πόνο; Μπορεί να είναι αυτό που ορισμένοι επιστήμονες αποκαλούν βιοψυχοκοινωνική επίδραση στον πόνο. Το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο εξετάζει τους βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες πίσω από ιατρικά ζητήματα.

“Αισθανόμαστε πόνο όταν το επίπεδο ασφάλειάς μας απειλείται. Επειδή κάθε άτομο και κάθε στιγμή είναι μοναδικά, οι εμπειρίες πόνου μπορεί να διαφέρουν πάρα πολύ μεταξύ ανθρώπων και καταστάσεων. Έτσι, δύο άτομα με το ίδιο επίπεδο βλάβης στο σώμα τους (ασθένεια ή τραυματισμό) θα βιώσουν διαφορετικό πόνο (ένταση, διάρκεια, συχνότητα και τοποθεσία), ανάλογα με μια σειρά βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και οι αναμνήσεις πόνου επηρεάζουν τις μελλοντικές εμπειρίες πόνου”, λέει ο δρ. Joshua Pate, ανώτερος λέκτορας Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ (UTS), του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στην έρευνα για τον πόνο.

Πηγή: https://www.iflscience.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι συνδέει το κρύο με το κρυολόγημα: Αρρωσταίνουμε από τον κρύο καιρό; Τι συμβαίνει τελικά;

Κρυολόγημα: Απαντήσεις στις 10 πιο απλές ερωτήσεις

Γρίπη: Τρεις συμβουλές αντιμετώπισης για όσους είναι άνω των 50 ετών

Τροφές που βοηθούν στην πρόληψη κρυολογήματος και γρίπης